Hirdetés
Hirdetés

Járai Zsigmond szerint is az oktatást, egészségügyet kellene rendbe tenni

2018. május 16., 07:58

Járai Zsigmond szerint ha nem jön újabb válság, tartható lesz a 4 százalék fölötti növekedés, de a versenyképesség növelésében sok a tennivaló - ráadásul az oktatás, az egészségügy és a kormányzás egyszerűsítése lenne a prioritás, ami csak lassan hoz mérhető eredményt. A volt jegybankelnök a fiatalok hazacsábításáról és a demográfiai trendekről is beszélt.

Összejöhet a 4 százalék

jarai_340A magyar gazdaság jelenlegi helyzetében reálisnak tekinthető az évi 4 százalék körüli bővülés az elkövetkező években - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke és az első Orbán-kormány pénzügyminisztere a Növekedés.hu-nak adott interjúban. A magyar gazdaság jó irányba halad, hosszú távon fenntarthatónak tűnik az élénkülés, az alacsony költségvetési hiány és az államadósság csökkentése.

Azt Járai is elismeri, hogy a gazdasági növekedésünk mértéke nagymértékben függ a külgazdasági helyzettől is; nem tudni,  mit hoz a jövő, lesznek-e válságok, s azok mit fognak eredményezni. Mindenesetre a mai szemmel nézve a kitűzött célok reálisnak tűnnek - mondta.

Le vagyunk maradva versenyképességben

A volt MNB-elnök szerint lenne mit tennünk a versenyképesség terén, hasznosnak tartaná a versenyképességünk javítását célzó intézkedések mielőbbi bevezetését - ez az a terület, ahol Járai szerint is le vagyunk maradva hosszú ideje.

Hirdetés

Járai szerint néhány fő területre lenne érdemes most koncentrálni, még akkor is, ha ezek a területek inkább hosszú távon növelik a versenyképességet. Ezek a területek az oktatás, az egészségügy és a kormányzás egyszerűsítése. Magyarországon a hivatali ügyintézés sokkal több idejét veszi el a vállalkozásoknak, mint más versenytárs országokban.

Miért jönnének haza a külföldre távozott fiatalok?

Járai szerint a fiatalokat itthon tartani vagy hazacsábítani úgy lehetne, ha a jövőbe vetett hitüket megerősítik. "Azt kell mutatnunk, hogy a jövő kiszámíthatóbbá válik számukra, és értelmes munkát tudunk kínálni részükre. Ehhez az is kell, hogy lássák: alkotó munkát tudnak itthon végezni, és kevesebb időt kell a bürokrácia útvesztőiben eltölteniük. Akkor többen fognak itthon maradni" - mondta Járai Zsigmond a Növekedés.hu-nak.

Képes lehet egy állam megállítani a kedvezőtlen demográfiai trendeket?

A demográfiai folyamatokról - ami az új Orbán-kormány egyik kulcs-területe - azt mondta: állami intézkedésekkel, például a családtámogatási lépésekkel és az egészségügy fejlesztésével biztosan lehet javítani a demográfiai helyzeten, ám Jérai szerint alapvetően ez a folyamat nem államoktól, kormányzatoktól függ.

A családalapítás későbbre tolódásában nagy szerepe van a technika fejlődésének és az információs forradalomnak is, és ezt a tendenciát más országokban sem sikerült megfordítani - mondta.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

A zöld lámpa a német nagypolitikától csak most jött, holott a párhuzamosan működő muszlim bűnözői társadalom kialakulása már a 2016-os rendőri jelentésekben világosan megjelent. Noha a berlini kormányzat jó ideje azon dolgozik, hogy egy külső behatásoktól mentes, toleránsabb iszlámot alakítson ki az országban, Kölnben az európai iszlám konferencia résztvevői ezt elvetették.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?