Hirdetés
Hirdetés

Járai Zsigmond szerint is az oktatást, egészségügyet kellene rendbe tenni

2018. május 16., 07:58

Járai Zsigmond szerint ha nem jön újabb válság, tartható lesz a 4 százalék fölötti növekedés, de a versenyképesség növelésében sok a tennivaló - ráadásul az oktatás, az egészségügy és a kormányzás egyszerűsítése lenne a prioritás, ami csak lassan hoz mérhető eredményt. A volt jegybankelnök a fiatalok hazacsábításáról és a demográfiai trendekről is beszélt.

Összejöhet a 4 százalék

jarai_340A magyar gazdaság jelenlegi helyzetében reálisnak tekinthető az évi 4 százalék körüli bővülés az elkövetkező években - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke és az első Orbán-kormány pénzügyminisztere a Növekedés.hu-nak adott interjúban. A magyar gazdaság jó irányba halad, hosszú távon fenntarthatónak tűnik az élénkülés, az alacsony költségvetési hiány és az államadósság csökkentése.

Azt Járai is elismeri, hogy a gazdasági növekedésünk mértéke nagymértékben függ a külgazdasági helyzettől is; nem tudni,  mit hoz a jövő, lesznek-e válságok, s azok mit fognak eredményezni. Mindenesetre a mai szemmel nézve a kitűzött célok reálisnak tűnnek - mondta.

Le vagyunk maradva versenyképességben

A volt MNB-elnök szerint lenne mit tennünk a versenyképesség terén, hasznosnak tartaná a versenyképességünk javítását célzó intézkedések mielőbbi bevezetését - ez az a terület, ahol Járai szerint is le vagyunk maradva hosszú ideje.

Hirdetés

Járai szerint néhány fő területre lenne érdemes most koncentrálni, még akkor is, ha ezek a területek inkább hosszú távon növelik a versenyképességet. Ezek a területek az oktatás, az egészségügy és a kormányzás egyszerűsítése. Magyarországon a hivatali ügyintézés sokkal több idejét veszi el a vállalkozásoknak, mint más versenytárs országokban.

Miért jönnének haza a külföldre távozott fiatalok?

Járai szerint a fiatalokat itthon tartani vagy hazacsábítani úgy lehetne, ha a jövőbe vetett hitüket megerősítik. "Azt kell mutatnunk, hogy a jövő kiszámíthatóbbá válik számukra, és értelmes munkát tudunk kínálni részükre. Ehhez az is kell, hogy lássák: alkotó munkát tudnak itthon végezni, és kevesebb időt kell a bürokrácia útvesztőiben eltölteniük. Akkor többen fognak itthon maradni" - mondta Járai Zsigmond a Növekedés.hu-nak.

Képes lehet egy állam megállítani a kedvezőtlen demográfiai trendeket?

A demográfiai folyamatokról - ami az új Orbán-kormány egyik kulcs-területe - azt mondta: állami intézkedésekkel, például a családtámogatási lépésekkel és az egészségügy fejlesztésével biztosan lehet javítani a demográfiai helyzeten, ám Jérai szerint alapvetően ez a folyamat nem államoktól, kormányzatoktól függ.

A családalapítás későbbre tolódásában nagy szerepe van a technika fejlődésének és az információs forradalomnak is, és ezt a tendenciát más országokban sem sikerült megfordítani - mondta.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

10 millió dollárt fizetett lobbizásra Horvátország, hogy kedvezőbb döntés szülessen a perekben. Az Interpol csak úgy körözte volna tovább Hernádit, ha a horvátok előre fizetik a perköltségeket arra az esetre, ha a Mol-elnök perel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?