Hirdetés
Hirdetés

Macronnak nagy tervei vannak Európával - még a történelmet is átpolitizálja

Káncz Csaba, 2018. november 08., 08:12

Macron a történelem átpolitizálásával már a jövő májusi EP választásokra gyúr és azt egy népszavazássá akarja redukálni közte és a Marine Le Pen által vezetett eurószkeptikusok között. A francia elnökre igen nagy teher hárul, mivel Merkel lelép a színről, de még nem teljesen reménytelen, hogy keresztül tudja vinni az unióban az általa előirányzott nagyszabású változásokat. Káncz Csaba jegyzete.

Emmanuel Macron francia elnök fáklyát gyújt a douaumonti osszárium és emlékhely lángjáról Verdun közelében 2018. november 6-án, az első világháborút lezáró fegyverletétel századik évfordulója előtt öt nappal. Fotó: MTI/EPA Pool/Etienne Laurent
Emmanuel Macron francia elnök fáklyát gyújt a douaumonti osszárium és emlékhely lángjáról Verdun közelében 2018. november 6-án, az első világháborút lezáró fegyverletétel századik évfordulója előtt öt nappal. Fotó: MTI/EPA Pool/Etienne Laurent

Emmanuel Macron francia államfő már vasárnap megkezdte az első világháború franciaországi emlékhelyein tervezett egyhetes körútját, amelynek nyitányaként Strasbourgban együtt emlékezett Frank-Walter Steinmeier német államfővel a háborút lezáró tűzszünet 1918. november 11-i aláírásának közelgő 100. évfordulójára. Macron holnap Theresa May brit miniszterelnökkel a francia-brit szövetséget ünnepli meg, szombaton pedig Merkel kancellárral Compiegne-ben, a háborúnak véget vető fegyverszüneti megállapodás aláírásának a helyszínén találkozik. Vasárnap pedig mintegy 80 állam fejének részvételével nagyszabású ünnepségek lesznek Párizsban.

Macron és a nacionalista lepra

Macron az Ouest-France című francia regionális lapban múlt heti interjúban kifejtette, hogy a jelenlegi európai politikai helyzet őt a két világháború közötti időszakra emlékezteti. Szerinte "Európa veszéllyel néz szembe: a nacionalista lepra miatti szétesés és a külső hatalmak közti hánykolódás veszélyével. Azaz azzal a veszéllyel, hogy elveszti szuverenitását. Ami azt jelenti, hogy biztonsága az amerikai döntésektől és azok változásaitól függ, Kína egyre inkább jelen van az alapvető infrastruktúráiban, Oroszországot időnként megkísérti a manipulálás, a nagy pénzügyi érdekek és a piacok pedig sokszor nagyobb helyet foglalnak el, mint amit az államok képesek betölteni".

Hirdetés

A Frankfurter Rundschau szerkesztőségi cikke szerint Macron a történelem átpolitizálásával már a jövő májusi EP-választásokra gyúr és azt egy népszavazássá akarja redukálni közte és a Marine Le Pen által vezetett eurószkeptikusok között. A lap szerint Trump esetében - aki csak az erősebb jogában hisz, nem akar erős Európát és sorra mondja fel a nemzetközi szerződéseket - Macron erőlködése csupán gúnyos mosolyt vált ki. A lap szerint hasonlóképpen gondolkodnak az olasz, a magyar, az osztrák és a lengyel eurószkeptikusok is.

Putyin, Trump és Erdogan a körhintában

Bár Putyin és Trump is jelen lesz a megemlékezéseken, csupán futólag beszélnek majd egymással Párizsban, mivel szakértők szerint az előzetes egyeztetésekkor kiderült: nem fognak tudni érdemben tárgyalni a felek, túl messze vannak az álláspontok, miután októberben Trump bejelentette, hogy Washington felmondja a a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást (INF). Figyelemreméltó, hogy tegnap Macron is élesen kritizálta az INF felmondását, szerinte az európai biztonság a legnagyobb vesztese Trump lépésének, ezért egy ütőképes európai haderő létrehozása mellett kardoskodott. Bruno Le Maire gazdasági miniszter ehhez hozzátette, hogy Párizs megpróbálja vezetni majd az Irán elleni amerikai szankciók kikerülésének európai erőfeszítéseit és erősíteni akarja az euró nemzetközi szerepét is.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A Financial Times tegnapi vezércikke azt hangsúlyozza, hogy Marconra igen nagy teher hárul, mivel Merkel lelép a színről, de még nem teljesen reménytelen, hogy keresztül tudja vinni az unióban az általa előirányzott nagyszabású változásokat. Lehet persze, hogy Németország a következő években teljesen belemerül a saját belharcaiba, így nemigen látszik, hogy kulcsponti téma lenne Berlinben az EU megtámogatása, ami nem jó hír, figyelembe véve, milyen súlyos kérdéseket kellene megoldani a földrészen. De a lap szerint így is elképzelhető, hogy a távozó kancellár a saját öröksége érdekében a decemberi csúcson a francia elnök tervei mellé áll és pártolja az euróövezet megerősítését.

Trump és Erdogan között viszont a várakozások szerint összejöhet az első személyes találkozó a Közel-Keletet felforgató Hasogdzsi-gyilkosság óta. Szaúd-Arábia várhatóan nem képviselteti magát Párizsban, miközben Erdogan a tervek szerint Putyinnal is tárgyalni fog. Szerettük volna megtudni, hogy magyar részről részt vesz-e közjogi méltóság a vasárnapi ünnepségen, de a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztálya az elmúlt három nap folyamán nem válaszolta meg írásban feltett kérdésünket.

Káncz Csaba jegyzete

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mekkorát bukik, aki 40 év után nyugdíjba megy? Attól függ, dolgozik-e mellette

Mekkorát bukik, aki 40 év után nyugdíjba megy? Attól függ, dolgozik-e mellette

Aki megteheti, hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonul és csak a családi feladatainak él, annak jó lehetőség lehet a Nők40 program, aki azonban nem akar sok pénzt bukni, jobban teszi, ha pár évvel tovább dolgozik. A harmadik opció, hogy nyugdíjba vonulunk, de tovább dolgozunk mellette - ezt a megoldást most már akár úgy is intézhetjük, hogy nem szólunk róla előre a munkáltatónak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?