Hirdetés
Hirdetés

Meghalt a veszedelmes tálib vezető

2018. június 15., 15:29

Egy amerikai-afgán akció során sikeresen végeztek Mullah Fazlullah tálib vezetővel.

Meghalt Mullah Fazlullah a pakisztáni tálibok vezérkarának tagja, az Egyesült Államok hivatalosan is megerősítette, hogy a terrorista ellen indított amerikai-afgán légitámadás sikerrel zárult – ez pedig várhatóan enyhíti a feszültséget Amerika és Pakisztán között – írja a Reuters.  A NATO által szervezett Eltökélt Támogatás (Resolute Support Mission) nevű misszió vezetője csütörtökön jelentette be hivatalosan a hírt.

Az Egyesült Államok kormánya szerint Washinton a héten légitámadást indított a terroristacsoport vezetője ellen az afgán Kunar providenciában, közvetlenül a pakisztáni határ mellet. Fazlullah volt Pakisztán legkeresettebb aktivistája, az ő nevéhez kötődik a 2014-es iskolai mészárlás is, amelyben mintegy 132 gyermek vesztette életét.

Hirdetés

Nagyobb fokozatba kapcsol Amerika: végképp eltörlik az Iszlám Államot?

Amerika fokozza az Iszlám Állam elleni támadásait Afganisztánban. Tovább >>>

Az afgán védelmi minisztérium is megerősítette, hogy egy közös akció keretében  végeztek a tálib vezetővel a Kunar providencia egyik kerületében, helyi idő szerint reggel kilenc óra körül. Az amerikai csapatok afganisztáni szóvivője szerint az akció ellenére továbbra is ragaszkodik a térségben megkötött tűzszünethez. Az afgán kormány múlthéten jelentette be a tűzszünetet, ami ezen a héten lépett életbe.

5 millió dollár volt a nyomravezetői díj

Ahogy azt korábban is elmondták, a terrorellenes beavatkozások kivételt képeznek a tűzszünet alól, mind az Iszlám Állam, mind a Al-Kaida elleni akciókat tekintve. Az afgán miniszterelnök, Ashraf Ghani korábbi bejelentse alapján június 20-ig tartana a tűzszünet az afgán tálib csoportokkal szemben, de a napokban ennek meghosszabbítás mellett terveznek dönteni.

Fazlullah halála enyhítheti az Afganisztán és az Egyesült Államok közötti feszültségeket, még akkor is, ha az afgán kormány eddig soha nem látott, három napos tűzszünetet észlel a nagyobb afgán tálib csoportokkal. Pakisztán kulcsfontosságú szereplője a tálib vezérkarral folytatott tárgyalásoknak, amely segítségével pontot tehetnek az Afganisztánnal folytatott, már 17 éve folytatott háború végére.

A pakisztáni sajtó szerint a támadás is azt mutatja, hogy az Egyesült Államok Pakisztán felé hajlik, ami tovább javíthatja a biztonságot a térségben. Washington mintegy 5 millió dollár nyomra vezetői díjat ajánlott fel annak, aki információt tud szolgáltatni Fazlullah hollétéről.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Európa orosz gázfüggősége egyre súlyosbodik, ami nem lenne probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy látja: minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt. Káncz Csaba interjújának második része.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?