Hirdetés
Hirdetés

Mégis maradnának a britek az EU-ban, csak szavazhassanak róla

2018. szeptember 06., 06:07

Kellőképpen megrettent a brit szavazóközösség az elmúlt bő két év alatt, különösen az utóbbi időben, és a legújabb felmérések szerint már nagy többséggel támogatnák az EU tagság megtartását. A miniszterelnök hallani sem akar újabb népszavazásról, ő a megállapodást szeretné összehozni az Unióval.

Tisztábban látnak

A népszavazás óta folyamatosan próbálják felmérni a közvélemény-kutató cégek, hogy változik-e a kérdés megítélése, és a közelmúltban hirtelen változást tapasztaltak: a NatCen felmérése szerint jóval többen maradnának az EU-ban, mint ahányan a kilépést támogatnák, elsősorban a gazdasági nehézségek miatt. Ezeket most már bőven volt idő megtapasztalni, és azt is látják, hogy a megállapodás egyelőre csak nem akar összejönni, pedig fogy az idő, és most már tisztában vannak vele, hogy megállapodás nélkül akár összeomlásszerű visszaesés is bekövetkezhet a gazdaságban és így az életszinvonalban is.

Hirdetés

Éles fordulat

A felmérés szerint 59 százalék választaná a bennmaradást egy újabb népszavazás esetén, 41 százalék támogatná a kilépést, vagyis most sokkal erősebb az EU-tagság támogatása, mint két éve a kilépésé. A felmérés 2048 ember megkérdezésén alapul, tehát mindenképpen csak egy kis minta, a trendet azonban valószínűleg jól jelzi, mert más felmérések is hasonló eredményeket mutatnak.

Theresa May miniszterelnök kizárta, hogy újabb népszavazást tartsanak, ami részéről érthető is, mivel miniszterelnöki karrierjét arra áldozta, hogy levezényelje a kilépést, a lehető legjobb feltételekkel. Eddig azonban nem jutott eredményre, bár elég elszánt és magabiztos. Az ellenzéki Munkáspárt az EU-val kötendő megállapodásról tartana népszavazást, már ha lesz megállapodás, de van olyan befolyásos szakszervezet, amely megismételné a népszavazást.

Változtak a preferenciák

A NatCen felmérése alapján, mely a Bloomberg szerint egy igen elismert politikai elemző vezetésével készült, a választók azzal elégedetlenek, ahogy a miniszterelnök a tárgyalásokat vezeti. Az elemző szerint a brit kormány megítélése sokkal többet romlott, mint magáé az Európai Unióé a tárgyalások során.

Más is változott: a szavazókat már kevésbé zavarja a más EU-tagállamokból való bevándorlás, mint két éve, mivel ez a mérték le is csökkent, sőt, felmerül, hogy a kilépés után munkaerőhiány lesz. Ugyanakkor sokkal többen szeretnék, ha szoros kereskedelmi kapcsolatok maradnának fenn az Unióval, mint korábban, amikor a tárgyalások megkezdődtek.

Ezek a preferenciaváltozások kedvezőtlenek a miniszterelnök számára, aki tervét korábban arra építette, hogy országát kilépteti az egységes piacról azért, hogy korlátozhassa a munkaerő beáramlását. A tanulmány szerint semmi sem meggyőzőbb az egykori kiválás melletti szavazók számára, hogy rossz döntést hoztak, mint az, hogy országuk gazdaságát megviseli majd a kilépés.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Lemond európai parlamenti mandátumáról Heinz-Christian Strache. Az ibizai videóbotrányba belebukott szabadságpárti politikus ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy visszatér a politikai életbe, amint fény derül a történtek hátterére. Befolyását addig is megőrizheti, felesége ugyanis szinte biztosan tagja lesz az új osztrák parlamentnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?