4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének, Janet Yellennek jövő februárban, bő fél év múlva kifut a mandátuma. Most arra utalnak a jelek, hogy Trump elnök nem is akarja meghosszabbítani, van is már jelöltje. Ki lehet az amerikai monetáris politika, azaz a pénzmennyiség, így a tőkepiacok szinte korlátlan ura?
Janet Yellen. Fotó: EPA/Michael Reynolds

Látszólag nem olyan jelentős dolog egy jegybank elnökének kiléte, de az amerikai jegybankelnök hatása sokkal nagyobb a világ ügyeire, mint másoké. Mivel Amerika még mindig a világ legnagyobb gazdasága, tőkepiaca pedig meghatározza, de legalábbis befolyásolja a világ többi piacát (még mindig érvényes André Kostolany mondása, hogy ha a Wall Streeten tüsszentenek, elkapjuk a náthát), döntő, hogy ki határozza meg, mennyi pénz legyen az amerikai gazdaságban.

Ő fújja a passzátszelet

Az nem vitás, hogy súlyánál fogva az amerikai gazdaság állapota az egész világgazdaságra kihat, hisz az 1929-es és a 2008-as válság egyaránt onnan indult ki, majd végigsöpört a világon. Ha viszont Amerika prosperálni kezd, rögtön húzni kezdi a világgazdaságot. Ez egész addig így is lesz, amíg messze a legnagyobb gazdaságról van szó (egyelőre belátható időn belül csak Kína fogja utolérni, sőt lehagyni).

Ami viszont még döntőbb, hogy a Fed monetáris politikája meghatározhatja elsősorban a kötvény-, és részvénypiacok ciklusait, és erre a tapasztalatok szerint más országok tőkepiacai érzékenyen reagálnak. A mostani, páratlan, 8 éve tartó részvénypiaci szárnyalás elsősorban annak köszönhető, hogy a Fed már a válság idején nullára csökkentette a kamatokat, később eszközvásárlási programokkal több ezermilliárd dollár többletpénzt bocsátott a gazdaságba (ennek jó része a tőzsdére és az ingatlanpiacra vándorolt, mégpedig világszerte). Ezt a pénzt a közeljövőben tervezik bevonni, a kamatemelési ciklus pedig már megkezdődött. Döntő, hogy mi lesz a folytatás.

Az elődök

Az alacsony kamatok és fedezetlen pénz kibocsátása nem csak Janet Yellen nevéhez fűződik, hisz ő csak 2014 elején vette a át a kormányrudat. A válságot és az azt követő első időszakot még Ben Bernanke menedzselte. Felmerül a kérdés, hogy Trump miért nem hosszabbítaná meg a jelenlegi Fed-elnök mandátumát? A Reuters szerint tavalyi választási kampányában Trump azzal vádolta Yellent, hogy az akkori elnök nyomására tartotta igen alacsonyan a kamatokat, politikai okokból. Hogy ez így volt-e, azt persze nem tudhatjuk, viszont tény, hogy amikor Trump nyert, a Fed elnöke irányt váltott, és valóban belekezdett az addig mindenféle ürügyekkel húzott-halasztott kamatemelésbe.

A jelölt

Az új jelölt a Reuters szerint Gary Cohn, aki az amerikai Nemzeti gazdasági Tanács igazgatója jelenleg, a Goldman Sachs korábbi elnöke. Cohn nem vett részt Trump kampányában, korábban nem is ismerte, csak a novemberi elnökválasztás után találkozott vele, így politikai elfogultsággal nem vádolható. Pályáját a Goldmannál kezdte 1990-ben árutőzsdei kereskedőként. Egy, a Reuters szerint megszólaltatott szakértő szerint Kohn sokkal többet tud a piacokról, mint bármely korábbi Fed-elnök, viszont kevesebb az elméleti közgazdasági tudása.

Így akár gyakorlatiasabb is lehet elődeinél, viszont elemzők szerint nem valószínű, hogy jelentősen változtatna Yellen jelenlegi politikáján, melynek lényege a lassú, fokozatos kamatemelés, és a piacra bocsátott irdatlan összegű fedezetlen pénz egy részének lassú, óvatos visszavonása. Komoly kihívás elé akkor kerülhet az új elnök, ha a jelenlegihez képest valamilyen váratlan fordulat (infláció elszabadulása, kisebb recesszió, esetleg a kettő egyidejű változata, a stagfláció) következik, még mielőtt kellőképpen előrehaladna a monetáris szigorítási ciklus. Ez azonban még odébb van, előbb lássuk, tényleg ő kerül-e az elnöki székbe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG