Hirdetés
Hirdetés

Ők adják meg a kegyelemdöfést az európai baloldalnak

Káncz Csaba, 2018. augusztus 06., 08:33

Az európai baloldal eddig nem értesült az afrikai népességrobbanásról és az onnan érkezetteket konzekvensen menekülteknek nevezi. Most jelentkezett egy 37 éves baloldali kormányfő, aki szívesen megadja a kegyelemdöfést saját politikai oldalának a jövő májusi Európai Parlamenti választásokon.

Pedro Sanchez (EPA/Emilio Naranjo)
Pedro Sanchez (EPA/Emilio Naranjo)

Afrika népességrobbanása elképesztő léptékű. Míg 1960-ban a kontinensen még 285 millió ember élt, addig ez mára közel 1,3 milliárdra ugrott és 2050-re az előrejelzések szerint meghaladja a 2,5 milliárdot. A várakozások szerint Egyiptom népessége a mai 90 millióról évszázadunk közepére 138 millióra növekszik, Nigériáé 186 millióról 390 millióra, Ugandáé 38 millióról 93 millióra, míg Etiópiáé 102 millióról 228 millióra.

A háromnegyede nem menekült

A Gallup szerint Afrika Szaharától délre eső lakosságának a 30 százaléka szeretne migrálni, míg a Közel-Kelet és Észak-Afrika lakosságának a 20 százaléka.  Az előbbi terület lakossága 1 milliárd fő, tehát 300 millióan vágynak a kivándorlásra fekete Afrikából. Valóban, az Európai Bizottság 2017-es jelentése szerint „a Földközi-tengeren áthaladó migránsok mintegy 70 százaléka nem tekinthető menekültnek a Genfi Konvenció értelmében, hiszen olyan országokból jöttek, amelyeket nem sújt erőszakos konfliktus vagy elnyomó rezsim”.

Hirdetés

Az európai baloldal azonban a jelek szerint mindeddig képtelen volt feldolgozni ezeket az információkat és az Afrikából érkezetteket konzekvensen menekülteknek nevezi. Nem érdekli őket az sem, hogy nem kis részben a migránsválság miatt mára olyan országokban omlott össze a hagyományos baloldal, mint Franciaország, Hollandia, Olaszország, vagy éppen hazánk. A jelek szerint az is hidegen hagyja őket, hogy egy friss jelentés szerint az elmúlt négy évben az Európában elkövetett iszlamista támadások és merényletek 16 százalékát menedékkérők követték el.

Hogyan mondják spanyolul a Willkommenskulturt?

De most jelentkezett egy 37 éves baloldali kormányfő, aki szívesen megadná a kegyelemdöfést saját politikai oldalának a jövő májusi Európai Parlamenti választásokon.

Ő Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki két hónapja vezeti kisebbségben kormányát és a mediterrán migránsútvonalat sikeresen terelte át ezen időszak alatt Olaszországból saját hazájába. Érezve az új idők új szeleit, tíz napja több száz migráns jutott át erőszakkal a Marokkót és Ceuta észak-afrikai spanyol exklávét elválasztó határkerítéseken amelynek során házi készítésű fegyverekkel igyekeztek megakadályozni a hatóságok közbelépését; például oltott mésszel, széklettel megtöltött műanyag palackokat dobáltak feléjük, és átalakított spray-t használtak "lángszóróként". Albert Rivera, a liberális Ciudadanos párt vezetője azonnal Ceutába sietett, ahol éltette a baloldali kormányt, mivel az szerinte meghívót küld az afrikai százmillióknak.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Sánchez ennek ellenére ingyenes egészségügyi ellátást ígér a migránsoknak és kijelentette, hogy a menekültkérelmeket egyenként fogja megvizsgáltatni. Mi több, eközben a kormányfő magára hagyja az ostromlott dél-spanyol településeket. Holott a Die Welt beszámolója szerint már a belügyminiszter is azt állítja, hogy a helyzet teljesen kicsúszott az ellenőrzés alól. A helyiek, akiket Andalúziában gazdasági válság is sújt, egyre elégedetlenebbek.

A spanyol törvényhozás sincsen elragadtatva az ifjú kormányfő nyitott kapuk politikájától és július 27-én félreérthetetlen üzenetet küldött a spanyol baloldal felé: a Kongresszus ugyanis elutasította költségvetési javaslatát. Nos, az európai jobboldal keresve sem találhatna jobb kampányarcot Sáncheznél az Európai Parlamenti választásokra. Ha a spanyol kormányfő hatalmon marad jelenlegi politikájával, akkor minden bizonnyal beviszi a kegyelemdöfést az európai baloldalnak jövő tavasszal.

Káncz Csaba jegyzete

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma, és bár a román állampolgárok száma jobban bővült, ők még jóval kevesebben vannak. A lengyelek, a németek és a volt Jugoszlávia polgárai is jöttek rendesen, a menekültek közül is sokan kaptak állást, de az egész munkaerő-piac is bővülni tudott.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?