Hirdetés
Hirdetés

Orbántól is tanulhatott Trump – szépen ledarálja a baloldalt

Káncz Csaba, 2019. január 03., 09:31

Az elnök egyelőre az elhúzódó költségvetési válságban érdekelt, mivel így a demokraták nem tudják a terveiket zavartalanul végrehajtani, beleértve a Trump elleni vizsgálatokat. A demokraták könnyen belecsúszhatnak ugyanabba a pozícióba, mint az európai baloldal, amelynek politikai megrendüléséhez jelentősen hozzájárult az utóbbi évek migráns-válsága.

A washingtoni Capitolium. Fotó: EPA/Michael Reynolds
A washingtoni Capitolium. Fotó: EPA/Michael Reynolds

Ma ül össze először az új, demokrata többségű képviselőház Washingtonban. A politikai hangulat feszült az amerikai fővárosban, hiszen december 22-e óta lezárt az amerikai kormányhivatalok egy része, mert a törvényhozás nem adta meg a déli határvédő falra a Trump által követelt 5 milliárd dollárt. A finanszírozás felfüggesztése mintegy 800 ezer szövetségi kormányzati alkalmazottra vonatkozik, akik közül 420 ezer embernek a tevékenysége nélkülözhetetlennek minősül, így nekik fizetés nélkül is dolgozniuk kell.

Kiélezett pókerjátszma

A demokraták ma két törvényt is el akarnak fogadtatni. Ezek úgy biztosítanának pénzt a kormányzati ügynökségeknek, hogy egyben Trumpot megpróbálnák sarokba szorítani azzal, hogy az elnök által követelt 5 milliárd helyett csak 1,3 milliárd dollárt biztosítanának a határra. Fontos kiemelni, hogy az elnök egyelőre az elhúzódó költségvetési válságban érdekelt, mivel így a demokraták nem tudják a terveiket végrehajtani, beleértve a Trump elleni vizsgálatokat.

Hirdetés

Kiélezett pókerjátszma ez, hiszen a 2020-as újraválasztást már szem előtt tartó – és azt egyelőre kedvező helyzetben váró - Trump is egyre feszültebb a részvénypiaci megingás miatt. Az elnök egy hete ismét azzal fenyegetőzött, hogy az Egyesült Államok az „összes” éves pénzügyi támogatást megvonja Guatemalától, Hondurastól és Salvadortól „megtorlásképpen” az Egyesült Államok felé tartó közép-amerikai migránskaravánok miatt. Bizony, ha nem vigyáznak, az amerikai demokraták könnyen belecsúszhatnak ugyanabba a pozícióba, mint az európai baloldal, amely utóbbi politikai megrendüléséhez jelentősen hozzájárult az utóbbi évek migráns-válsága.

A leszerepelt garnitúra átka

Ráadásul az elmeszesedett demokrata párt Hillary Clinton bukása óta nem újult meg, sem személyi állományában, sem programját tekintve. Annak ellenére sem, hogy a demokrata választók 59 százaléka „teljesen új arcokat” akar látni a párt élén és csupán 11 százalék elégedett a régi arcokkal.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Márpedig a demokraták továbbra is a leszerepelt garnitúrával parádéznak, így a 78 éves Nancy Pelosi frakcióvezetővel, vagy a 85 éves Dianne Feinstein szenátorral, akik a világ minden kincséért sem hajlandók feladni a bársonyszéket fiatalabbaknak. A radikális baloldal jelöltjeként Bernie Sanders szenátor szeptemberben volt 77 éves, míg egy másik vezető baloldali, Elizabeth Warren szenátor szinte fiatalnak számít, hiszen ő csak 69 lett tavaly nyáron. Mindeközben Joe Biden volt alelnök a maga 76 évével vezető demokrata jelöltnek számít Trump ellenében a 2020-es elnökválasztásokra – érdekességképpen jegyezzünk meg, hogy Bident 1972-ben akkor választották először szenátorrá, amikor még Richard Nixonnak hívták az amerikai elnököt…

Valóban, a demokratáknak jót tenne, ha végre hamut szórnának a fejükre és beismernék, hogy túl sokáig sajnálták le és ignorálták a globalizáció veszteseit. De mindeddig idegenkedtek attól, hogy tanuljanak a 2016 novemberi felsülésükből. A párt moguljai vereségük óta túl sok energiát fektettek a Moszkva-ellenes hisztériába - a „Nem mi vesztettünk, hanem Putyin győzött” magyarázkodás azonban egyre kevésbé hatja meg a választókat.

Káncz Csaba jegyzete

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Az EU azért vezette be a csúcsjelölti rendszert 2014-ben, hogy demokratikusabbá tegye az Európai Bizottság vezetőjének megválasztási folyamatát. Az volt a cél, hogy az új elnök személye ne csupán hatalmi alkuk eredménye legyen, hanem az uniós polgárok is beleszólhassanak a választásba. Ezt a rendszert rúgná fel most az Európai Tanács egy része.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?