Hirdetés
Hirdetés

Pengeélen táncolnak az olaszok - az ország vagy a kormány bukik?

2018. október 09., 20:48
Cimkék
Olaszország
, EKB
, kötvény

Tovább vágtatnak az olasz kötvényhozamok, ami egyes szakértők szerint rákényszerítheti a populista kormányzatot a szigorúbb költségvetési politikára.

Giuseppe Conte és Donald Trump (Fotó: EPA/JIM LO SCALZO)
Giuseppe Conte és Donald Trump (Fotó: EPA/JIM LO SCALZO)

Hiába próbálta nyugtatni a kedélyeket olasz miniszterelnök-helyettes, Luigi Di Maio és a pénzügyminiszter Giovanni Tria, egyelőre nem sikerült megfordítani az egyre veszélyesebbnek tűnő trendet.

Az olasz miniszterelnök-helyettes, Luigi Di Maio hétfőn azt mondta, hogy nem akarnak kilépni az eurózónából és egyúttal nem akarják elhagyni az Európai Uniót sem. A politikus annak a reményének is hangot adott, hogy az Európai Unió és a piaci szereplők is megértik majd az olaszok terveit, és akceptálni fogják azokat. A jól hangzó nyilatkozatot árnyalta, hogy Di Maio szerint nem velük van a probléma, hanem azzal a néhány Európai Bizottsági taggal, akik megpróbálják lejáratni Olaszországot.

Hirdetés

Tria is megpróbálta védeni a mundér becsületét és azt hangsúlyozta, hogy a gazdasági kilátások sokkal jobbak, mint amit jelenleg a piac feltételez. Az olasz kormányzat egyébként úgy tűnik nagyon komolyan veszi a befektetők meggyőzését, a La Stampa cikke szerint a miniszterelnök, Giuseppe Conte a pénzügyminiszterrel roadshow-ra indulhat, amelyen megpróbálják a kötvénypiaci megingást ellensúlyozni.

Kedden egyébként a rövidebb papírok hozamai ugrottak rekodrszintre, miután hétfőn a 10 éves kötvények hozama emelkedett 4,5 éves rekordra. Ekkor a hozamok elérték a 3,626 százalékot, igaz ez ma reggel előbb némileg mérséklődött, majd a délelőtt folyamán ismét növekedett. A német államkötvényekkel, a German Bunddal szemben a spread rekordszintre ugrott, immár 302,4 bázispontra nyílt az olló.

A negatív piaci folyamatok egyes elemzők szerint nem feltétlen a gazdasági nehézségek miatt vannak. Noha azok is erősen közrejátszanak ebben, több elemző úgy látja, hogy a politikusok bizalomromboló kijelentései jelentik most a gondot. A fent említett Di Maio nyilatkozatra például azért volt szükség, mert a másik miniszterelnök-helyettes, Matteo Salvini rendre azzal fenyegetőzik, hogy az olaszok kilépnek az eurózónából, sőt akár magából a közösségből is. Ahogy az is elrémiszti a befektetőket, amikor más miniszterek olyan kijelentéseket tesznek, hogy az ország jelenleg fennálló 2300 milliárd eurós olasz államadósság törlesztése irreális elvárás. Salvini egyébként hétfőn ismét kitett magáért, amikor Európa ellenségének nevezte Jean-Claude Junckert és Pierre Moscovicit.

Egy másik közelmúltbeli eset is aláaknázta a bizalmat, Conti kormánya előbb elszalasztotta a jogszabályi határidőn belül bemutatni a kabinett részletes gazdasági előrejelzését. Amikor pedig végül megjelentették, a késedelmes beszámolóban szereplő számok egyes esetekben jelentősen különböztek a Salvini és Luigi di Maio által előzetesen közöltektől.

Ugyanilyen bizalomromboló történet volt a múlt héten bejelentett költségvetési tervezet is, hiszen előzetesen a kormány nyilatkozataira támaszkodva alacsonyabb hiánnyal számolt a piac, mint ami a végül elfogadott anyagba került. Más kérdés, hogy a hosszas viták után elfogadott 2,4 százalékos hiány kapcsán Matteo Salvini néhány napja úgy nyilatkozott, hogy akkor is végrehajtják, ha az Európai Bizottság elutasítja.

Miközben a kormány pénzügyi szempontból óriási nyomás alatt áll, a választási ígéreteiket csak igen korlátozottan tudják megvalósítani. Ez pedig jó eséllyel a népszerűségük csorbulásához fog vezetni. Az elemzők szerint így a nagy kérdés az lesz, hogy belpolitikai porondon próbálnak sikeresek lenni, amivel akár az államcsődöt kockáztatják, vagy megszorító intézkedéseket, és a munkaerőpiacot átalakító lépéseket tesznek, amivel viszont a saját bukásukat készíthetik elő.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Európa orosz gázfüggősége egyre súlyosbodik, ami nem lenne probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy látja: minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt. Káncz Csaba interjújának második része.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?