Hirdetés
Hirdetés

Pengeélen táncolnak az olaszok - az ország vagy a kormány bukik?

2018. október 09., 20:48
Cimkék
Olaszország
, EKB
, kötvény

Tovább vágtatnak az olasz kötvényhozamok, ami egyes szakértők szerint rákényszerítheti a populista kormányzatot a szigorúbb költségvetési politikára.

Giuseppe Conte és Donald Trump (Fotó: EPA/JIM LO SCALZO)
Giuseppe Conte és Donald Trump (Fotó: EPA/JIM LO SCALZO)

Hiába próbálta nyugtatni a kedélyeket olasz miniszterelnök-helyettes, Luigi Di Maio és a pénzügyminiszter Giovanni Tria, egyelőre nem sikerült megfordítani az egyre veszélyesebbnek tűnő trendet.

Az olasz miniszterelnök-helyettes, Luigi Di Maio hétfőn azt mondta, hogy nem akarnak kilépni az eurózónából és egyúttal nem akarják elhagyni az Európai Uniót sem. A politikus annak a reményének is hangot adott, hogy az Európai Unió és a piaci szereplők is megértik majd az olaszok terveit, és akceptálni fogják azokat. A jól hangzó nyilatkozatot árnyalta, hogy Di Maio szerint nem velük van a probléma, hanem azzal a néhány Európai Bizottsági taggal, akik megpróbálják lejáratni Olaszországot.

Hirdetés

Tria is megpróbálta védeni a mundér becsületét és azt hangsúlyozta, hogy a gazdasági kilátások sokkal jobbak, mint amit jelenleg a piac feltételez. Az olasz kormányzat egyébként úgy tűnik nagyon komolyan veszi a befektetők meggyőzését, a La Stampa cikke szerint a miniszterelnök, Giuseppe Conte a pénzügyminiszterrel roadshow-ra indulhat, amelyen megpróbálják a kötvénypiaci megingást ellensúlyozni.

Kedden egyébként a rövidebb papírok hozamai ugrottak rekodrszintre, miután hétfőn a 10 éves kötvények hozama emelkedett 4,5 éves rekordra. Ekkor a hozamok elérték a 3,626 százalékot, igaz ez ma reggel előbb némileg mérséklődött, majd a délelőtt folyamán ismét növekedett. A német államkötvényekkel, a German Bunddal szemben a spread rekordszintre ugrott, immár 302,4 bázispontra nyílt az olló.

A negatív piaci folyamatok egyes elemzők szerint nem feltétlen a gazdasági nehézségek miatt vannak. Noha azok is erősen közrejátszanak ebben, több elemző úgy látja, hogy a politikusok bizalomromboló kijelentései jelentik most a gondot. A fent említett Di Maio nyilatkozatra például azért volt szükség, mert a másik miniszterelnök-helyettes, Matteo Salvini rendre azzal fenyegetőzik, hogy az olaszok kilépnek az eurózónából, sőt akár magából a közösségből is. Ahogy az is elrémiszti a befektetőket, amikor más miniszterek olyan kijelentéseket tesznek, hogy az ország jelenleg fennálló 2300 milliárd eurós olasz államadósság törlesztése irreális elvárás. Salvini egyébként hétfőn ismét kitett magáért, amikor Európa ellenségének nevezte Jean-Claude Junckert és Pierre Moscovicit.

Egy másik közelmúltbeli eset is aláaknázta a bizalmat, Conti kormánya előbb elszalasztotta a jogszabályi határidőn belül bemutatni a kabinett részletes gazdasági előrejelzését. Amikor pedig végül megjelentették, a késedelmes beszámolóban szereplő számok egyes esetekben jelentősen különböztek a Salvini és Luigi di Maio által előzetesen közöltektől.

Ugyanilyen bizalomromboló történet volt a múlt héten bejelentett költségvetési tervezet is, hiszen előzetesen a kormány nyilatkozataira támaszkodva alacsonyabb hiánnyal számolt a piac, mint ami a végül elfogadott anyagba került. Más kérdés, hogy a hosszas viták után elfogadott 2,4 százalékos hiány kapcsán Matteo Salvini néhány napja úgy nyilatkozott, hogy akkor is végrehajtják, ha az Európai Bizottság elutasítja.

Miközben a kormány pénzügyi szempontból óriási nyomás alatt áll, a választási ígéreteiket csak igen korlátozottan tudják megvalósítani. Ez pedig jó eséllyel a népszerűségük csorbulásához fog vezetni. Az elemzők szerint így a nagy kérdés az lesz, hogy belpolitikai porondon próbálnak sikeresek lenni, amivel akár az államcsődöt kockáztatják, vagy megszorító intézkedéseket, és a munkaerőpiacot átalakító lépéseket tesznek, amivel viszont a saját bukásukat készíthetik elő.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump belerúg a német iparba – a magyar gazdaság is megemlegeti

Trump belerúg a német iparba – a magyar gazdaság is megemlegeti

Az amerikai alelnök harcias fellépése Münchenben jó eséllyel csak előjele az ütközőpályára állásnak a transzatlanti partnerek között. A Fehér Ház fenyegetése nagyon rosszkor jön a már amúgy is lassuló euró-övezeti gazdaságnak. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?