Hirdetés
Hirdetés

Tovább hízott a hiány, közel 10 százalékkal az éves terv fölött járunk

2018. augusztus 07., 11:33

Közel 10 százalékkal meghaladta az államháztartás hiánya az éves tervet 7 hónap alatt, de ez főleg az uniós kifizetések megelőlegezésének köszönhető. A 2,4%-os GDP-arányos hiánycél tarthatónak tűnik.

Az államháztartás központi alrendszere 2018. július végéig 1491 milliárd forint deficittel zárt  közölte a Pénzügyminisztérium. Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1557,0 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 19,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 46,9 milliárd forintos többletet értek el.

Idén júliusban a központi alrendszer az előző hónapokhoz képest lényegesen mérsékeltebb, 70,4 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Hirdetés

Ez valóban eddig a legalacsonyabb havi deficit idén - de ez inkább a kiugró előző hónapi hiányoknak köszönhető, az elmúlt 4 évben csak egyszer volt magasabb a júliusi hiányadat:

A 2018. évi törvényi előirányzat az egész évre 1360,7 milliárd forintos hiány, ezt tehát az első félévben már több mint 9 százalékkal túlléptük - ez viszont messze nem jelenti azt, hogy ne lenne teljesíthető a terv.

Az állami bevételek szépen híznak

2018 első hét hónapjában az általános forgalmi adóból 258,7 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 149,0 milliárd forinttal, míg a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 163,7 milliárd forinttal több bevételt könyvelhetett el a költségvetés, mint az előző év azonos időszakában.

Hazai fejlesztések és az uniós kifizetések megelőlegezése miatt ugrottak a kiadások

A kiadási oldalt tekintve azt láthatjuk, hogy kiemelkedő a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések finanszírozása, mint például az otthonteremtési program felfutása, a közúthálózat felújítása és fejlesztése, a Modern Városok Program és az Egészséges Budapest Program beruházásai. Míg idén január-júliusban az uniós kiadások (1309,4 milliárd forint) több mint 20%-kal teljesültek magasabb összegben, mint a tavalyi év azonos időszakában, addig az uniós bevételek összege csupán mintegy 162 milliárd forintot tett ki - emeli ki a Pénzügyminisztérium.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Letarolta a magyar internetet a lakástakarék - valaki előre tudta, mi lesz?

Letarolta a magyar internetet a lakástakarék  - valaki előre tudta, mi lesz?

A Google keresési trendjei alapján október 15-én gyakorlatilag teljesen letarolta a magyar internetet a lakáskassza kinyírása. Az intézkedést rohamtempóban vitte végig a kormány, a hivatalos indoklás mellett megy a találgatás a valódi okokról - október 16-án például máris a top 3 keresés közé került a lakáslottó. Akik már szeptemberben a megszűnésre kerestek rá, vajon honnan tudták, mi várható?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?