Hirdetés

Tovább lassul az áremelkedés - lassan vége az élelmiszerár-robbanásnak?

2019. augusztus 08., 09:38

A vártnál egy hajszállal lassabb lett az áremelkedés üteme Magyarországon. Éves szinten még mindig sokkal drágább az élelmiszer, de havi összehasonlításban már második hónapja átlag alatt drágulnak az élelmiszerek.

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,3%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál - jelentette a KSH. Továbbra is a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek vezetik a drágulást.

Hirdetés

Az elemzők az előző havi 3,4 százalék adatot várták júliusra is, így az valamivel alacsonyabb lett a konszenzusnál.

Egy év alatt, tavaly júliushoz képest az élelmiszerek ára 6 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 19,2, a sertéshúsé 12,7, a liszté 10,1, a péksüteményeké 8,6, a kenyéré 8,4 százalékkal magasabb, a tejé 5,4 százalékkal alacsonyabb lett.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,5, ezen belül a dohányáruké 12,4 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 2,8 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 9,8 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok ára 2,4 százalékkal csökkent.

A tartós fogyasztási cikkek viszont olcsóbbak lettek - az egyes kategóriák árának alakulása jól követhető a KSH pókháló-ábráján:

Megállt az élelmiszerek árrobbanása?

Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára viszont csak 0,1 százalékkal, tehát átlag alatt nőtt - már a második egymást követő hónapban mér minimális, átlag alatti havi áremelkedést az élelmiszereknél a KSH. Az éves adatot persze továbbra is jelentősen meghaladja az átlagot az élelmiszerek drágulása.

A Privátbankár.hu augusztusi Árkosár-felmérése alapján a jövő hónapban még kedvezőbb adat jöhet: az előző hónapok tempós áremelkedése után ugyanis szokatlanul nagy csökkenést mértünk az élelmiszerárakban, éves mélypontra kerültek az árak. Normalizálódik a helyzet a zöldségosztályon, ahogy a magyar áru átveszi az import helyét; a dinnye ára pedig közelít a 100 forintos lélektani határhoz. Részletek >>

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is benne volt a meglepetésben

A piaci várakozásnál csekély mértékben alacsonyabb áremelkedési ütem mögött három fontos tényező húzódik meg az ING gyorselemzése szerint. A legnagyobb meglepetést talán a tartós fogyasztási cikkek termékkörben mért árcsökkenés jelentette, amelyben komoly szerepet játszott az új személygépjárművek árának havi alapon mért közel 2 százalékos esése. Mindez vélhetően a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának hatása. Mindemellett az üzemanyagárak változása is mérsékelte az inflációt júliusban.

Ennél is fontosabb ugyanakkor, hogy a szolgáltatások inflációs mutatója 2,8 százalékra mérséklődött - írja az ING. E mögött a tavalyi magas bázis húzódik meg, ugyanis tavaly júliusban ért el rekordmagasságot a forint árfolyama az euróval szemben, ami rendkívüli mértékben megdrágította a külföldi utakat. Bár idén is 11 százalékkal drágultak ezek az utak havi alapon, ez messze elmarad a tavaly júliusban mért 19 százalékos drágulástól. Az inflációt ezzel szemben élénkítette a dohánytermékek jövedéki adójának emelése és az élelmiszerek jelentős drágulása.

Nem kell kapkodnia az MNB-nek

Az MNB által figyelt maginfláció is csökkent, az előző havi 3,8 százalék után ezúttal 3,7 százalékos lett az éves adat. Így tovább csökken a nyomás a jegybankon a monetáris politika szigorítását illetően.

Az ING is azt írja gyorselemzésében: a monetáris politika szempontjából a mai adatok kifejezetten kedvezőek, hiszen alátámasztják az MNB azon álláspontját, hogy az infláció fokozatosan mérséklődő pályára állt és szükségtelen lenne a monetáris kondíciók szigorítása. Sőt azzal, hogy egyre több jegybank lép globálisan a lazítás útjára és romlanak a külső gazdasági kilátások, könnyen lehet, hogy a hazai jegybank is hasonló lépésre kényszerülhet. Erre idén várhatóan még nem kerül sor, hiszen az idei év átlagos inflációját 3,3 százalékra várják az ING-nél, de jövőre a mérséklődő infláció és a lassuló gazdasági aktivitás elgondolkoztathatja az MNB-t a következő lépés irányáról.

Megnevezés Előző hó = 100,0 Előző év azonos hó = 100,0
Fogyasztóiár-index 100,2 103,3
Harmonizált fogyasztóiár-index 100,2 103,3
Maginfláció (szezonálisan kiigazított) 100,2 103,7
Nyugdíjas fogyasztóiár-index 100,2 103,5

Az adatközlést követően a forint nagyon szűk sávban ugyan, de valamelyest erősödött.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

A héten mutatta be a Bölcsek Tanácsa a Fideszről készült jelentését az Európai Néppárt elnökének, Donald Tusknak. De mi a Fidesz-Néppárt balhé lényege? Ki akar kirúgni kit és miért? Hihetünk-e a függő és független médiának? Mire gondol Soros György egy New York-i felhőkarcoló 13. emeletén? És hogy jönnek ide a Marslakók? Tíz kérdés, tíz válasz munkatársunk, Wéber Balázs kommentárjában.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?