Hirdetés
Hirdetés

Trump londoni látogatása és a lopakodó globális depresszió

Káncz Csaba, 2019. június 03., 08:35

Trump túllépett a második világháború utáni békerendszeren és a látogatását arra használja fel, hogy Londont minél távolabbra tolja az európai integrációtól. 89 évvel azután, hogy az USA-ban hatályba lépett a Smoot-Hawley Vámtörvény, amely világszerte elmélyítette a gazdasági depressziót, a Fehér Ház újra a protekcionizmushoz fordul. Káncz Csaba jegyzete.

US President Donald J. Trump (L) and his wife, Melania (R), return to the White House from a three-day trip to Japan in Washington, DC, USA, 28 May 2019. During his visit, Trump became the first foreign leader to meet with newly throned Emperor Naruhito. EPA/JIM LO SCALZO
Donald Trump és felesége, Melania 2019. május 28-án Washingtonban. EPA/JIM LO SCALZO

Ma kezdődik Trump három napos állami látogatása a mély politikai válságba süllyedt Egyesült Királyságban. A hangulatot már előzetesen sikerült felpaprikáznia a Fehér Ház urának, amikor minden diplomáciai protokollt felrúgva (bár ezen már ki lepődik meg?!) világos jelzésekkel avatkozott be vendéglátójának belpolitikai folyamataiba. Trump és nemzetbiztonsági tanácsadója kifejtette: szeretnék, ha London elhagyná az EU-t és az is ínyükre lenne, ha a New York-i születésű Boris Johnson lenne az új miniszterelnök - noha a britek csupán 28 százaléka támogatja miniszterelnöki ambícióit.

Trump egyben Nigel Farage-t javasolja Brexit-főtárgyalónak, míg az amerikai fehér nacionalisták számára Farage miniszterelnöksége is nagyszerű hír lenne.

Hirdetés

London súlyos örvényben

London balliberális polgármestere az elmúlt órákban Trump nyelvezetét a múlt század fasisztáihoz hasonlította. Sadiq Khan szerint Trump, Orbán, Salvini, Le Pen és Farage a fasiszták megosztó taktikáját követik, de új, sötét módszereket használnak üzenetük célba juttatására. A felpaprikázott hangulatot jól mutatja, hogy Londonban negyed millió embert várnak a Trump-ellenes tüntetésre.

Valóban, a három évvel ezelőtt lezajlott Brexit népszavazás óta az egykor szebb napokat látott Egyesült Királyság történelmi léptékben is páratlan politikai örvénybe került. Az S&P Global Ratings számításai szerint a teljesen kaotikus Brexit folyamata eddig 86 milliárd dolláros kárt okozott, miközben a brit gazdaság újabb recesszió küszöbén áll. Noha London napról-napra veszíti el európai és globális befolyását, John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint csak a Brexiten kell túl lenni, és „akkor már nincsen felső határa a brit globális befolyásnak”.

Trump és Hoover elnökségének párhuzamai

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az ilyen hamis hitegetések szolgálnak annak elleplezésére, hogy Trump már túllépett a második világháború utáni békerendszeren, semmibe veszi a transzatlanti politikai rendszert és a látogatását arra használja fel, hogy Londont minél távolabbra tolja az európai integrációtól.

A látogatás arra is szolgál majd, hogy megpróbálja lenyomni London torkán az amerikai élelmiszerbiztonsági szabványokat az eljövendő kétoldalú szabadkereskedelmi egyezmény keretében.  Ezen amerikai "szabályok" magukban foglalják a GMO növények termesztését, az antibiotikummal kevert takarmányokat és klórral mosott baromfi termékeket.

A Fehér Ház egyben alá akarja aknázni London és Peking közeledését is, és belső források szerint  azt fogja közölni tárgyalópartnerével, hogy az USA hírszerzése nem fog megosztani információkat a jövőben Londonnal, ha az nem tiltja meg a Huawei részvételét az 5G infrastruktúra kiépítésében.

Az elmúlt napokban Trump kínai és mexikói büntetővámjai már rámutattak arra, hogy Washington semmilyen eszköztől nem riad vissza globális dominanciájának megőrzése érdekében. Több mint 89 évvel azután, hogy az USA-ban hatályba lépett a Smoot-Hawley Vámtörvény, amely világszerte elmélyítette a gazdasági depressziót, a Fehér Ház újra a protekcionizmushoz fordul.  Akárcsak Trump a 2016-as kampánya során, Herbert Hoover is magasabb amerikai vámokat ígért 1928-as elnöki kampányában.  A választásokat megnyerte, és a képviselőház 1929 májusában a magasabb vámokat elfogadta. A szenátus még javában vitatta a törvénytervezetet, amikor a Wall Street 1929 októberében összeomlott, megnyitva az utat a globális depresszió és a katonai konfliktusok felé.

Mark Twain szavai juthatnak ilyenkor az eszünkbe: "A történelem nem ismétli önmagát, de rímel. ("History doesn`t repeat itself, but it does rhyme".) Nos, legfőbb ideje, hogy komolyan vegyük a történelem tanításait.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Ősszel ugrásszerűen nő a kereslet a bérlakások iránt. A lakástulajdonosoknak ez kiváló időszak a bérbeadáshoz, ám kezdőként fejtörést okozhat a hirdetés feladása, az ideális bérlő megtalálása, vagy akár a bérleti szerződés megírása.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?