Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

Vagyonokat hozhat a gyógyszeriparnak a klímaváltozás

2019. október 01., 20:30

Emberek százmillióit veszélyeztetheti, hogy a klímaváltozás miatt terjednek a trópusi betegségek. A gyógyszeriparnak ez kihívást és nagy üzletet jelent. Az emelkedő hőmérséklet okozta természeti katasztrófák már milliókat űztek el a lakóhelyükről, és az elmúlt három évben több mint 650 milliárd dollár értékű gazdasági kárt okoztak a világban, a globális GDP 0,28 százalékát.


Kevés figyelem irányul viszont a klímaváltozás másik súlyos következményére: arra, hogy a felmelegedéssel veszélyesen terjednek a járványos trópusi betegségek. A Morgan Stanley Research tanulmánya szerint a következő hatvan évben a világ lakosságának 10 százalékát fenyegeti már a Dengi, az Ebola, a sárgaláz, a Zika-vírus és más, eddig a trópusi vidékre korlátozódó betegségek. A várható új járványok túlnyomórészt olyan övezetekben lesznek, ahol ezek a járványok eddig ritkán bukkantak fel, az esetek felében Nyugat-Európában és Észak-Amerikában.

A felmelegedéssel százmilliókat érhetnek el a járványok

Hirdetés

A hőmérséklet emelkedésével szélesebb körben és hosszabb ideig terjedhetnek az élő szervezetek, elsősorban a moszkitók által hordozott kórok. Az északi félteke magas jövedelmi színvonalon élő országainak eddig nagy mértékben sikerült megvédeniük magukat a moszkitók terjesztette betegségektől. Amennyiben azonban a legborúlátóbb előjelzések válnak valóra, ez megváltozik. Ha afelé tartunk, hogy a Föld átlaghőmérséklete ebben a században több mint 4,5 Celsius fokkal emelkedik, akkor 2050-ig már csaknem 725 millió embert érhetnek el trópusi betegségek, 2080-ra pedig ez a szám 900 millióra emelkedhet.

Óriási piac a gyógyszeriparnak

A helyzet óriási feladatot, egyben üzleti lehetőséget kínál a gyógyszer- és oltóanyagiparnak. A trópusi betegségek elleni védekezés, illetve kezelésük globálisan mintegy 500 milliárd dolláros piacot jelent. A kutatók betegenként 225 dolláros költséggel számolnak Észak-Amerikában, Nyugat- és Közép-Európában, míg 75 dollárral Kelet-Európában és a világ más részein.

Védőoltások milliárdjaira lesz szükség, várhatóan a kormányok által finanszírozott programok keretében. Az oltóanyagok kifejlesztése, gyártása óriási feladat, ami a vezető cégek számára is jelentős időt és nagy beruházásokat jelent. Élen járnak majd azok a vállalatok, amelyeknek már vannak bejáratott útjaik, működtek együtt kormányokkal járványos betegségek leküzdésében.

A feladat mindenesetre nagyon időigényes: új vakcina kifejlesztése 20 évet vehet igénybe, további 5 évre van szükség megfelelő gyártási kapacitás kiépítéséhez, majd további időre a klinikai kísérletekhez. A kormányok feladata az lesz, hogy biztosítsák az országos oltási programok anyagi feltételeit és megkönnyítsék a vakcinák engedélyezését, piacra jutását.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Dark weben árult jelszavak, akadozó játékok – döcögve indul a nagy streaming-forradalom

Dark weben árult jelszavak, akadozó játékok – döcögve indul a nagy streaming-forradalom

Esnek a tőzsdék, köztük a BUX index is, és megint gyengébb a forint. Több cég indított streaming szolgáltatást, így online televíziót vagy játékplatformot az utóbbi hetekben, de eddig mindegyikkel van valami baj. A forradalom akadozva indul, ahogyan az animációk vagy filmek megjelenítése is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?