3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Theresa May brit kormányfő elérkezettnek látta az időt, hogy tárgyaljon az Anglián kívül még országát alkotó három tagállammal. Ez már csak azért is különösen fontos, mert a háromból kettő az Európai Unióban maradás mellett szavazott, a régóta függetlenséggel kacérkodó Skócia pedig hangsúlyozza: nem fogad el bármilyen megoldást.

Egy ország, négy nép

Nem egyszerű államalakulat, amely elkövette azt a végzetes baklövést, hogy júniusban megszavaztatta népeit arról, hogy maradjanak-e az Európai Unió tagjai. Anglia mellett Skócia és Wales alkotja Nagy-Britanniát, és ez utóbbi Észak-Írországgal együtt az Egyesült Királyságot.

Nem is lenne semmi gond, ha mind a négy rész az EU-ból való kilépés mellett szavazott volna, de nem ez a helyzet: Skócia és Észak-Írország maradna a közös Európában. Ugyan Theresa May korábban arra hivatkozott, hogy nem számít, mit akarnak a kicsik: az Egyesült Királyságot egységes egésznek tekinti ebből a szempontból, de hát ez már Jugoszláviában vagy a Szovjetunióban sem volt ilyen egyszerű, pedig azok nem voltak demokráciák.

Brit javaslat

Most a kormányfő úgy tűnik, kezdi figyelembe venni, hogy ebből akár alkotmányos válság is lehet, így Skócia, Wales és Észak-Írország vezetőit tárgyalásra hívta. Ott megpróbálta őket meggyőzni, hogy dolgozzanak együtt a brit kormánnyal egy közös tárgyalási stratégia kialakításán, de nem áshatják alá az Egyesült Királyság stratégiáját azzal, hogy bármelyikük is különalkut kössön az Európai Unióval. A brit kormányfő azt javasolta, hogy a különböző szintű autonómiával rendelkező három nemzet hozzon létre egy testületet, ahol hivatalosan és egyeztetetten kifejthetik álláspontjukat.

Skót reagálás

Nicola Sturgeon skót első miniszter csalódottságát fejezte ki, a találkozót frusztrálónak nevezve. Azt mondta, nem ismertették velük a közös brit tárgyalási stratégiát, így aláásni sem lehet azt, ami egyelőre nem is létezik. Hozzátette, hogy a következő hetekben javaslatokat fog tenni, hogy Skóciát akkor is az európai egységes belső piacon tartsa, ha az Egyesült Királyság többi része távozik onnan. Ha nem jutnak semmilyen elfogadható kompromisszumra, semmilyen lehetőséget nem zárt ki, értve ezalatt akár Skócia kiválását az Egyesült Királyságból. Végül azt javasolta, hogy a négy nemzetnek legyen egy-egy szavazata a kialakítandó tárgyalási stratégiával kapcsolatban.

Északír vélemény

Észak-Írországban attól félnek, hogy a Brexit alááshatja az 1998-as békeszerződést például azáltal, hogy határellenőrzést vezetnének be Írország és Észak-Írország között, ezáltal újra megnőne a nemzet két részének elszakítottsága. Az északír első miniszter, Arlene Foster azt nyilatkozta a Reuters szerint, hogy a nemzeteknek ott kell lenniük a tárgyalásokon, hogy amint felmerül egy őket érintő probléma, rögtön tudjanak reagálni.

Walesi álláspont

A walesi első miniszter, Carwyn Jones azt mondta, hogy elég nehéz a három nemzet vezetésének befolyásolni a tárgyalási folyamatot, mivel teljes a bizonytalanság, mit is akar a kormány. Hozzátette, hogy ő mindenképpen az egységes európai piachoz való teljes hozzáférést szorgalmazza, úgy gondolja, az ő népe sem arra szavazott, hogy onnan is kiszoruljanak. Kétségkívül az elhibázott népszavazás kampányában senki nem határozta meg, hogy a kilépés, amiről döntenek, pontosan mit is jelent a gyakorlatban, noha ezt a legalább a népszavazást kiíró David Cameron kormányának illett volna megtenni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kilőtt a brit gazdaság: 0,6 százalékos növekedésnek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 10:38
A friss GDP adat alapján Nagy-Britanniában véget ért a tavalyi év második felében kialakult technikai recesszió. A növekedés ráadásul a vártnál jóval gyorsabb volt az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Az infláció visszatért a növekedés útjára: 3,7 százalék áprilisban
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 08:30
Az infláció mértéke megegyezett az elemzők várakozásaival, de a csökkenő tendenciának vége. Értéke meghaladta a 3,6 százalékos márciusi értéket.
Makro / Külgazdaság Kína stratégiai partnerséget kötött Magyarországgal
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 20:42
Stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozatot írt alá Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, mely befektetői megállapodást, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjáról szóló megállapodást és nukleáris együttműködésről szóló megállapodást is tartalmaz. A két vezető ezt közös sajtótájékoztatóján jelentette be.
Makro / Külgazdaság Nem okozott meglepetést a brit jegybank
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 13:58
Londonban döntöttek az alapkamatról.
Makro / Külgazdaság Délután nagy bejelentésre készül Orbán Viktor és Hszi Csin-ping
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 11:12
Csütörtök délután minden kiderül.
Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
Makro / Külgazdaság Kellemetlen adatot magyarázhat az Orbán-kormány a választások előtt
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 08:31
2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor erre biztosan kitérne a hitéből: 400 milliárd euró közös pénzt fordíthatna fegyverkezésre az Unió
Litván Dániel | 2024. május 8. 05:39
Ott pihen többszáz milliárd euró egy közös alapban, amit nem nagyon használ most semmire az Európai Unió, miközben rengeteg pénz kellene Ukrajnának, illetve az uniós védelmi iparnak. A megoldás adja magát, de nem mindenki fog ebbe beleegyezni, viszont a magyar kormánynak például nincs is közvetlen beleszólása a kérdésbe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG