6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nincs olyan rossz állapotban a világgazdaság, mint ahogy azt sok hír, elemzés sugallja – mondják a Fidelitynél. A feltörekvő országok abban a kellemes helyzetben vannak, hogy még van tér a kamatcsökkentésre. Így itt a beruházási kedv és a fogyasztás, a befektetési aktivitás is megélénkülhet. Kivéve egyes közép-kelet-európai államokat.

A Fidelity Leading Indicator nevű összetett indexe előrejelzi, mi várható a közeljövőben a világgazdaságban. Jelenleg minden komponense nulla felett van, így azt jelzi, hogy nem olyan rossz a helyzet, mint azt sok vészmadár mondja. Legalábbis rövidebb távon nem utal semmi nagyobb válságra – mondta Al-Hilal István, a Fidelity International értékesítési vezetője a cég befektetői találkozóján.

Sőt, a mutató felfelé indult el az utóbbi időben, a növekedési környezet tehát még javul is. Ám rövid távon más dolgok mozgatják a piacokat, mint a hírek, a kereskedelmi háború, a “tweetek”, sokszor ezek miatt mozognak az árfolyamok. A befektetők túlságosan rövid távon gondolkodnak, de így “túl sok a zaj” az adatokban.

Pedig a hosszú távú fundamentumok a legfontosabbak. Ha hosszú távon gondolkodunk, akkor vannak jó befektetési lehetőségek. A vállalati fundamentumok, az eredmény alakulása határozzák meg a befektetések eredményességét – mondta el.

Al-Hilal István

A jegybankok közbeléptek

Nick Price vezető feltörekvő piaci portfólió-menedzser is a rövid távú zajok kiszűrésének fontosságáról beszélt, például Donald Trump tweetjei vagy egyes politikai események. Hosszabb távon a vállalati eredmények befolyásolják a részvényárakat. A Fidelity ezért folyamatosan konzultál a vállalatokkal, vállalkozásokkal.

A világ nagy jegybankjai eközben ismét mennyiségi könnyítési ciklusokba kezdtek. A világban sok ezer milliárd dollárnyi negatív hozamú államkötvény van. Ez nagy mértékben képes a gazdaságok élénkítésére és a piaci árfolyamok támogatására.

Kivételek vagyunk

A feltörekvő piacok szempontjából a jó hír az, hogy ott még általában viszonylag magasak a kamatok, az infláció. Sok helyen 3-4 százalékos infláció mellett 6-8 százalékos kamatláb van, tehát – a fejlett piacokkal ellentétben – jelentős pozitív reálkamat létezik. Így a feltörekvők központi bankjainak még bőven van terük a kamatcsökkentésre.

Ez pedig azt eredményezheti, hogy a vállalatok finanszírozása olcsóbbá válik. A feltörekvő országok megtakarítói pedig a kockázatosabb eszközök felé fordulhatnak. Kivételként éppen térségünket, Közép-Kelet-Európát említették, ahol nincsen komoly reálkamat.

Két olaj-nagyhatalom

Ami a konkrét országokat illeti, Oroszországban a Fidelitynek már régóta jelentős pozíciói vannak. Szaúd-Arábia pedig azért érdekes célpont az elemző szerint, az ország nemrég bekerült az MSCI feltörekvő piaci indexbe.

Mindkét országban az olajipar a domináns. De míg Oroszország költségvetése jóval alacsonyabb olajár mellett is kiegyensúlyozott lehet, addig Szaúd-Arábia számára a jelenlegi olajár is nagy terhet jelent. Oroszországban talán a legstabilabb a pénzügyi helyzet a feltörekvő országok között – mondta az elemző.

Olcsó orosz papírok

Oroszországban továbbra is jó a gazdasági növekedés, amit a bérnövekedés is táplál. A részvények pedig viszonylag olcsók, a P/E mutató (hét körül) nemzetközi összehasonlításban nagyon alacsony. Ráadásul az egy részvényre jutó eredmény növekedése is kiemelkedő és az az osztalékhozam is vonzó.

Szaúd-Arábia részvénypiaca ellenben drágának tűnik, a Tadawul index P/E hányadosa inkább 16-17 közé tehető.

Olcsó-e Brazília?

Brazíliában a magas eladósodottság az egyik legnagyobb probléma az Nick Price szerint. A nyugdíjrendszerben nagy reformra van szükség, enélkül fenntarthatatlanná válik. A nyugdíjakra és más szociális hozzájárulásokra fordított összeg már 2026-ra elérheti a költségvetés 80 százalékát.

A brazil részvénypiac sem olcsó a saját historikus adataihoz képest. A részvénypiac a jelek szerint már megelőlegezte a szükséges reformokat, ezek jórészt beépülhettek az árakba.

Célpont a kínai középosztály

Ami a kereskedelmi háború hatásait illeti, Kínában a fogyasztói bizalom és a kiskereskedelmi eladások csökkenése látható. Pedig ezek adták a gazdasági növekedés mintegy felét. Ez lehet a félig tele pohár, de a félig üres pohár esete is a befektetők számára. A negatív hatások ugyanis a kínai kormányt különböző újabb gazdaságösztönöző lépésekre késztethetik.

Hosszabb távon szemlélve a magas jövedelmű középosztálynak Kínában jelentős növekedési lehetőségei vannak a következő évtizedben. Több tízmillió emberről van szó, ami hatalmas vásárlóerőt jelent. Példaként a sportruházatot említették, Kínában valóságos fitness-boom van kibontakozóban.

Mire jó még a magas kamat?

Indiában a piacbarát kormány oldaláról lépésekre van szükség a gazdasági lassulás ellensúlyozására. Az egyik ígéretes szektor a biztosítási piac, amely abból is profitálhat, hogy az autóeladások előtt is hatalmas bővülési lehetőségek vannak.

Sok más tényező befolyásolja még a feltörekvő országok gazdálkodását. A pénzügyi szektor például profitál abból, hogy a feltörekvő régióban magasabbak a kamatok. Vagy például Oroszország a magasabb, India viszont az alacsonyabb olajárból tud előnyt kovácsolni – hangzott el.

Diszkonttal forognak

A dollár jelenleg viszonylag erős, már hosszabb ideje, ami lefelé nyomja a nyersanyagok dollárárát. Ez sok feltörekvő ország számára kedvezőtlen. A feltörekvő országok részvénypiacai jelenleg 40 százalékos diszkontot tartalmaznak jelenleg a fejlett országokkal szemben – mondta a szakember.

Pálfi Zoltán londoni feltörekvő piaci elemző szerint a Fidelity egyik fő megkülönböztető jegye, hogy nem egyszerűen vételi lehetőségeket keresnek. Ehelyett egy-egy iparág vállalatairól van naprakész információjuk, véleményük. Ez összesen 4-5 ezer cég is lehet, amelyekről elemzéseket, eredmény-előrejelzéseket tartanak frissen a cégnél.

Gyengébb jüan?

Anthony Srom Ázsiára specializálódott vezető elemző szerint Kína egy veszélyes és különleges ország. A jövedelmi különbségek, a sajátos demográfia, a gazdasági rendszer mind-mind egyedivé teszik.

Az utóbbi tíz évben nagy mennyiségű tőke áramlott Kínába, a magas növekedés, a tőkepiac külföldiek előtt való megnyitása miatt. A lassuló növekedés miatt azonban Kína versenyképessége megőrzése érdekében kénytelen lesz devizáját leértékelni.

Indiában az elemző a magas értékeltség ellenére is lát lehetőségeket. A piac óriási és hatalmas növekedési lehetőségek előtt áll. De már évek óta nagy reménységnek számít, és nő a valószínűsége, hogy csalódnak a befektetők. Így a kockázatok is magasak.

Az indiai kormány jelenleg adócsökkentéssel próbálkozik a gazdaságot élénkíteni. (Erről itt is írtunk.) A bankrendszert viszont súlyosan terhelik a rossz hitelek.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17745 17400 17795 +2,99% 17715 17745 9 667 411 010 HUF 2024-04-26 16:57:27
MOL 3010 2992 3028 +0,40% 3004 3010 942 204 828 HUF 2024-04-26 16:52:53
MTELEKOM 902 897 907 0,00% 902 903 373 928 498 HUF 2024-04-26 16:57:27
RICHTER 9210 9070 9245 +1,49% 9210 9215 1 054 132 855 HUF 2024-04-26 16:57:20
OPUS 387 384 398 -0,13% 388 389 121 841 714 HUF 2024-04-26 16:56:36
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Megtartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:47
A közgyűlésen bemutatott 2023. évi üzleti beszámoló alapján a Tőzsde eredményes évet zárt: az összbevétel 4,4 milliárd, az EBITDA 1 362 millió, a nettó eredmény 5,8 milliárd forintot tett ki, ami 2008 óta a legeredményesebb tőzsdei évet jelenti. A társaság 606 millió forint összegben fizet osztalékot, részvényenként 112 forintot.
Részvény / Deviza / Áru Nyugodtan várja a forint a megmérettetést, fontos határt lépett át a réz
Eidenpenz József | 2024. április 26. 12:28
A részvénypiacok felélénkültek a kedvező amerikai gyorsjelentések hatására, ma nagy fontosságú inflációs adat érkezik. A BUX-ot az OTP húzza, a forint alig mozdul egy péntek esti bejelentés előtt. Újra megindult az arany, a réz pedig átlépett egy több éve nem látott határt.
Részvény / Deviza / Áru Felcsillan a szeme, hogyha megpillantja mennyiért vásárolhat eurót
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 18:31
Jó napja volt a forintnak. 
Részvény / Deviza / Áru Megvan, miért romlott el a hangulat Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 17:57
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Jól megemelték az OTP célárát, nagy pofont kapott a Facebook-anyavállalat
Eidenpenz József | 2024. április 25. 12:21
Az európai tőzsdék többnyire esnek, de a BUX index úgy tud emelkedni, hogy mind a négy vezető papír egyszerre tart felfelé. A forint tovább erősödget a kamatdöntés óta, az arany áresése megállt. Fordított pályát járt be a Tesla és a Meta. Óvakodjunk a bitcoinos csalásoktól.
Részvény / Deviza / Áru Legénykedik a forint csütörtök reggel!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 07:22
A forint árfolyama csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG