5p
Tíz éve, 2008. szeptember 15-én gazdasági kataklizmára ébredt a világ. A Lehman Brothers hirtelen összeomlása egy szemvillanás alatt 25 ezer munkahelyet törölt el, és olyan dominóeffektust indított el a globális pénzpiacokon, mely a legsúlyosabb pénzügyi krízisbe torkollt a nagy gazdasági világválság óta. De sokak szerint egyenesen minden idők legsúlyosabb válsága volt. A Financial Times megszólaltatta az összeomlás nemzetközi főszereplőit, mi pedig ezt kiegészítve az Mfor.hu-val együtt megkerestük a hazai aktorokat. Cikksorozatunkban az ő visszaemlékezéseiket mutatjuk be.

Tíz évvel ezelőtt világszerte emberek tízmilliói veszítették el az állásukat. Az ingatlanárak bezuhantak. Amerikában és Európában is megmenekült viszont a nagy pénzintézetek többsége, mert a kormányok óriási hitellel segítették ki őket, azon igyekezve, hogy megfékezzék a járványt. A krízis veszteségét 10 ezer milliárd dollárra becsülték - ez több volt, mint a világ 2008-as GDP-jének hatodrésze.

Financial Times az évforduló alkalmával olyan embereket keresett meg, akiket a frontvonalban ért az összeomlás, és megkérte őket, hogy meséljék el, hogyan élték meg azt a tíz évvel ezelőtti napot. A kitekintés kiegészítéseként pedig mi hazai pénzembereket kerestünk meg az ő történeteikért. A sztorikat sorozatban közöljük, kezdve a Financial Times egy igazán bennfentes nyilatkozójával.

Kaori Shigiya (forrás: camradata.com)

Kaori Shigiya, London

Akkor: a Lehman Brothers alelnöke
Ma: Az ENSZ Felelős Befektetési Alapelveinek fenntartható fejlődésért felelős vezetője

"Még mindig emlékszem, ahogy metrózom 2008. szeptember 15. reggelén. Összefutottam egy kollégámmal. Mindketten a Financial Times címlapjáról tudtuk meg, hogy a munkaadónk, a Lehman Brothers csődbement. Teljes sokként ért. Épp azelőtt közölte velünk a menedzsment, hogy a banknak egy évre elég likvid tőkéje van, arra az esetre, ha történne valami. De amikor beértünk az irodába, a főnököm összehívta a csapatot, és azt mondta: "Attól tartok, a legrosszabb híreket kell közölnöm."

- kezdi a történetét Kaori Shigiya, a Lehman Brothers akkori alelnöke. Miután a főnök elmondta, mi történt, a csapat nem tudta, mit kezdjen magával. Dolgozni nem volt értelme, hazamenni senki sem akart, így az irodában lődörögtek egy darabig, majd átmentek együtt egy közeli pubba vodkázni. Néhány nap múlva az adminisztrátorok közölték velük, hogy ha kitartanak a hónap végéig, lehet, hogy megkapják a szeptemberi fizetést. Így továbbra is bejártak a Lehmanhoz, de munka helyett már a börze padlóján ülve a CV-jüket frissítették, és állásokra vadásztak.

Az irodaház hamarosan katasztrófa sújtotta övezetre kezdett hasonlítani, mert a takarítócégek, melyekkel szerződésben voltak, azonnal leálltak a munkával. Az egyre koszosodó vécék mellett az is látványos fejlemény volt, hogy az alkalmazottak elkezdték kifosztani a büfét: mindenki mániákusan, marokszám vette a csokikat, hogy elköltse a pénzt a céges kártyájáról. Shigiya döbbenten nézte: számára az összeomlás valóban traumatikus élmény volt.

"Nagyon erősen azonosultam a munkámmal, és emlékszem, azon gondolkodtam: lehúzták a vécén a teljes, elmúlt négy évem? Úgy éreztem, az énem egy nagy része hirtelen eltűnt. A következő hónapokban elkezdtem csikorgatni a fogaimat, és szörnyű migrénjeim voltak. Úgy hallottam, másoknak, különösen azoknak, akik régebb óta dolgoztak a Lehmannál, ennél sokkal komolyan egészségügyi problémái lettek."

Shigiyát az összeomlás után egy hónappal a Lehman európai és ázsiai ügyleteit megvásároló Nomurához helyezték át. Itt már nem találta a helyét: a pénzügyi krízis ráébresztette, hogy változtatni kell, és a környezeti, a társadalmi és a fenntarthatósági tényezőket már nem lehet kihagyni az üzleti gyakorlatokból, ám az új cégnél az új eszméi süket fülekre találtak. Kilépett, és az Oxfamnál helyezkedett el pénzügyi tanácsadóként.

"A fizetésem alacsonyabb volt, mint a titkáromé volt a Cityben. Alacsonyabb volt az elmúlt 17 évem minden fizetésénél. De elfogadtam. Ha a Cityben élsz, hozzászoksz a pénzhez. És ha nincs egy erős indokod a változásra, csábító a maradás, annyira jól megfizetnek. A krízis sokkja nélkül könnyen maradhattam volna tovább, egyre kiábrándultabban és egyre boldogtalanabbul."

Shigiya az Oxfamnál megtalálta a munkában az inspirációt és az értelmet, amit keresett. Emberi jogi harcosokkal dolgozott együtt, és globális vállalatok adózási és lobbiügyeit kutatta. Mint mondja, megérte bevállalni a komoly bérzuhanást, mert többet tanult három év alatt az Oxfamnál, mint tette azt kilenc év alatt egy befektetési banknál.

Most az ENSZ Felelős Befektetési Alapelveinek fenntartható fejlődésért felelős vezetője. Ez a szervezet azért dolgozik, hogy környezetvédelmi, szociális és kormányzati tényezőkkel egészítsen ki befektetési gyakorlatokat, vagyis Shigiya a szegénység felszámolásáért, a bolygó megőrzéséért és a mindenki számára elérhető prosperitásért küzd. Mint mondja, a munka nagyon ambiciózus, valódi intellektuális kihívást jelent, és igazi küldetés. Így Shigiya azt meséli, hogy pontosan tíz évvel a Lehman Brothers összeomlása után végre megkapta álmai állását.

"Közgazdaságtant tanultam, és üzleti iskolát végeztem, de egyik sem tanított meg arra, hogy kritikusan gondolkodjak a pénzügy szerepéről. A legtöbb ember a pénzügyi területen egész nap csak táblázatokat és monitorokat bámul, és csak egyféle gazdasági elméletet ismer. Nem csoda, hogy nem gondolnak arra, milyen távlati hatásai vannak a munkájuknak. Szerintem a pénzügytan értelmét is oktatni kéne az egyetemeken, az üzleti iskolákban és a pénzügyi elemző programokon, hogy az emberek ne veszítsék szem elől, milyen hatással vannak a cselekedeteik a való világra."

mfor.hu

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG