Hirdetés
Hirdetés

A kereskedelmi háború nyomasztja a tőzsdéket

Király Béla, 2019. május 30., 11:30

A piacokon ismét meglehetősen komor lett a hangulat, ami nem meglepő, tekintve, hogy mind az amerikaiak, mind a kínaiak belefeszültek a kereskedelmi háborúba, és egyelőre nem látszódik a megoldás. Közben az amerikai kötvényhozamok tovább estek, de vállalati szinten sem állt le az élet, lássuk a legfontosabb információkat.

Egy Trumpot ábrázoló poszter egy kínai étterem kirakatában. A felirat szerint minden amerikai vásárlónak 25 százalékkal többet számláznak ki a kereskedelmi háború kirobbantásának napjától. Fotó: EPA / Aleksandar Plavevski
Egy Trumpot ábrázoló poszter egy kínai étterem kirakatában. A felirat szerint minden amerikai vásárlónak 25 százalékkal többet számláznak ki a kereskedelmi háború kirobbantásának napjától. Fotó: EPA / Aleksandar Plavevski

1; Hosszú háborúra készülnek a befektetők

A piacokon egyre inkább az az általános nézet alakul ki, hogy sem az amerikai, sem a kínai vezetés nem akar engedni a mostani kereskedelmi vitákban. Emiatt a befektetők úgy látják, hogy a június végi G20-as csúcson hiába ül tárgyalóasztalhoz Donald Trump és Hszi Csin-ping, aligha fognak egyességre jutni. Ezt erősíti, hogy a pozitív gesztusok helyett a felek inkább nehezíteni próbálják egymás vállalatainak életét. A napokban például kiderült, hogy Kína a ritkaföldfémekben lévő dominanciáját használná ki, hogy ártson az USA gazdaságának. A feszült helyzet a tőzsdéken is visszaköszönt, a napokban ismét nyomás alá kerültek a részvénypiacok, szerdán is folytatódott világszerte a lejtmenet.

2; Lélegzetvételhez jutott a forint

Hirdetés

Nagy erősödésről nem beszélhetünk a magyar fizetőeszköz esetében, de legalább stabilizálódott az árfolyam. Csütörtökön a 326-os szint alatt kereskedtek az euró-forint devizapárral. Nem csak a magyar, de más feltörekvő devizák is stabilizálták a helyzetüket, a zloty, a cseh korona és a török líra is inkább erősödött.
A szakértők szerint ugyanakkor a viharfelhők nem távoztak a forint feje felől, könnyen jöhet akár a következő napokban is egy újabb gyengülési hullám, melynek révén még a történelmi mélypontot is elérheti a magyar pénznem.

3; Mélyben a kötvényhozamok

A kereskedelmi feszültség sok ország számára jelent fejtörést, hiszen szinte biztosan visszaüt majd a gazdaságra, és a külkereskedelmi forgalom gyengülni fog. Rövid távon viszont több állam számára is pozitív hozadéka van annak, hogy a kockázatkerülés felerősödött. A kötvénypiacokon ugyanis növekvő kereslet figyelhető meg, ez pedig a hozamok csökkenésével jár, hiszen a befektetők magasabb áron is hajlandóak az állampapírokat megvenni.
A kötvénypiaci rally az amerikai Bond esetében az egyik leg szembetűnőbb. Az amerikai 10 éves állampapír hozama 2,21 százalékra esett, mellyel idén már 50 bázisponttal csökkent a hozama. A 10 éves papír hozama alacsonyabb, mint a 3 hónaposé, mely 2007 óta nem látott invertálódás a hozamgörbében, ami korábban egyértelműen a recesszió előjele volt, ám most az elemzők véleménye megoszlik, hogy ismét láthatunk-e majd gazdasági visszaesést.
Az amerikai mellett az európai kötvények hozama is esik, a német kötények egyre nagyobb negatív hozammal futnak, de a spanyol és a portugál papírok is rekordalacsony szinteken kelnek el.

További árfolyamok itt érhetők el

4; Az EKB elnöki posztja is az alkudozások része lehet

A hétvégi Európa Parlamenti választások után a legfontosabb kérdés, hogy ki lesz az Európai Bizottság feje, és a bizottsági helyeket miként osztják majd el. A német kormány, és maga Angela Merkel saját hazájából származó jelöltet támogat, azt szeretnék, ha Manfred Weber követné Juckert. A német jelölt esélye kérdéses, ami viszont más posztokra, így az EKB elnök személyére lehet hatással. Ha ugyanis a Bizottság elnökét nem Berlin fogja delegálni, akkor szinte biztos, hogy a központi bank vezetését akarják majd cserébe.
Jelenleg a legnagyobb esélyesek között a finn Erkki Liikanent, és a francia Francois Villeroy-t emlegetik, de könnyen lehet, hogy végül a német Jens Weidmann követi Mario Draghit. Utóbbi hagyományosan héja-beállítottságú, így amennyiben ő nyerné el a posztot, jelentősen erősödhet az euró, hiszen várhatóan a monetáris politika mihamarabbi normalizálására törekedne.

5; Nagy növekedésről számolhat be a Wizz Air

Pénteken nyitás előtt teszi közzé gyorsjelentését a Wizz Air. Az elemzői konszenzus 25 százalékos árbevétel-növekedéssel és 51 százalékkal magasabb EBITDAR-ral (a bérleti díjakat is tartalmazó EBITDA) számol a tavalyi első negyedévhez képest, és a nettó veszteség is jelentősen csökkenhet, írta hírlevelében az Equilor. Az utasszámadatokat már korábban közzé tette a társaság, ez az első három hónap során 8,6 százalékkal emelkedett. Az év második felére is jók a cég növekedési kilátásai, és abból is profitálhat, hogy Airbus-flottája egyre hatékonyabban működtethető, míg a rivális Ryanair-nek gondjai akadtak a Boeing gépek lecserélésével.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A vártnál több befektetési jegyet cseréltek le a szuper államkötvényre?

A vártnál több befektetési jegyet cseréltek le a szuper államkötvényre?

Eddig is feltételezni lehetett, hogy részben befektetési alapok eladásából szabadítottak fel pénzt befektetők a kormányzat által ezerrel propagált Magyar Állampapír (MÁP) Plusz jegyzéséhez, de a ma közzétett legfrissebb adatok ezt a vélekedést megerősíteni látszanak. Az alapokból júniusban kivont 179 milliárd forint jelentős része az új szuper államkötvényben landolhatott.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?