6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az elmúlt években gyakorlatilag minden Marvel film óriási kasszasiker lett. Pedig egy évtizede, amikor a Disney felvásárolta a szuperhősökről ismert vállalatot, sokan a szívükhöz kaptak, és az elemzők egy része sem értette miért fizettek 4 milliárd dollárt a Marvelért.

Az elmúlt években nem hibázott a szuperhősös filmekkel a Disney, minden produkció komoly nyereséget hozott. Így benne volt a pakliban, hogy előbb-utóbb valamelyik film történelmi rekordot jelentő bevételt ér el. Erre a hétvégéig kellett várni, ugyanis a Marvel szuperhős-univerzumának legnagyobb jegybevételét érte el a Bosszúállók: Végjáték című film. A produkció globális 2,79 milliárd dolláros (808 milliárd forintos) bevételével minden idők legnagyobb kasszasikerévé vált. Persze az egy évtizede készült Avatar 2,789 milliárdos, vagy a Titanic 1997-ben elért 2,187 milliárd dolláros bevételének jelenértéke még magasabb, de nominálisan csúcsra ért a Marvel birodalom.

Elképesztő pénzt termelnek a szuperhősök

A Bosszúállók: Végjáték a hétvégén újabb 1,5 millió dollárt (434 millió forintot) keresett eddigi bevételeihez, ezzel hivatalosan is túlszárnyalta az Avatart, amely 2015 óta 2,788 milliárd dollárral (807,2 milliárd forinttal) tartotta a legnagyobb jegybevételű film címét. A 22 Marvel-szuperhősfilm végére pontot tevő Bosszúállók: Végjátékban a közönség egyébként olyan közkedvelt szuperhősöket láthat, mint Vasember, Thor és Fekete özvegy. A film a tavaly bemutatott Bosszúállók: Végtelen háború történetét folytatja, amelynek végén számos Marvel-hős vált porrá. A Végjátékban a túlélők a szupergonosz Thanos életére törnek. Főszereplői között van Robert Downey Jr., Chris Hemsworth és Scarlett Johansson. A csaknem háromórás, Joe Russo, Anthony Russo rendezésben forgatott film ragyogó kritikákat kapott, a véleményeket összegző Rotten Tomatoes honlapon jelenleg is 94 százalékos a pozitív tetszési indexe.

Aki azt hinné, hogy ezzel a Marvel univerzum kiürül, és nem lesz több szuperhősökről szóló mozi az téved ugyanis a siker arra sarkallja a Diseneyt, hogy futószalagon gyártsa ezeket a produkciókat. Szintén a hétvégén derült ugyanis ki, hogy egy sor új szuperhősfilmet és folytatást jelenik majd meg. A Marvel filmstúdió ezt a San Diegó-i Comic Con szórakoztatóipari vásáron jelentette be, ami a képregény és szuperhősök rajongóinak legnagyobb éves találkozója.

Ezek a szuperhősös filmek jönnek a következő években
A Marvel stúdió elnöke, Kevin Feige több tucatnyi hollywoodi filmsztár kíséretében beszélt a közönségnek a stúdióban készülő tíz új szuperhősfilmről.  Ezek egyike egyébként a Penge lesz, amelyet  korábban Wesley Snipes alakított, a folytatásban viszont a vámpírvadász szerepét  az Oscar-díjas Mahershala Ali játssza majd. Emellett az is kiderült, hogy 2021 novemberében a rajongók újabb Thor filmet nézhetnek majd a mozikban. Az új Marvel-filmek között beszámoltak a The Eternals című produkcióról, amelyben Angelina Jolie és Salmy Hayek is szerepel. A produkciót a tervek szerint 2020 novemberétől láthatja majd a közönség a mozikban.
Az első ázsiai amerikai szuperhősfilm, a Shang-Chi and the Legends of the Ten Rings is elkészül a Marvelnél, de hamarosan az is kiderül mikor készül majd el a Fekete özvegy című produkció. Ennek a mozinak egyébként magyar vonatkozása is van, hiszen Scarlett Johanssonnal számos jelenetét Budapesten vettek fel.
Feige a Comic Con színpadán megerősítette, hogy készül a Fekete Párduc 2., A galaxis őrzői 3., a Marvel kapitány 2., és a Fantasztikus négyes is folytatódik. A Doctor Strange folytatását, a Doctor Strange in the Multiverse of Madness című epizódot pedig Scott Derrickson rendezésében, Benedict Cumberbatch főszereplésével 2021 májusától nézheti meg a közönség a mozikban.


Voltak kérdőjelek a felvásárlás idején

Ahogy azt fent írtuk, az elmúlt években ezek a filmek óriási bevételeket generáltak, ám amikor a Disney 2009-ben 4 milliárd dollárt adott a Marvelért a kétkedők hangja sokkal erősebbnek tűnt. A képregény figurák alapján készülő filmekben ugyan volt perspektíva, ám a mozis változatban a DC sokkal erősebb volt. Ők rendelkeznek ugyanis a klasszikus szuperhősök jogaival, így a Pókember vagy a Batman filmek után is náluk "cseng a kassza". Ehhez képest a Marvel egy évvel korábban gyakorlatilag épp csak belépett erre a piacra az Ironman révén, igaz az a film 600 millió dolláros bevételt hozott a stúdiónak. A kétkedők azért is sokallták a kifizetett összeget, mert éppen nyakig gázolt a világ a hitellufi kidurranása miatti válságban, így nem lehetett tudni, hogy a fogyasztók mennyire költenek majd a következő években szórakozásra, és a világgazdaság mikor vesz újra lendületet.

Utólag persze csak dícsérni lehet a Disney főnökének lépését, Bob Iger ugyanis nem csak meglátta a lehetőséget a Marvelben, hanem a körülmények ellenére meg is ragadta azt, és egy olyan franchise-t szerzett meg, amelynek köszönhetően a vállalat évek óta uralja a mozikat. Persze ebben az is közrejátszik, hogy a cég azóta sem pihen a babérjain, és azóta 2012 októberében felvásárolták a Lucasfilmet (Star Wars, Indiana Jones filmek), majd tavaly megszerezték a másik fontos szuperhős birodalmat a fent említett DC-t is.

22 milliárdot hoztak a Marvel-filmek

Az első Disney által gyártott Marvel-film 2012-es moziba kerülése óta egyébként óriási bevételeket hoztak a szuperhősök. A statisztikák szerint a vállalat csak a saját gyártású produkciók révén több mint 18,2 milliárd dollárt ért el a Marvel univerzum alakjainak köszönhetően.



Ez azonban nem minden, a Marvelnek ugyanis korábbról szerződése volt a Paramount stúdióval, így az első időszakban a filmek disztribúciójáért ők feleltek. Így eleinte a két nagyvállalat osztozott a bevételeken az Ironman első és második részénél, Amerika kapitány első részénél és a Thor filmnél is. Hasonló volt a helyzet a The Incredible Hulk (A hihetetlen Hulk) című filmnél, azzal a különbséggel, hogy ott a Universal volt egy korábbi megállapodás miatt a Disney partnere. Ha ezeket is hozzávesszük a Disney által keresett 18,2 milliárdos bevételéhez, akkor a mozis statisztikák szerint világszerte összességében a Marvel Univerzumban található filmek 22 milliárd dollár feletti bevételt értek el.

A fentiek csak a mozis bevételek, amihez hozzá kell tenni, hogy a filmek forgatási költsége, illetve a napjainkban az ehhez fogható marketing kiadások a Disneyt terhelték, tehát itt nem tiszta profitról beszélünk. A mérleg másik serpenyőjében viszont ott vannak a kereskedelmi  (merchandise) jogok. A Disney sajnos nem közöl a Marvel-filmekre lebontva ilyen bevételi sort, látva azonban, hogy egy-egy új film idején az iskolatáskáktól, a boltokban kapható pólókon át a müzlis dobozokig mindent elfoglal Amerika kapitány és csapata, a szakértők az elmúlt évtizedre vetítve dollár milliárdos összegű bevételt becsülnek ezekből a jogokból.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17480 17365 17550 +0,66% 17470 17480 2 144 740 450 HUF 2024-04-25 12:45:44
MOL 3010 2968 3014 +0,47% 3008 3010 465 902 848 HUF 2024-04-25 12:45:18
MTELEKOM 911 903 919 -3,29% 911 914 463 724 676 HUF 2024-04-25 12:45:42
RICHTER 9150 9030 9195 +0,55% 9140 9150 1 106 397 780 HUF 2024-04-25 12:44:14
OPUS 395 394 399 -0,38% 394 396 43 660 748 HUF 2024-04-25 12:45:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Jól megemelték az OTP célárát, nagy pofont kapott a Facebook-anyavállalat
Eidenpenz József | 2024. április 25. 12:21
Az európai tőzsdék többnyire esnek, de a BUX index úgy tud emelkedni, hogy mind a négy vezető papír egyszerre tart felfelé. A forint tovább erősödget a kamatdöntés óta, az arany áresése megállt. Fordított pályát járt be a Tesla és a Meta. Óvakodjunk a bitcoinos csalásoktól.
Részvény / Deviza / Áru Legénykedik a forint ma reggel!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 07:22
A forint árfolyama csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG