Hirdetés
Hirdetés

A nap befektetési sztorija: hol van már az Apple-letargia!

Csabai Károly, 2019. szeptember 11., 18:45
Cimkék
Apple
, iPhone

Nem a termékekkel és szolgáltatásokkal, hanem azok pozícionálásával és árazásával sokkolta leginkább a közönséget tegnap az Apple – véli a KBC Equitas elemzése. Az iPhone ára ugyanis csökkent, a két évvel ezelőtti Apple Watch már 200 dollártól elérhető lesz, és közben az Apple TV+ a Netflixnek is keményen alávág majd. A menedzsment tényleg a szolgáltatásokra fókuszál majd a jövőben, ezt pedig az olcsóbb hardverek is támogathatják, így a helyes irányba mozdulhatott el az Apple a tavalyi fiaskó után.

Az Apple-részvények az idén 35 százalékot drágultak, ezzel a Dow Jones tőzsdeindex mozgására ható 30 amerikai papír közül a legjobbnak bizonyult – olyan óriásokat előzött meg, mint a Home Depot, a Visa, a Microsoft vagy a Procter & Gamble. Pedig az Apple januárban még azzal sokkolta a Wall Street-et és a Szilícium-völgyet, hogy figyelmeztetett, árbevétele és nyeresége növekedése lassulni fog az USA és a Kína közötti kereskedelmi háború miatt.

Akkor mégis miért olyan lelkesek a befektetők? Ennek alapvetően az lehet az oka, hogy az Apple szolgáltatói üzletága – az Apple Music és az olyan kiegészítők, mint az AppleCare vagy az Apple Pay – közel 13 százalékkal többet hozott a cég konyhájára, mint tavaly. A Maps, a Siri és az iCloud a cég árbevételének 17 százalékát adja, többet, mint az iPad, a Mac, valamint az Apple Watch. Igaz, az iPhone a forgalom 56 százalékát adta, ez a legfontosabb az Apple számára.

Hirdetés

A cég szolgáltatói üzletágának növekedési kilátásai bíztatóak, melynek egyik letéteményese az olyan pénzügyi mogulok, mint a Goldman Sachs és a MasterCard bábáskodása mellett nemrég kibocsátott hitelkártyája, az Apple Card.

Ugyanakkor a szeptember 19-én bemutatandó Apple Arcade játék és a november 1-jén elinduló Apple TV+ szolgáltatás ugyancsak ígéretesnek tűnik.

Ezért nem olyan életbevágó ma már az Apple számára, hogy milyenek az új iPhone-ok. Amíg ügyfelei továbbra is használják a korábbi verziójú iPhone-jaikat, iPad-jeiket, Mac-jeiket és iWatch-jaikat, addig a cég a havi előfizetési díjakból továbbra is komoly összegekre tud szert tenni.

Mindezek ellenére a külföldi elemzők igencsak megosztottak az Apple jövőjével kapcsolatban. Ebből kifolyólag nagyjából ugyanannyian ajánlják vételre a társaság részvényeit, mint amennyien tartásra vagy eladásra.

Mindenesetre a piaci konszenzus szerinti célárfolyam 5 százalékkal magasabb a mostaninál. S ne feledjük, az idei rali után az Apple-részvény árfolyama még mindig 9 százalékkal marad el a tavalyi rekordszintjétől, ami a céget ezermilliárd dollár fölé értékelte. A jelenlegi, 945 milliárd dolláros piaci kapitalizációja a szektorbéli cégekkel összevetve a Microsoft után a második legmagasabb.

Az Apple-részvények egyáltalán nem számítanak drágának versenytársai, a Google, az Alphabet, a Facebook vagy a Microsoft papírjaihoz képest. Ráadásul befektetési szempontból az is vonzónak számít, hogy a cég készpénzállománya rendkívül magas, az Luca Maestri pénzügyi főnök júliusi tájékoztatása szerint több mint 210 milliárd dollárra rúg. S ebből a cég adósságának levonása után is marad még 100 milliárd. Márpedig Maestri szerint az Apple célja, hogy előbb-utóbb készpénzállományát lenullázza. Aminek több formája is lehet: növelheti az osztalékát, saját részvényeiből vásárolhat vissza, a kutatásra-fejlesztésre költhet, valamint terjeszkedhet.

Most azonban még az a hír, hogy szeptember második felében jön az új iPhone, amelynek hatására az Apple-részvények árfolyama emelkedni kezdett, s szerda délután már a bejelentéshez viszonyítva 3 százalékos pluszban volt.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Tőzsde és munkahelyek: Jó az a magyaroknak, ha a Tesla Berlinben termel?

Tőzsde és munkahelyek: Jó az a magyaroknak, ha a Tesla Berlinben termel?

A Tesla bejelentése a berlini “gigagyár” felépítéséről még a németeket is megosztja. Ami pedig rossz a német autógyáraknak, az nem lehet túl jó a magyaroknak sem. Más szempontból viszont csökkenni látszik a kereslet a cég járműveire, miközben a részvény árfolyama egyre közelebb kerül a mindenkori csúcshoz.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?