Hirdetés
Hirdetés

Akinek esésben nincs részvénye, az az emelkedésből is könnyen kimaradhat

Eidenpenz József, 2018. február 13., 15:13

A jelenlegi korrekció inkább csak visszatérés a normális állapothoz, miután tavaly rendkívül alacsony volt a piacok volatilitása – mondják a Fidelity szakértői. Lehetnek még utóhatások, de nagyon valószínű, hogy a részvénypiaci emelkedésben még van tartalék. De akinek nincs részvénye eséskor, az az emelkedés java részéből is kimaradhat.

Két hete még arról beszéltünk, mennyire alacsony a volatilitás a piacokon, a fundamentumok mennyire erősek, most pedig a saját bőrünkön tapasztaljuk, hgy a részvénypiacok, a befektetési termékek kockázatosak – mondta Al-Hilal István igazgató a Fidelity International konferenciáján.

Ám ha az esésben nem rendelkezünk befektetésekkel, nagy a kockázata annak, hogy az emelkedésből sem vesszük majd ki a részünket. A korrekciók a bikapiacok normál részei. A nemzetközi részvénypiacokon a legjobb emelkedő napokat kivéve, kiemelve az emelkedésből, sokkal rosszabb az indexek teljesítménye, mint ezekkel a napokkal együtt.

Hirdetés

Adam Lessing szerint a bikapiac nagyon régen tart, ösztönös megérzésünk is azt mondja, hogy lassan véget kell érjen. De ez nem jelenti azt, hogy a következő 1-2 év ne lehetne még jó. Sokan nagyon jó hozamokról mondtak le már amiatt, mert ezt a szakaszt kihagyták. Szerinte még nincsen teljesen vége a bikapiacnak, van még benne erő.

Vissza az alapokhoz

A volatilitás nagyon hosszú időn keresztül alacsony volt, most inkább visszatért a normál kerékvágásba. A piaci ciklus ezen szakaszában ez teljesen megszokott, normális – mondta a szakember. (A volatilitás az árfolyamok ingadozásának mérőszáma, hirtelen megugrása az utóbbi 1-2 hét piaci turbulenciáinak fontos ismérve volt – a szerk.)

Itt-e az ideje a pánikolásnak? – vetette fel Charles-Henri Kerkhove befektetési igazgató. A volatilitás tavaly nagyon alacsony volt, a jelenlegi brutális emelkedés feszültséget jelez, aminek még lehetnek utóhatásai. De ez szerinte is visszatérés a normalitáshoz. A piac visszatér az alapokhoz.

Gazdaság és tőzsde kéz a kézben

A makrogazdasági kilátások kedvezőek, a reál-GDP pozitív volt az elmúlt években, még gyorsulásnak is szemtanúi lehettünk. Ennek részben az a stimulus volt az oka, amit az USA végrehajtott, és a következő években is lehet ennek hatása. Az USA költségvetése erősen deficites lesz, ami jelentős támogatást ad a gazdaságnak.

Utoljára 2015-ben volt részvénypiaci korrekció és megugró volatilitás, akkor azonban rosszabb volt a gazdaági helyzet. Most a növekedés gyorsulását látjuk, nagyon magas beszerzésimenedzser-indexeket, így “szinkronizált helyzetben vannak” egymással a tőkepiacok és a gazdaság – mondta a szakember.

Oszd meg a kockázatot

A magasabb kamatok ellenére jó az USA pénzügyi helyzete, a gyenge dollár is segít. A fő veszélynek a szakember globálisan az inflációt nevezte, és az erre adott esetlegesen eltúlzott jegybanki reakciókat.

Ez ellen a Fidelity “multi asset”, azaz vegyes összetételű portfólióiban különböző hedgelési, kockázatcsökkentési technikákat és alternatív stratégiákat alkalmaz. Például megosztja a kockázatot, olyan eszközöket is vesz, amelyek hozama nem függ az általános tőkepiaci ciklusoktól.

Kötvényezni pedig muszáj

A tavalyi is jó év volt a fix kamatozású kötvények számára Tim Foster kötvényportfólió-menedzser szerint. A magyar államkötvény-hozamok meglehetősen alacsonyak voltak, egytől 3-4 százalékig. A fix hozamú kötvények és a részvények árfolyammozgása között kicsi a korreláció, tehát a kockázatcsökkentéshez államkötvényeket is kell venni portfóliónkba.

Az infláció az erős gazdasági növekedés ellenére is elmarad a várakozásoktól. A bérek ütemes növekedése, a munkaerő-hiány azonban felfelé ható nyomást gyakorol rá. A globalizáció erői, a népesség elöregedése azonban alacsonyan tartják a jövedelmeket és az árakat egyaránt.

Megfordulhat a hátszél

A Fed részéről Tim Foster továbbra is lassú kamatemelést vár, az EKB pedig folytathatja eszközvásárlási programját. Az európai kötvénypiacon a központi bankok a kínálat 30-40 százalékát is felvásárolhatták, a stratégiájuk azonban lassan változhat.

Ez év közepétől a központi bankok szerepvállalása megfordulhat, negatívba fordulhat. Tehát globálisan is elkezdhetik leépíteni a felvásárolt eszközök állományát. Ez némi aggodalomra ad okot, ellenszél a globális befektetési piacon. A szakember szerint nagyon fontos megfelelő keveréket, diverzifikált portfóliót összeállítani államkötvényekből és egyéb eszközökből.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mekkorát bukik, aki 40 év után nyugdíjba megy? Attól függ, dolgozik-e mellette

Mekkorát bukik, aki 40 év után nyugdíjba megy? Attól függ, dolgozik-e mellette

Aki megteheti, hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonul és csak a családi feladatainak él, annak jó lehetőség lehet a Nők40 program, aki azonban nem akar sok pénzt bukni, jobban teszi, ha pár évvel tovább dolgozik. A harmadik opció, hogy nyugdíjba vonulunk, de tovább dolgozunk mellette - ezt a megoldást most már akár úgy is intézhetjük, hogy nem szólunk róla előre a munkáltatónak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?