Hirdetés
Hirdetés

Amit eddig láttunk, még csak a kezdet – tényleg nehéz évünk lesz?

Fellegi Tamás, 2018. február 22., 06:07

Többen gondolják úgy, hogy a két hete lezajlott, rég nem látott részvénypiaci árfolyamzuhanás, amely egyúttal a kriptodevizáknál is lezajlott, nem csak elszigetelt jelenség volt, hanem egy komolyabb trend előszele. Nézzük, miért gondolják ezt, és mikor vélhetjük úgy, hogy bejönnek jóslataik?

A tőzsdei emelkedő trend éppen 9 éves, ami önmagában is elég ahhoz, hogy sokan már az eső trendet várják, de az a tény, hogy a közelmúltban egy évek óta nem látott nagy mértékű, gyors zuhanás zajlott, jelzi, hogy változhat a piac, vége a nyugodt időknek. A januárban lezajló vételi pánik kétségkívül már szokatlan jelenség volt, és az azt követő zuhanás akár a rá adott válasz is lehetne, és ezzel le is lenne tudva a korrekció. A Morgan Stanley stratégája szerint azonban valójában ez csak a bevezetése volt annak, ami az év további részében következik.

A ciklus vége

A szakember szerint modelljük azt mutatja, hogy a fejlett piacok a ciklus késői szakaszában vannak, ahol nem csak a részvények emelkednek, hanem kezd megjelenni az infláció is, szigorodik a monetáris politika (Európában még nem, de ez már csak idő kérdése), és most megjött az utolsó feltétel, a megnövekedett volatilitás, a hevesebb ármozgások időszaka is.

Hirdetés

A 10 éves amerikai államkötvény hozama a 3 százalékot közelíti, ami négy éve nem látott szint, a rövidtávú 2 éves hozam a 2008-as válság óta nem látott szintet ért el. Nem mintha ezek önmagukban magasak lennének, de az elmúlt évek rendkívül alacsony hozamai után mégiscsak csúcsra értek. Ezek olyan folyamatok, amelyek a korábbiakban mindig véget vetettek a hosszúra nyúlt emelkedő trendeknek, és most az a rendkívüli tényező is megszűnik, ami eddig minden szabályt felülírt: a jegybankok beszüntetik a speciális pénznyomtatási programokat.

Hullámos megközelítés

Egy másik elemző, a Longview Economics stratégája szerint egy három hullámból álló piaci mozgást látunk, melynek első hulláma a február eleji nagy zuhanás volt, második hulláma a múlt heti nagy felpattanás, melynek során az S&P 500 index 6 százalékot emelkedett (a legjobb heti teljesítmény 2011 óta). Most jön majd a harmadik hullám, ami új mélypontra viszi a piacot, de legalábbis megteszteli a két héttel ezelőtti mélypontot.

Az elemző szerint mindennek előzménye az a közel két évig tartó szakasz, különösen annak 2016 novembere utáni része, amely egyenletes, korrekciómentes árfolyam emelkedést hozott. Ez ritka jelenség, 1929-ben és az 1987-ben is hasonlók előzték meg az akkor következő nagy összeomlásokat. Kétségtelen, hogy a mostani helyzet épp a jegybankok soha nem látott pénznyomtatási programjai miatt nem hasonlítható a korábbiakhoz, viszont tény, hogy a pénznyomtatásnak vége, sőt Amerikában már a pénz visszavonása zajlik.

Sosem volt még ennyi pénz

Márpedig a tőzsdét a pénz élteti, mint forrás a patakot, és abból nagyon sok került a rendszerbe éveken át, viszont több már nem jön. A stratéga szerint ez volt a tőzsdetörténelem leginkább likviditás által fűtött, másként megközelítve a jegybankok által gerjesztett bikapiaca, vagyis emelkedő trendje. Ha pedig a hatalmas likviditás elapad, veszélyes környezet alakul ki, ennek láthattuk első jelét a hónap eleji nagy zuhanáskor.

Mit figyeljünk?

Mindazonáltal vannak elemzők, akik továbbra is azt hirdetik, hogy megvolt az egészséges, rég várt korrekció, minden a legnagyobb rendben. Hogy végül is melyik forgatókönyvről van szó, attól függ, hogy az S&P 500 index a közeljövőben újra lenéz-e a 200 napos mozgóátlagra (a grafikonon pirossal jelölve), sőt, hogy azon átesik-e. Igazi, komolyabb eső trendről azonban csak akkor beszélhetünk, ha huzamosabb ideig, hónapokig alatta is marad, újabb és újabb mélypontokat elérve. Rövid, pár hetes aláesést többször is láttunk a 9 éves emelkedés soron, a trendet azonban ezek nem zavarták meg.

S&P 500 index
S&P 500 index
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?