Hirdetés
Hirdetés

Ezért erősödött a forint: mégis csinált egy kisebb szigorítást az MNB

2019. június 26., 13:41
Cimkék
MNB
, alapkamat

Bár alapvetően nem változtatott a monetáris kondíciókon az MNB kedden, az új magyar lakossági állampapírért indult roham hatásainak kezelése közben egy kisebb szigorításnak tűnő intézkedést is megejtettek.

A keddi ülésen nem változtatott a kamatokon az MNB monetáris tanácsa, de az átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát 100 milliárd forinttal mérsékelte, és jelezte, hogy ez néhány bázisponttal emelheti a 3 hónapos BUBOR mértékét. Ezt egy kisebb monetáris szigorításként is lehet értékelni - az, hogy az euró árfolyama a 324-es szintről hirtelen 323-ra csökkent arra utal, hogy a piaci szereplők is egy szimbolikus szigorításnak tartják a bejelentést.

Az euró jegyzésének alakulása a héten. Friss árfolyamok >>
Az euró jegyzésének alakulása a héten. Friss árfolyamok >>

Az OTP Elemzési Központ friss értékelésében kiemeli: a nemrég bemutatott új lakossági állampapír, a MÁP+ (amely az elérhető eszközök közül jelenleg a legmagasabb hozamot kínálja) egy kisebb likviditási sokkot okozott a bankközi piacon, ami a bankközi kamatok emelkedéséhez vezetett. A 3 hónapos BUBOR 20-ról 25 bázispontra emelkedett, az overnight BUBOR pedig 7-ről 66 bázispontra ugrott (majd visszakorrigált 40 bázispont alá). Ennek hátterében az áll, hogy az új állampapírból a háztartások rövid idő alatt 900 milliárd forint értékben jegyeztek. Ezt részben meglévő lakossági állampapírjaik bankoknak történő értékesítéséből finanszírozták - ez okozta a múlt héten a bankközi likviditás időleges kiszáradását a múlt héten. Az OTP szakértői jelezték: a helyzet azóta normalizálódott, de összességében azért a hatás nagyon hasonlított ahhoz, mintha egy kisebb monetáris szigorítás történt volna.

Hirdetés

A keddi MNB-közlemény közvetve kezelte is a helyzetet. Azt írták ugyanis:

"Az MNB kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a Monetáris Tanács döntésének megfelelően alakuljon, valamint, hogy a bankközi hozamok volatilitása alacsony maradjon."

A kamatdöntés indoklásában megjelölték azt a 4 tényezőt, amit kiemelten figyelemmel követ a Monetáris Tanács. Az infláció és a GDP-növekedés pályáját is feljebb tolták. Úgy számolnak, hogy az új lakossági állampapír még a jövőbeni fizetésemelésünket is magához vonzza. További részletek a kamatdöntésről >>

Az OTP Elemzési Központ értékelése szerint az MNB ezzel gyakorlatilag azt közölte, hogy szükség esetén a volatilitást a bankközi piacról a devizaswapokhoz irányítja át. A tervezett 100 milliárd forintos csökkentés kisebb szigorításnak tekinthető, ami a feszesebb 2020-as költségvetéssel és a rendkívül magas lakossági kötvényhozamokkal együtt arra utalhat, hogy a gazdaságpolitikai keretrendszer a jövőben kevésbé lesz támogató, ami egyfajta reakció a túlfűtöttség jeleire: a gyors béremelkedésre, a magas inflációra és a külső egyensúly romlására.

Ezek alapján az OTP Elemzési Központ a 3 hónapos BUBOR lassú emelkedésére számít, az év végéig a 40 bázispont körüli szintre.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az Orbán-kormány a sportakadémiákat nyomatja

Az Orbán-kormány a sportakadémiákat nyomatja

Ha a sportról van szó, gyorsan őrölnek a minisztériumi malmok, alig egy hónap alatt összeállt a sportakadémiák rendszere.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön mennyit tervez karácsonyi ajándékokra költeni?