Hirdetés
Hirdetés

Furcsa nap a tőzsdéken – összeomlott a Netflix, a Facebook, a Tesla, esett a forint, a BUX

Eidenpenz József, 2017. november 29., 19:29

Az amerikai tőzsdék furcsán kettéváltak, míg a Dow Jones ipari átlag új csúcsokra tör, addig a Nasdaq technológiai piac jókorát esik. A BUX index is lefelé tartott, a varsói kollégájával együtt. Szakad az arany, az olaj, emelkedtek a kötvényhozamok.

Az éjszakai koreai rakétakísérletet, melynek során egy minden korábbinál sokkal hosszabb hatótávolságú rakétát lőttek ki, egy vállrándítással elintézték a piacok, a koreai index stagnált, a japán emelkedett.

Az a tegnap esti hír, hogy az amerikai szenátus költségvetési bizottsága elfogadta Donald Trump elnök adócsomagját, kedvező fogadtatásra lelt, és nagy szerepe lehetett abban, hogy az európai tőzsdék fél százalék körüli emelkedésben voltak nap közben.

Hirdetés

A döntő hírnek azonban az bizonyult, hogy az amerikai GDP harmadik negyedéves értékét az előzetes 3,0 százalékról 3,3 százalékra húzták fel. Ennek következtében nőttek a kamatemelési esélyek, emelkedtek a kötvényhozamok, ami nem mindenre volt jó hatással.

Valószínűleg ez húzta fela Dow Jonest új csúcsra 0,3 százalékkal, és ez nyomta le az amerikai technológiai szektort is, ahol eléggé vegyesen estek a különböző vállalatok részvényei. Az idén a Nasdaq indexe emelkedett átlag felett az USA-ban, a Financial Times szerint azért is, mert a hagyományos szektoroktól kisebb növekedést vártak. Most, hogy erősebb lett a hagyományos gazdaság a vártnál, a tech-papírokat inkább adni kezdték.

A Micron chipgyártó például 8, az NVIDIA 5, a Netflix 5, a Facebook és a Tesla 3 százalékos mínuszban volt este.

Itthon a BUX index 1,1 százalékos eséssel zárt, a Mol, az OTP és a Richter egyaránt 1,1-1,3 százalékkal süllyedt. A Telekom egy forinttal emelkedett. A hazai tőzsde rossz teljesítményére nincs különösebb magyarázat, de a lengyel WIG 20 index is két százalékkal ment le, és Prágában is volt egy kis süllyedés.

A forint is nagyot gyengült, miközben a többi térségbeli deviza stagnált. Az euró este ismét elérte a 312 forintot, ami 120 filléres emelkedés keddhez képest.

A bitcoin árfolyama ma úgy átszaladt a tízezer dolláros határon, mintha ott sem lett volna. Vicces a Bloomberg megfogalmazása, mely szerint a befektetők csak a vállukat vonogatták a tízezres határ közelében megsokszorozódó, összeomlást jósoló figyelmeztetésekre. Az új rekord 11 500 dollár közelében volt, de este is 10 700, ami 8 százalékkal magasabb az egy nappal korábbinál. (A bitcoin shortolásáról és néhány jóslatról itt írtunk.)

A kőolaj is izgalmas történet, hiszen holnap kezdődik az OPEC ülése, ahol a kitermelés-korlátozás hosszabbításáról dönthetnek. Bár a találkozóval kapcsolatban sok a kérdőjel, az oroszok még nem kötelezték el magukat. Ezen kívül egy kedvező amerikai készletadat is érkezett. Az olaj ára este mégis szakadni kezdett, este másfél százalékos mínuszban van.

Az amerikai kamatemeléssel kapcsolatos várakozások növelték a kötvényhozamokat, ezt a nemesfémek általában rosszul tűrik. Az arany egy, az ezüst két százalékos mínuszban van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?