Hirdetés
Hirdetés

Idén jöhet a következő világgazdasági válság?

Eidenpenz József, 2018. április 26., 15:30

Honnét jön a következő világgazdasági válság? – tették fel a kérdést az Amundi Asset Managementnél. Nem várnak feltétlenül nagy válságot, csak 15 százalékos esélyt adnak ennek, de készülnek erre az eshetőségre is. Annak esélye, hogy megint olyan jó évünk legyen, mint tavaly, viszont csak tíz százalék.

Nem adnak nagy esélyt annak, hogy az idén megérkezik a következő nagy válság, de lehetnek olyan eltolódások, irányváltások a világban, amelyek ide vezetnek – monda el Philippe Ithurbide, az Amundi Asset Management globális elemzési vezetője sajtóbeszélgetésen.

Az alacsony kamatok, alacsony volatilitás, alacsony növekedés, alacsony infláció korszaka véget érni látszik. Az olyan, a tőkepiacok számára nagyon kedvező környezet, mint tavaly volt, nem valószínű, hogy megismétlődjön.

Hirdetés

Három piac is komoly veszélyben lehet. A bőséges likviditás időszakának lassan vége, ha az EKB leállítja a QE-t, akkor jó esély van rá, hogy az extrém értékeltségű német államkötvények hozama megemelkedik. Az árak zuhannának, a kötvényportfólió-menedzserek ezt összeomlásként fogják megélni.

Túlértékelt részvények

A Fed már abbahagyta a mennyiségi könnyítést, amely az eszközök masszív felértékelődéséhez vezetett. Az amerikai részvénypiac túlértékelt, a magasaabb kötvényhozam a részvények átértékeléséhez vezethet. Ez a tőzsédken a buborék kipukkadásához vezethet.

A harmadik, veszélyben levő piac Kína, amely sokban eltér a többi országtól. Eladósodottsága nem túl magas, de még most is folyamatosan növekszik, a kormányzat mindent elkövet, hogy próbálja tovább pörgetni a növekedést. A nemzetközi kamatemelkedés itt is nagy gondokat okozhat.

Mitől pukkad a buborék?

Mi okozhatja a buborékok kipukkadását, vagy egy ilyen folyamat felgyorsulását? Például a kötvényhozamok jelentős növekedése, ami bekövetkezhet az EKB szigorításával, a Fed nagyobb kamatemelésével is. Ez a részvények és más eszközök átárazásához vezethet, a kockázatos eszközök leértékelődhetnek.

Az Amundi nem várja az infláció nagyobb megugrását, de egy esetleges inflációs sokk szintén katalizátora lehet ezeknek a folyamatoknak. Főleg, ha ez a növekedés visszaesésével párosul. Politikai, geopolitikai kockázatokból is van rengeteg, a rendezvényen egy sor országot felsoroltak, amelyek gy vagy úgy kiszámíthatatlanok. A protekcionizmus, bezárkózó politika is nagy károkat okozhat.

Mi a legvalószínűbb?

Az Amundi három fontos szcenárióval számol, a legvalószínűbb (75 százalékos valószínűséggel) egy volatilis, ingadozásokkal tarkított, érzékeny piaci környezet. Magasabb kamatlábak, növekvő kockázati prémiumok, helyi krízisek valószínűek, a nem konvencionális, QE-programok lassan kifutnak. Ez azonban nem jelent nagyobb válságot, a központi bankok viszonylag jól kézben tartják a helyzetet.

Egy nagyobb válság kialakulásának 15 százalékot adnak, tíz százalékot pedig annak, hogy a piacok lenyugszanak, a növekedés és az infláció stabil marad, a volatilitás lecsökken, a kamatok alacsonyan maradnak.

Megatrendeket keresnek

Az Amundi leányvállalataként működő CPR AM tematikus alapjai hosszú távon kínálnak jó lehetőséget, a biztosan bekövetkező, nagy horderejű változásokra építenek. Ezáltal azt lehet várni tőlük, hogy kevésbé lesznek érzékenyek a gazdasági ciklusokra és az egyéb, kisebb-nagyobb piaci megingásokra – mondta el Vafa Ahmadi, a CPR AM részvény-befektetési vezetője.

A CRM AM a jövő előre is jól látható globális fejleményeire, az úgynevezett megatrendekre koncentrál, és ezekre építi befektetési stratégiáit. Ezek megértése hozzásegíthet minket ahhoz, hogy előre jelezzük, melyek lesznek a felülteljesítő piacok, ágazatok, cégek.

Öregedés, Afrika

Demográfiai, technológiai változások, globalizáció és klímaváltozás, nagyjából ebbe a négy csoportba lehet osztani a megatrendeket. Ilyenek az elöregedés, 2050-ben például a jelenlegi 900 milliónál sokkal több, 2,1 milliárd ember lesz 65 év feletti a bolygón, 9,7 milliárdos lakosság mellett. Ugyanakkor e lakosság negyede lehet majd afrikai. A demográfiai változások nyomán, például az idősebbek költési szokásainak azonosításával befektetési stratégiát lehet ennek alapján kialakítani.

Ami volt, megszakad

További hasonló folyamatok a rákbetegség előfordulásának növekedése, az édesvíz, ivóvíz szűkössé válása, vagy egyes országok, mint India súlyának növekedése. Vagy az, hogy 2020-ban több elektromos készülék lesz az internethez kapcsolódva, mint ahány ember él a Földön. Valamint 2030-ban már az eladott autók 50 százaléka is legalább részben önvezető típus lehet.

“Disruption” – megszakítás, leállítás a kulcsszó sok ilyen folyamatnál. Azt jelenti, hogy az új technológiák teljesen megszüntetik, kiváltják, tönkreteszik, elsorvasztják a régit. (Ahogy nem gyártanak már írógépet vagy jégszekrényt, és nem árulnak mozgóárusok jeget az utcán, vagy lassacskán feledésbe merül a celluloid filmgyártás, a hagyományos videókölcsönző is – a szerk.)

Az egész világ a piacuk

Egyre kevesebbet vásárolunk személyesen, egyre többször rendelünk az interneten keresztül. Ha valaki egy garázsban új vállalkozást indít, szinte azonnal az egész világ lehet a piaca, az internetnek, csomagküldésnek köszönhetően nincsenek komoly korlátok.

Sok vállalat megérti az idők változását, és alkalmazkodik. Példaként említette Vafa Ahmadi azt a papírgyártót, amely az öregedés témakörét próbálta összekötni a hagyományos, nem túl sok növekedési lehetőséget adó papírgyártással. Ezért inkontinencia-pelenkákra szakosodott az idősek számára – a részvény ára ez után az egekbe szállt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

A zöld lámpa a német nagypolitikától csak most jött, holott a párhuzamosan működő muszlim bűnözői társadalom kialakulása már a 2016-os rendőri jelentésekben világosan megjelent. Noha a berlini kormányzat jó ideje azon dolgozik, hogy egy külső behatásoktól mentes, toleránsabb iszlámot alakítson ki az országban, Kölnben az európai iszlám konferencia résztvevői ezt elvetették.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?