5p
Van, akinek már nem elég, hogy felülhet 2017 legmeredekebb kalandjára, a bitcoin-hullámvasútra: bár azt se érti senki, hogy mikor miért szárnyal felfelé és miért zuhan lefelé, a blockchain-őrület legújabb vadhajtása még ennél is homályosabb hátterű, mégis dollármilliókat tudnak vele besöpörni egyes startupok a befektetőktől, pusztán bemondásra.

2017 legnagyobb pénzügyi-befektetési sztorija a kriptopénz-őrület - a bitcoin és társainak értéke elképesztő volatilitás mellett zúzott felfelé, hogy aztán napok alatt veszítsék el értékük egy jelentős részét, mielőtt újra felrobbantak volna... mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy összetettsége ellenére nem csak a profi, az extrém kockázatokat is eltűrő, a piaci folyamatokat pontosan követni és megérteni képes befektetők hazardíroznak a kriptopénzek piacán, hanem sokkal inkább a szakzsargonban csak "háziasszonyokként" emlegetett kisbefektetők is szerencsét próbálnak az újfajta befejtetési eszközökkel.

Ennek a folyamatnak az egyik, egyre elterjedtebb vadhajtása az ICO-befektetés.  Az initial coin offering egy nyilvános forrásgyűjtési forma. Egy vállalkozás vagy magánszemély bedob egy "bombaötletet" a közösségnek, akik ha hisznek a projekt várható sikerében, akkor jellemzően bitcoinért vagy más virtuális devizáért (nagyritkán hivatalos fizetőeszközért, euróért vagy dollárért) úgynevezett tokeneket vásárolnak.

Mondd ki a varázsszót, már adom is a pénzem!

Az egész folyamat alapja a blockchain, a bitcoin és más kriptopénzek mögött (is) álló technológia. Ez pedig igen szexi hívószó manapság: simán meg lehet többszörözni egy cég értékét csak azzal, hogy a nevét megváltoztatja - így tett a jegesteákat gyártó Long Island Iced Tea Corp., Long Blockchain néven rögtön négyszeresre ugrott az árfolyama érdemi háttér vagy fundamentum nélkül. Az ICO-forrásbevonások is ezt használják ki: annak ellenére, hogy nincs semmilyen érdemi szabályozás, ami megszabná a kereteket, egyes startupok néhány óra alatt simán be tudnak húzni több millió dollárt a befektetőktől.

Jó ötlet ez, hidd el nekem bemondásra

Az őrület határtalan: 100 dollár egy virtuális macskáért?Nemrég írtuk: egy macskás játék másfél hét alatt annyira népszerű lett, hogy lelassította az Ethereum nevű blokkláncot, a virtuális állatkák ára pedig az egekben van. A kártyaszerű cukiságok átlagosan 108 dollárért keltek el, “használtan” is legalább nyolc dollárt kérnek értük. Lehet, hogy a játékok miatt fogják az átlagemberek is megismerni a blokkláncot és a kriptodevizákat? >>

Bár első hallásra ez a részvénykibocsátásra és részvénybefektetésre emlékeztethet, van egy érdemi különbség (azon kívül, hogy a részvénybefektetésekkel szemben semmiféle szabályozás nem vonatkozik az ICO-kra): pénzükért cserébe nem kapnak tulajdonosi jogokat a befektetők, a tokenek a kibocsátó, vagy a kibocsátó közösség felé fennálló „értéket” testesítenek meg. A tokenek árfolyama csak részben függ attól, hogy a startup valóban jól teljesít-e - méginkább pedig attól, hogy hány befektető ugrik rá a tokenekre.

Ahogy az a tőzsdei (részvény)kibocsátásoknál is lenni szokott, a forrást gyűjtő cég itt is egy úgynevezett white paper segítségével próbálja meggyőzni a potenciális befektetőket arról, hogy jó helyre teszik pénzüket. Míg azonban a tőzsdei kibocsátásoknál szigorúan szabályozzák, hogy mit lehet és mit nem lehet, sőt: mit kell beleírni a white paperbe, az ICO-k esetében mindenki akkorát gurít, amekkorát csak akar, annyi kockázatról tesz (vagy nem tesz) említést, amennyiről akar.

Mit ér a figyelmeztetés, ha 168 ezer százalékos megtérülés van a másik serpenyőben...?Hiába persze minden figyelmeztetés, ha az ICO-kat listázó icowatchlist.com adatai szerint vannak olyan projektek, amelyek megtérülése 30 ezer százalék fölötti, vagy éppen 168 ezer százalékos (!) - hiába szerepelnek a listában akár mínusz 99,97 százalékos "eredménnyel" kecsegtető projektek is... A kiugró növekedés egyébként dollárban értendő, magyarán önmagában a bitcoin óriási felértékelődése a dollárhoz képest nagyot tudott dobni az eredményeken.

A gigaprofit reményében simán elvesztheted a tőkédet

Ez a befektetési forma Európa-szerte és Magyarországon is terjedőben van, a rendkívüli kockázatokra most a Magyar Nemzeti Bank is külön felhívja a figyelmet. Az ICO-k keretében megvásárolt tokenek értéke ugyanis nem csak hogy nagyon széles keretek között ingadozhat, hanem az is könnyen előfordulhat, hogy jó ideig nem tudunk belőlüük kiszállni:  likvid (másodlagos) piaccal nem feltétlenül rendelkeznek, magyarán ha akarjuk sem tudjuk eladni őket, ezzel realizálva az esetleges profitot vagy mérsékelve a veszteséget.

A felügyelet arra is figyelmeztet: e tranzakciók kapcsán jelentős annak az esélye, hogy a befektetők elveszthetik befektetett tőkéjük egy részét vagy egészét, mivel az ICO-projektek tipikusan a fejlődés korai szakaszában vannak, és üzleti modelljeik kísérleti jellegűek. Az ICO-ba fektető ügyfeleket nem védik az uniós vagy magyar garanciaintézmények felelősségi és kárviselési szabályai sem. Végül az ICO-k kapcsán felmerülhet a csalás és pénzmosás lehetősége is.

Kinél reklamálsz, ha elbukod mindenedet?

Az ICO-projekteket jellemzően külföldi bejegyzésű, határon átnyúló szolgáltatást nyújtó vállalkozások, vagy éppen természetes személyek valósítják meg. A közelmúltban ugyanakkor a hazai piacon már megjelentek egyes magyar vállalkozások, magánszemélyek által – valamilyen ICO keretében – kibocsátott tokenek is.

A valamely európai hatóság engedélyével rendelkező, határon átnyúló ICO-t megvalósító külföldi intézmények felügyelete nem tartozik az MNB hatáskörébe. Az viszont, hogy egy magyarországi vállalkozás, magánszemély által megvalósított ICO a magyar jegybank felügyelési körébe tartozik-e vagy sem, csak eseti alapon határozható meg. Számos ICO – struktúrájától függően – ugyanakkor kívül eshet az EU-s és hazai jogszabályok hatókörén. Ebben az esetben a befektetők egyáltalán nem részesülhetnek az uniós jogszabályok nyújtotta védelemben - figyelmeztetnek.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG