Hirdetés

Nap közben jött a fordulat a Molnál és a Telekomnál

Eidenpenz József, 2015. április 21., 18:19

Nagyon jó hangulatban kezdődött a kereskedés az európai tőzsdéken és Budapesten is, amit később beárnyékolt egy adat, de a pluszok egy része megmaradt. Napon belül hét százalékot esett a Magyar Telekom, mivel lehet, hogy mégsem csökkentik a különadóját. Az euró/forint 297 közelében is járt, a dollár esett, furcsa módon az olajjal együtt.

Már reggel az ázsiai piacok megadták az alaphangot a mai tőzsdenaphoz, a Nikkei és a Shanghai Composite másfél, a Hang Sheng 2,8 százalékkal emelkedtek. A jó hangulat Európában is megvolt, annak ellenére, hogy a görög válság megoldása nem sokkal került közelebb, a görögök kétségbeesetten próbálnak pénzt előteremteni vagy megtakarítani, „lesöprik a padlást”, amint az egyik elemző írta.

A németek elrontották a hangulatot

Hirdetés

Az EuroStoxx 600 index végül 0,8 százalékkal ment fel délután ötig, hasonló volt a DAX emelkedése is, a brit, francia indexeké valamivel alacsonyabb. Volt a DAX jóval feljebb, 12 079 ponton is, ám a várnál rosszabb német ZEW index közzététele után visszavett az emelkedésből, és 12 000 pont alá süllyedt.

A magyar tőzsde is kirobbanó formában kezdett, a BUX index volt két százalékos pluszban is a nap elején, 22 086 ponton. Ám később visszaesett a 22 ezres határ alá, és 21 903 ponton zárt, ami „csak” 1,2 százalékos emelkedés. A visszaesés nem esett egybe a DAX megbicsaklásával, a magyar papíroknak inkább a magyar gazdasági miniszter bejelentései nem tettek jót.

Szomorú nap a telekom-szektorban

A Magyar Telekom kifejezetten nagyot esett, napon belül közel hét százalékot, 426 forintról 400-ra, két százalék feletti pluszból öt százalékos mínuszba ment át. A KBC Equitas hírlevele ezt annak tudja be, hogy úgy tűnik, maradnak az ágazati különadók, pedig korábban a telekom-szektort sújtó adók átgondolásáról volt szó. A Mol is nagyon esni kezdett a nap vége felé, 15 100 forintról 14 700-ra zuhant, és csak a záró szakaszban húzták vissza 14 910-re. Ezzel végül az előző napi záróár felett tudott maradni pár forinttal. (További árfolyamok a grafikonra kattintva.)

Négy százalékkal, 1056 forintra ment fel az Állami Nyomda, miután bejelentették a cég hét százalékos (73 forintos) osztalékát. Az is szerepet játszhatott, hogy a KBC Equitas még ezen az áron is vételre ajánlja az utóbbi időben sokat emelkedő részvényt.

Nincs meglepetés kamatfronton

Az euró/forint a vártnak megfelelő hazai kamatvágás után nem sokat zavartatta magát, annak ellenére, hogy tankönyvi szinten az alacsonyabb kamat gyengébb devizaárfolyamot kellene eredményezzen. Most inkább erősödött a forint, egy időben a 297-es szintet is megközelítette az árfolyam. Késő délután 298,60 forint körül járt az euró. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mindenki készpénznek veszi a további kamatcsökkentést legalább egy 1,5 százalékos alapkamatig, úgyhogy ez már régen beépülhetett az árfolyamokba. (További árfolyamok a grafikonra kattintva.)

Az euró/dollár 1,076-ra emelkedett, annak ellenére, vagy éppen azért, mert néhány technikai elemző megénekelte, hogy ismét 1,05-re süllyedhet az árfolyam. A híresen kiszámíthatatlan devizapár emelkedése ellenére a szokásostól eltérően az olaj kissé esett, az ezüst is olcsóbb lett, míg az arany inkább tartotta magát. Az aranynál most az indiai aranyvásárlási szezontól várnak élénkülést. A kis mértékű olajár-esés valószínűleg nem magyarázza a Mol hirtelen zuhanását.

Történelmi csúcson Európa

„Soha nem látott szinteken Európa” – írta ma az Equitas egyik hírlevele, ami szerint fontos ellenállást tört át a Stoxx Europe 600 európai részvényindex az elmúlt hetekben, amivel történelmi csúcsra ért. „A 15 és 8 éves szintek áttörése után pedig folytatódhat a rali, és bár rövid távon azért nem lehet kizárni egy kisebb korrekciót sem, ha nem sérülnek meg a fontos támaszok, akkor itt csak még kedvezőbb beszállót lehet majd találni” – teszik hozzá.

Ami a vállalati eredményszezont illeti, a Marketwatch Európában az ARM Holdings chipgyártót említi, amelynek részvényei 4,6 százalékkal drágultak, az SAP is 3,1 százalékkal ment fel, a svájci biotechnológiai Actelion Ltd. pedig 4,5 százalékkal. Mindegyik cég bőven a várakozások feletti profitot produkált az első negyedévben.

Megmozdult a biotechnológia

Az amerikai részvényekre már nem ragadt át annyira az optimizmus, háromnegyed hat körül az S&P 500 0,2 százalékos mínuszban, a Dow Jones 0,4 százalékos esésben volt, a Nasdaq indexe viszont 0,4 százalékos pluszban. A Marketwatch mindezt két dolognak tudta be, egyrészt a vegyes vállalati jelentéseknek, másrészt pedig a biotechnológiai ágazatból érkező vállalategyesülési híreknek. A DuPont, az Under Armour és a Harley Davidson papírja például erős esést szenvedett el jelentése után, az utóbbi több mint nyolc százalékos mínusznál tartott nemrég.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Megkondult a lélekharang a brit királyi ház fölött

Megkondult a lélekharang a brit királyi ház fölött

A modern világ sokszor brutális eszközökkel számolt le a történelmi uralkodóházakkal, különösen elvesztett háborúk után. Bár az Egyesült Királyság most nem vesztett háborút, a brit királyi ház fölött is megkondult a lélekharang. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?