Hirdetés

Izgalmas tőzsdenap – háromszáz alatt az euró-forint, kilőtt a Mol

Eidenpenz József, 2015. április 20., 18:12
Cimkék
forint
, OTP
, Mol
, kőolaj
, tőzsde
, BUX

Hétfőn két munkanap után ismét a 300 forintos határ alá süllyedt az euró/forint. Kilőtt a Mol, de szépen teljesített a többi magyar részvény is, a jó hangulatot a kínai gazdaságélénkítés alapozta meg világszerte. Vételre ajánlják az Állami Nyomdát. Öt éve nem drágult annyit az olaj, mint az utóbbi héten.

Alapvetően a vasárnap bejelentett kínai stimulus határozta meg a tőzsdei hangulatot hétfőn a részvénypiacokon, ami pozitív hatással volt az árfolyamokra. Kínában jelentősen csökkentették a bankok tartalékolási kötelezettségét, ami gazdaságélénkítő hatású lépés, mintegy 200 milliárd dollárral több hitel juthat ennek segítségével a gazdaságba. A várakozások azonban ennél az egy lépésnél már tovább mennek, annak a jelét látják ebben, hogy a kínai vezetés a jövőben is kész újabb és újabb gazdaságélénkítő lépésekre – írta a Bloomberg.

Mit okoz az erős dollár?

Hirdetés

Így bár reggel Ázsiában még estek a tőzsdeindexek, Európában 0,5-1,4 százalékos pluszban voltak az indexek késő délután, és az amerikai vezető indexek is hasonló emelkedést értek el a kereskedés első pár órájában. Itthon 1,5 százalékkal ment fel a BUX, bő három százalékkal a Mol, egy százaléknál kisebb mértékben a többi három vezető papír. (Árfolyamok a grafikonra kattintva.)

 

A Marketwatch szerint a vártnál jobb amerikai vállalati eredmények is javították a hangulatot az USA-ban, például a Hasbro, a Morgan Stanley vagy a Halliburton esetében. A vállalati jelentéseknek a következő napokban is nagy fontossága lesz majd az amerikai részvények áralakulásában. A befektetők árgus szemekkel figyelik azt is, hogy az amerikai cégeket mennyire viseli meg az erős dollár.

Mi lesz veletek, makacs görögök?

A múlt pénteki esésben még jókora szerepe volt annak, hogy a görögök makacskodnak és nem jutottak megállapodásra az EU-val. Úgy tűnik, pénteken ülnek össze az EU pénzügyminiszterei, de olyan hír is jött, hogy haladékot kapnak a megegyezésre. Így ma a görög aggodalmak háttérbe szorultak.

„Úgy tűnik, hogy a görögöknek még adnak egy utolsó lehetőséget, és május 11-ig meghosszabbítják a tárgyalási periódust, mielőtt lekapcsolják a villanyt. Nem tudjuk, hogy ez a további két és fél hét elég lesz-e valamire, de messze van attól az óhajtól, amit a görögök megfogalmaztak még a múlt héten, nevezetesen, hogy június végéig megállapodnak. Mi jön akkor, amikor a villanyt lekapcsolják?” – teszi fel a kérdést az Erste Befektetési Zrt. hírlevele.

Vételre ajánlják a Nyomdát

Még ennél is többet érhet a Nyomda – írja a KBC Equitas elemzése. „Az elmúlt időszakban egyre jobb eredményeket produkált az ANY Biztonsági Nyomda, és véleményünk szerint ennek még koránt sincs vége. Fundamentális elemzésünk alapján 1250 forintos reális értéket állapítottunk meg a Nyomda részvényére vonatkozóan, ami nagyjából 25 százalékos felértékelődési potenciállal kecsegtet a jelenlegi árszintekhez képest” – írják, és persze vételre javasolják a részvényt.

Pozitívumként a stabil osztalékfizetést, a javuló iparági környezetet, az export dinamikus bővülését említik, valamint a vonzó technikai képet. Negatívumként sorolják fel az alacsony likviditást és az állami megrendelések nagy súlyát a bevételekben.

Devizaháború van

„A G20… megfogalmazták a volatilis devizákkal kapcsolatos aggodalmukat. Szépen fogalmaztak, hiszen devizaárfolyam-háború van. Mindenki gyengíteni akarja a fizetőeszközét, amely alól talán az USA az egyetlen kivétel” – írja szintén az Erste. Hát jelenleg a magyar forint sem akar gyengülni, miután pár napot ismét 300 forint felett volt az euró ára, hétfőn ismét leesett 297,80-ra is, este pedig 299 körül járt. A dollár erősödött, ami nem tett jót az aranynak, az ezüstnek és a réznek.

Zsiday Viktor alapkezelő az Alapblogon komoly esélyt ad annak, hogy 2015-2016-ban is „erős év lesz a magyar gazdaságban”. A görögökkel kapcsolatban inkább szkeptikus, szerinte könnyen lehet, hogy „addig okoskodnak, amíg kipottyantják magukat az Unióból”.

Öt éve nem drágult annyit egy hét alatt az olaj, mint a múlt héten – írtuk nemrég. Nagyon könnyen lehetséges, hogy az olajár már korábban elérte az alját, és nem érkezik új mélypontokra. Erről szóló részletesebb írásunkat itt olvashatják, videóbeszélgetésünket pedig itt láthatják.

(További árfolyamok a grafikonra kattintva.)

 

 

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Emberemlékezet óta nem látott hóhiány sújtja Japánt

Emberemlékezet óta nem látott hóhiány sújtja Japánt

Szakértők szerint a jelenség mögött a globális felmelegedés állhat, amely miatt hó helyett eső hull az égből.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?