Hirdetés
Hirdetés

Vége a jó benzináraknak? Öt éve nem drágult ekkorát az olaj

2015. április 20., 17:30
Cimkék
kőolaj
, WTI
, Brent
, OPEC
, Kína
, benzinár
, shortosok

Egy hét alatt majdnem tíz százalékot drágult az olaj, amire öt éve nem volt példa. A hedge fundok is erősen növelték long olajpozícióikat, az esésre játszó shortosok pedig csapatostul dobják be a törölközőt. Lehet, hogy megvolt a mélypont az olajnál? Újra a benzinárak emelkedése lesz a jellemző?

(Fotó: INA)
(Fotó: INA)

Rossz hír jött az autósoknak, régen nem látott mértékben drágul a benzin nálunk is, de nem véletlenül. Míg 1-2 hónapja még arról folyt a vita, hogy mehet-e 40, 30, sőt akár 20 dollár alá az amerikai könnyűolaj (WTI) árfolyama, és be fognak-e telni az amerikai tárolók, mára alaposan megváltozott a hangulat. Az is lehet, hogy megvolt a fordulat az olajnál.

A kínaiak az okai mindennek?

Hirdetés

A múlt héten ugyanis öt éve nem látott mértékben emelkedett az amerikai olaj ára, 9,6 százalékkal, és hétfőn is tovább menetelt, amit a Bloomberg azzal magyaráz, hogy Kína vasárnap bejelentette, jelentősen könnyíti a bakok tartalékolási kötelezettségeit. Ez a hitelezést elősegítő, gazdaság-élénkítő lépés, és így hosszabb távon jótékonyan hathat az olajkeresletre.

Begyűrűzik vagy nem gyűrűzik be?

Az olaj világpiaci árának változása korlátozottan és torzítva épül bele a hazai árakba. Egyrészt mert a magyar olajbeszerzések csak közvetve, némi késéssel követik a világpiaci árakat, a fő szállítónkkal, Oroszországgal kötött megállapodások alapján. Másrészt a forint árfolyama és a forgalmazók árrése, árdöntése is befolyásolja a belföldi üzemanyagárat. Harmadrészt, mert a hazai (és általában az EU-s) üzemanyag adótartalma nagyon magas, az ár nagy része a magyar és az orosz állam zsebébe vándorol és ezt a részt nem a piac alakítja.

Hétfőn azonban már nem volt annyira egyértelmű a piac. A WTI ugyan nagyot emelkedett péntekhez képest, mintegy 58 dollárig, az északi-tengeri szállítású Brent viszont komoly esésbe kezdett, kora délután a 62 dollárt is súrolta, ami 2,5 dollárral van a múlt heti csúcs alatt.

Harmadával feljebb, mint januárban

Ezzel a WTI és a Brent egyaránt mintegy 32 százalékkal van feljebb januári, 44 dollár, illetve 58 dollár körüli mélypontjánál. A piaci szereplők a legutóbbi, az olajkutak számát közlő adatokra és egy kormányhivatal kitermelési előrejelzésére már a múlt héten optimistábbá váltak, mert újra sok kutat állítottak le. Azt remélik, hogy az olajkínálat végre mégis visszaesik majd, miközben a keresletet növeli az olcsó ár és a közelgő nyári autókázási szezon.

Ám az olajkutak száma nem annyira nagy információtartalommal bír, mint korábban. Sokak meglepetésére nemrég kiderült ugyanis, hogy a kitermelők első körben olyan kutakat állítottak le, amelyek még nem termeltek, vagy már csak keveset termeltek, és nem voltak túl hatékonyak. Így egy darabig még alacsonyabb kútszám mellett is tovább tudott nőni az amerikai kitermelés a jobb hatékonyság miatt, de ez a jelenség talán már kifulladóban lehet.

Az OPEC növelte kitermelését

Sokat csökkent egyébként így a két fontosabb olajfajta, a WTI és a Brent árfolyama közötti nagy rés, amely nemrég még tíz dollár felett is előfordult, ma azonban csak 5-6 dollár között volt. Erre talán a Marketwatch cikke ad magyarázatot, amelyben a Morgan Stanley olajpiaci elemzője azt nyilatkozza, hogy az amerikai adatoknak, előrejelzéseknek kevés az információtartalma.

Frissítés: Kifutott a határidő

A májusi határidős kontraktus keddi kifutása hétfőn a volatilitás növekedését okozta, és hozzájárulhatott az árak növekedéséhez – említi meg a Marketwatch egyik tudósítása. A dolog logikus, ha sok spekuláns shortolta az olajat, és most vétellel kell lezárnia a korábbi eladásait.

Sokkal fontosabb a szakértő szerint, hogy az olajexportáló országok nemzetközi szervezete, az OPEC kitermelése hogyan alakul, az pedig napi egymillió hordóval magasabb volt márciusban, mint februárban. Korábban az Iránnal kötendő atommegállapodás is lefelé tolta az olaj árát, vélhetően az is inkább a Brentét.

Szegény, szegény shortosok

A hedge fund-ok nyolc hónapja nem voltak ennyire optimisták, „bullish” hangulatúak, mint most – írja a Bloomberg. Egy hét alatt kilenc százalékkal növelték long (vételi) pozícióik értékét. Az áresésre játszó short (eladási) pozíciók száma pedig február óta nem látott alacsony szintre esett vissza. „A shortosok bedobják a törölközőt” – írják, amit szintén az amerikai kitermelés várható visszaesésével magyaráznak.

Az olaj árának emelkedésében bízol? Inkább vegyél valami mást! – idézi a hírügynökség egy másik cikke a Société Generale tanácsát. Igaz, hogy az olaj ára mintegy 30 százalékkal felment a januári mélypont óta, az emelkedés nagy részét viszont megette a contango nevű szörnyeteg.

A contango eszi meg a hasznot

A contango azt jelenti, hogy a kőolaj, mellyel főleg határidős megállapodásokon keresztül kereskednek, a közelebbi határidőkre alacsonyabb, a távolabbiakra magasabb áron forog. Így ha valaki több hónapon keresztül emelkedésre játszik, akkor a közeli határidőket mindig el kell adnia a lejárat előtt, és újat vásárolnia későbbre, magasabb áron. (Vagy eleve drága, távoli határidőt kell választani.) Ezek az árkülönbségek apránként, hónapról hónapra veszteséget okoznak a vásárlóknak. (Ez a negative roll yield, azaz kb. negatív görgetési hozam nevű jelenség.)

Inkább vegyél részvényt, mint olajat

Így, ha a piac contango-ba fordul, menekülj az olajtól, mert úgy nagyon nehéz belőle pénzt csinálni – mondja a francia bank, és inkább olajipari vállalatok részvényeinek vagy olajexportáló országok devizáinak vásárlását javasolja az ügyfeleknek. A Société Generale számításai szerint, ha mindig részvényekbe és devizákba vonult a befektető contango idején, akkor 2006 óta 47 százalékos pozitív hozamot ért el, ha viszont a WTI-ben maradt, akkor 61 százalékos veszteséget.

A WTI piaca november óta van contango-ban, jelenleg a következő hónapra vonatkozó határidős árak egy dollárral vannak az azonnali ár felett – írják. Egy jó összefoglaló táblázatot erről itt találtunk, hétfőn délután a májusi WTI eszerint 55,44, a júniusi már 57,02 dollár volt, szeptemberre pedig 59,35 dollár.

(Frissebb árupiaci árfolyamokat a grafikonra kattintva talál.)

 

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Könnyebben mondtak búcsút munkahelyüknek tavaly a magyarok

Könnyebben mondtak búcsút munkahelyüknek tavaly a magyarok

Intenzív évet zárt tavaly az álláshirdetési és - keresési piac. A jelentkezők száma közel tizedével emelkedett az előző évhez képest, míg a cégek automatizálási szándéka magasabb fordulatszámra kapcsolt. Az év jellemző tendenciáinak markáns eleme, hogy a munkáltatók nyitottabbá váltak az atipikus foglalkoztatási formákra.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Utánajártunk

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?