Hirdetés

Nincs még vége a font gyengülésének?

Csabai Károly, 2019. augusztus 30., 17:18

Pedig a brit valuta már most sem acélos. Például az euróval szemben május óta több mint 7 százalékot esett az árfolyama. Elsősorban a Brexit-saga miatt, aminek még korántsincs vége. Ám a Fidelity International elemzése szerint más tényezők még lejjebb taszíthatják a brit fizetőeszközt, s ezek között nemcsak a világ minden táját érintő eseményeket – lásd az amerikai-kínai kereskedelmi háború – kell érteni, hanem azt is, hogy a Bank of England csökkentheti az alapkamatát.

A font vesszőfutása már több mint három éve, 2016 júniusa óta tart, akkor döntötték el a szigetországiak a népszavazáson, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. Ahhoz képest a brit fizetőeszköz kereskedelemmel súlyozott indexe ma 16 százalékkal áll alacsonyabban. Ebből csak az idei leértékelődés 7,4 százalékos, ami alapvetően annak köszönhető, hogy márciusban – még Theresa May kormányzása idején – felmerült a rémképe a feltétel nélküli Brexitnek. És ha a politikai klíma rosszabbra fordul, ez az esés folytatódhat – vetíti előre a Fidelity elemzése.

Ugyanakkor vannak más tényezők is, amelyeket érdemes figyelembe venni. A brit egy viszonylag nyitott gazdaság, így ki van téve azoknak a globális hatásoknak, amelyek visszavethetik GDP-je növekedését. Márpedig amennyiben emiatt a Bank of England – egy sor fejlett országbeli jegybank, mindenekelőtt az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed példáját követve – gazdaságösztönző szándékkal monetáris lazítást hajt végre, akkor az alacsonyabb kamatok és az eszközvásárlások újabb fordulója tovább gyengíthetik a fontot.
Ráadásul a britek fizetési mérlege sem fest túl jól, mind a kereskedelmi, mind a folyó fizetési mérlege deficites, ami azt jelenti, rá van utalva – mint azt Carney, a Bank of England kormányzója találóan megjegyezte – az idegenek jóindulatára, vagyis, hogy ők finanszírozzák a hiányokat. Más kérdés, hogy a gyenge font versenyelőnyt is hozhat, nevezetesen, hogy a szigetországi termékek a külföldiek számára olcsóbbá válhatnak, a brit vállalatok pedig vonzóbbá a globális befektetők számára.

Hirdetés

Érdemes megjegyezni, hogy a történelem azt mutatja, az egyensúlytalanság az Egyesült Királyság számára nem feltétlenül a világ vége, a britek mindig is különösebb probléma nélkül gondtalanul képesek voltak finanszírozni a deficitjeiket.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy a Brexitet övező szituáció és a brit gazdaságot érő hatások nagyon is képlékenyek maradhatnak és ez globális befektetői szemszögből bizonytalanságot szülhet. Ám a Fidelity amondó, hogy a rossz hírek már beárazódtak a font árfolyamába. De ha még a belpolitikai harcok és a már említett tényezők lejjebb is nyomják a jegyzését, gyengülése nem tarthat örökké.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

Elképzelhető, hogy a big data által kínált komplex technológiai környezet lesz az, mely lehetőséget kínál a magyar történettudomány számára, hogy a jelenlegi, a politika és diplomáciatörténeti narratívát előtérbe helyező kanonizált Trianon-kép mellé odahelyezzünk kiegészítésül egy másik, főleg a gazdaságra fókuszáló megközelítést is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?