Hirdetés

Trump csak ködösít? Hat lényeges hír a mai tőzsdenaphoz

Eidenpenz József, 2019. szeptember 26., 11:40

Donald Trump elnök a támadások kereszttüzében pozitívan nyilatkozott a kínaiakkal folytatott vámtárgyalásokról, és ezt mára a kínaiak is megerősítették. Ez alapozta meg a jó hangulatot az európai tőzsdéken, a BUX index viszont stagnál. A forint kissé gyengült, nem várt veszteségről számolt be az egyik közepes tőzsdei cég.

Fotó: EPA/Olivier Douliery
Fotó: EPA/Olivier Douliery

1. Trump így, Trump úgy

Hirdetés

A Donald Trump amerikai elnök elleni, az elmozdítását célzó támadás gyengülni látszik, viszont az elnök úgy nyilatkozott, hogy nemsokára megegyezhetnek Kínával a vámvitában. Ez a tegnapi amerikai tőzsdei kereskedést is bearanyozta, és a mai európai emelkedést is megalapozta.

Ráadásul mára a kínai fél is pozitívan nyilatkozott a tárgyalásokról a Reuters szerint. Az ING közgazdásza, Timme Spakman viszont 2020 második negyedévére teszi a megegyezést. Szerinte az USA-nak kicsit hátrébb kéne lépnie, és több lélegzethez kéne juttatnia a kínai felet.

Az Erste Befektetési Zrt. hírlevele szerint viszont Trump figyelemelterelésbe kezdett az ellene folyó eljárás miatt. “Könnyen lehet, hogy nem véletlenül igyekszik Trump jó hírekkel szolgálni, ugyanis továbbra is forr a levegő körülötte az ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetése miatt” – írták reggel.

2. Az MNB és a forint frontja

Ma közzétették az MNB legfrissebb inflációs jelentését. A forint enyhén gyengült tegnap este óta, 334,40 az euró, 50 fillérrel több. A dollár tegnap nagyot erősödött, így a dollár/forint csak fillérekre van történelmi rekordjától, 305,75-ön (305,94 volt a napokban beállított csúcs.).

Kedden az MNB is kamatdöntő ülést tartott, itt nem változtattak a kondíciókon. Ez után, a kedd késő délutáni órákban korrigált a forint, az euró ára eltávolodott a hét elején beállított 336,30-as rekordtól.

3. Fontos makroadatok jönnek

Az USA-ban második negyedéves GDP-adat jön ma. A német fogyasztói bizalmi index a vártnál jobb lett, miután a hét elején pocsék beszerzési menedzserindexek érkeztek az EU legnagyobb gazdaságaiból. Ma délután Mario Draghi tart beszédet.

4. De van európai vámháború

Európában viszont vámok jönnek a KBC Equitas szerint. “Ázsiával ugyan enyhülni látszik a vámháború, Európával azonban csak most indulhat el, miután a WTO is engedélyezheti 8 milliárd dollár értékű európai árura a vámok kivetését. Ez főként az Airbust érintené, illetve bizonyos luxusiparcikkeket” – írták. A vámok eszerint akár már októberben is életbe léphetnek.

5. Veszteségek a Cig Pannóniánál

A CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-nek az olasz határon átnyúló tevékenységéből adódóan a 2019. Második negyedéves tőzsdei jelentésében közzétett veszteségéhez képest további 670 millió forint vesztesége várható – jelentették be tegnap este. Az anyavállalat részvényei a tőzsdén három százalékos mínuszban vannak.

6. Jó jelentés az AutoWallistól

Közzétette első féléves eredményeit az AutoWallis, kiugró árbevétel- és nyereségnövekedést tartalmazott a jelentés – írtuk tegnap este.  A KBC Equitas is pozitív képről számolt be. “Az összes üzletág bevételi szinten jól teljesített, továbbá az AutoWallis nemzetközi és hazai újautó-értékesítései az uniós átlag felett alakultak. A cég halad a korábban közzétett stratégiája mentén, így folynak az akvizíciós tárgyalások is” – írták hírlevelükben.

A részvény tegnap délelőtt megugrott a jelentés hatására, 119 forintig, majd lassan visszasüllyedt a korábbi, 112 forint körüli szintre.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

Dacára a világgazdaságban meglévő kockázatoknak, a tőzsdék egyelőre állják a sarat. Az amerikait és az európait a vállalati gyorsjelentések húzzák, a kínai pedig abba kapaszkodik, hogy a koronavírussal leginkább fertőzött tartományán kívül végre csökkent a megbetegedések száma. Nyugodtnak tűnik a forint piaca is, kérdés, ez így is marad-e.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300 forint volt novemberben. Én ennél