Hirdetés
Hirdetés

Zuhan az Apple, szárnyal a Telekom, mégis igaz a pletyka?

Fellegi Tamás, 2019. január 03., 18:27

Megugrott a Magyar Telekom árfolyama, talán mégis van valami a felvásárlási pletyka mögött. A Mol és az OTP kismértékben esett, nagyot vesztett értékéből a német és a francia index. Amerikában is lenéztek az indexek a mélységbe, de felpattantak, az iPhone gyártója viszont 8 százalékot szakad. Tovább csökkent az amerikai 10 éves kötvényhozam, de a hazai is.

Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, szokták mondani, és mégiscsak elég komoly helyen jelent meg az a feltételezés, hogy a Telekom esetében felvásárlásra kerül sor. Ez történhetne úgy, hogy a többségi tulajdonos Deutsche Telekom veszi meg a nem nála lévő részvényeket, de úgy is, hogy valaki a DT-tól veszi meg a hatalmas tulajdonrészt. Mindenesetre ma az árfolyam közel másfél százalékkal került feljebb 447 forintig, persze az sem kizárt, hogy a befektetők már a tavalyi év után fizetendő osztalékra spekulálnak.

A Mol és az OTP 0,35 százalékkal kerültek lejjebb 3086 illetve 11 500 forintig, a BUX 0,27 százalékot gyengült, 39 672 forintig. A kisebb európai piacok nem teljesítettek rosszul, de a DAX és a francia CAC-40 bő másfél százalékot esett, a lengyel WIG20 index 2,36 százalékkal került lejjebb.

Hirdetés

Az amerikai indexek eleve veszteséggel nyitottak, majd egészen 3 százalékos mínuszig zuhantak, de azt követően kissé mérséklődött az esés mértéke. A lejtmenetet az Apple vezeti 8 százalékkal, miután a cég csökkenő árbevételre figyelmeztet az elmúlt negyedévre vonatkozólag. Úgy tűnik, mégsem tartható fenn bármeddig az az állapot, hogy egy terméket vagy termékcsoportot egészen elképesztő nyereséggel, a konkurenseknél sokkal drágában adnak el nagy tömegeknek.

Apple
Apple


Az Apple pedig ezt tette, és így messze a világ legnagyobb árbevételét és nyereségét elérő tőzsdei cége lett, és még a korábbi magas szinten is úgy tűnt, hogy indokolt az ár. A cég azonban megszűnt fejőstehénnek lenni, a konkurencia nyomást gyakorol rá, nem fog az emberiség komoly hányada 3-4-szer drágában megvenni egy terméktípust, bármilyen jó is a minősége. A többiek is egyre jobb termékeket árulnak, így felborul az ár-érték arány, az Apple kénytelen lesz alacsonyabb áron, vagy kevesebb terméket eladni.

Tovább esett a 10 éves amerikai államkötvény hozama 2,58 százalékig, a kétéves hozam pedig 2,43 százalékra süllyedt, így azt árazza, hogy nem lesz több amerikai kamatemelés, mivel a hozam lényegében megegyezik az alapkamattal.

Amerikai 2 éves államkötvény hozama
Amerikai 2 éves államkötvény hozama

A magyar 10 éves hozam is csökkent 2,84 százalékig, a cseh 1,72 százalékig, a német pedig 0,15 százalékig. Akárhogy is nézzük, valami egészen furcsa történik a kötvénypiacon, legalábbis az amerikai kétéves és a német, meg néhány másik európai fejlett ország 10 éves kötvényei esetében.

10 éves német államkötvény hozama
10 éves német államkötvény hozama
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Margaret Thatcher beájulna – kifakadt Theresa May pártjának egykori minisztere (frissítve)

Margaret Thatcher beájulna – kifakadt Theresa May pártjának egykori minisztere (frissítve)

Churchill mindent megtett, hogy ne maradjon országa egyedül, Margaret Thatcher pedig elképedt volna, ha azt látja, hogy országának vezetőjét elküldik a nagyok asztalától. Michael Heseltine, aki David Cameron és Theresa May pártjának összesen 20 évig volt minisztere, a jelenlegi brit politikai káoszról nyilatkozott.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?