Hirdetés
Hirdetés

Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít

2015. április 24., 16:17

Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.

Azt mondják, a piac nagy látnok, legalábbis hosszabb távon beáraz sok mindent, elárulja a valóságot, helyére teszi a dolgokat. A piaccal szembe menni sokszor olyan, mint a valóságot tagadni. Aztán azt is mondják sokszor, hogy a kelet-európai devizák sokszor együtt mozognak, és a forint ezen belül jól teljesít. Mi az igazság?

Háromszor volt csúcson a zloty

Ha a forint jobban teljesítene a zloty-nál, azaz jobban erősödne, vagy kevésbé gyengülne annál, akkor a zloty/forint árfolyamnak csökkennie kéne. Hiszen ekkor kevesebb forintot kéne adni egy zloty-ért. A jelenlegi, a csütörtöki hivatalos MNB-keresztárfolyamon 74,88 forintos zloty azonban minden, csak nem olcsó.

Hirdetés

Ha megnézzük a zloty forintárfolyamát, akkor azt látjuk, hogy az igazából történelmi csúcsai közelében van. A sok éves grafikon szerint a zloty kis leegyszerűsítéssel háromszor volt eddig 75 forint felett: egyszer 2000 vége-2001 eleje körül, azután pedig néhányszor az utóbbi egy-másfél évben. nem sokkal vagyunk elmaradva az eddigi, 76,1 forintos csúcstól (a Stooq.com napi záróárfolyamai alapján).

Mit ér egy deviza?

Vagyis a forint a zlotyhoz képest nem teljesít túl jól. Kérdés, hogy ez mit jelent, hiszen egy deviza árfolyamát ezerféle tényező befolyásolhatja. Leggyakrabban a termelékenységet, azaz az egy munkaóra alatt előállított értéket szokták irányadónak tekinteni. Rövidebb távon pedig a kamatkülönbségnek lehet nagyon fontos szerepe, amint azt sokszor hallhattuk az elmúlt években.

Amennyiben az árfolyamot a gazdasági növekedés jelzőszámának tekintenénk, akkor ez vagy azt jelentené, hogy Lengyelország és Magyarország vagy fej-fej mellett halad (hiszen 15 éve is hasonló volt az árfolyam). Vagy pedig, dinamikusabb értelmezésben, lemaradóak vagyunk (hiszen a trend emelkedő, ahogy a fenti grafikonon a fekete vonal mutatja).

Több a termelés fejenként

Sok szó esik arról, hogy lemaradtunk a visegrádi országokhoz képest gazdaságilag, és inkább a Balkánhoz, Romániához, Bulgáriához közeledünk. A zloty/forint grafikon aláírja ezt, bár a román lej viszont inkább gyengült az utóbbi években a forinthoz képest. Egy másik mutatót, az egy főre jutó GDP értékét tekintve például Lengyelország (is) nemrég lekörözött bennünket.

 

Ha pedig a kamatszintet tekintjük, akkor a forintnak mostanában inkább erősödnie kellett volna a zlotyhoz képest, mert nálunk az utóbbi időben magasabb volt az alapkamat. Bár lehet, hogy már nem sokáig lesz így.

A Total Return-blog írásából és grafikonjából kiderül, hogy a forint, ha nem csak az eurót, hanem a legfontosabb partnerdevizákat tekintjük, akkor az utóbbi háromnegyed évben nemhogy nem erősödött, de még gyengült is kissé, 1,8 százalékkal. (Az úgynevezett nomináleffektív árfoyam alapján.) Ez a változás eltörpül más devizák mozgásához képest, köztük a svájci frankhoz, amelyről tegnap részletesen beszámoltunk. A zloty értékének változása is hasonlóan csekély.

A piacokat nem érdekli sem a Quaestor-kártalanítás, sem a korrupció

"A lengyel zloty közel 4-éves csúcsra erősödött, és ezzel párhuzamosan a magyar forint is 300 alá ment az euróval szemben (...) mindennek az oka pedig nem a kormány hozzáértése vagy hozzá nem értése, és a piacokat nem érdekli se a Quaestor-kártalanítás, sem az egymást érő korrupciógyanús botrányok. A legfőbb vezérmotívum továbbra is a nullkamat környezet, és az EKB pénznyomtatási programja, minden más csak mellékszál” – írja Zsiday Viktor az Alapblogon.

„Abban a világban, ahol a német államkötvények közül a 7-8 év alattiak hozama negatív, ahol a portugál 2-éves kötvény hozama 0,15% és ahol a pár éve még mentőcsomagra szorult írek 10 évre éves 0,7%-os hozam mellett tudnak bevonni pénzt, ott egész Kelet-Közép-Európa egy főnyeremény” – folytatja a szerző. „Könnyen lehet, hogy még nagyon jelentős kamatvágások ellenére sem gyengülne a forint, pedig a gazdaságpolitikusaink egyértelműen gyengébb forintot szeretnének” – vonja le a következtetést. Szerinte az év vége felé, vagy jövő év elején, ha kiderül, hogy van infláció és növekedés Európában, hirtelen nagy visszarendeződés lehet a hozamokban Európa-szerte, így nálunk is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kapavágás nélkül is nagy hitelrészt hívtunk le a paksi bővítésre

Kapavágás nélkül is nagy hitelrészt hívtunk le a paksi bővítésre

Tavaly december végén közel 45 milliárd forint volt a hitelállomány.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Utánajártunk

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?