Hirdetés
Hirdetés

Adnak hitelt a magyar bankok? Lesz újra hitelpiaci lufi?

Eidenpenz József, 2015. szeptember 10., 12:31

A bankok bevételének 70 százaléka a hitelezett vállalatoktól származik, így természetesen nagyon szeretnének hitelezni. Van, akit mindenki, van, akit senki nem akar hitelezni, a köztes réteg a válságban eltűnt, a hitelintézetek ugyanazt a tortát osztogatják fel egyre nagyobb kockázatvállalás mellett.

Tóth Viktor
Tóth Viktor

Növekszik-e a hitelezés, hiteleznek-e a bankok? Teljesen téves az a módszer, ahogy a bankok hitelezési dinamikáját mérjük. Torz a bázis, sokkal konzervatívabbak a bankok, mint régen, miközben a korábbi kockázatvállalási étvágy alapján felépített rossz portfólió még mindig benne van a bázisban  – mondta Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője a Privátbankár.hu Pályázat – Start 2015 konferenciáján.

Másrészt a kockázati étvágyat nem lehet megítélni csak a hitelállomány mérete alapján. Pusztán a pénzügyi mutatókra alapozva is nehezebben mennek át a cégek a hitelvizsgálaton. A cégek pozícióját is figyelni kell, nem csak a hitelvolument.

A játék megy tovább

Akarnak-e a bankok hitelezni? Természetesen akarnak, hiszen ez az alaptevékenységük. A bankok jövedelme nagyon visszaesett a bankpiacon, visszaestek a lakossági hitelek is. A kamatok csökkenése nagyon egészséges a vállalkozásoknak, hosszú távon talán a bankoknak is, azonban a bankok jövedelme (a jövedelmi pool) csökkent. De a hitelezett cégektől jön a bankok jövedelmének a 70 százaléka, így alapvető cél, hogy a hitelezés folytatódjon.

Ugyanazt a tortát osztogatják

Vannak cégek, akiket senki sem akar hitelezni, és vannak, amelyeket mindenki. A válság alatt a köztes rész tűnt el, a bankok egymás között ugyanazt a tortát osztogatják újra, a már meglévő, hitelképes ügyfelekre lőnek. Őket hozzák el egyre jobb feltételek ígéretével egymástól, ebből a szempontból egyre nő a kockázati étvágy.

A bankok mérlegfőösszege, kötelezettségállománya nőtt, de bevételei csökkentek. A verseny nagy, amit az NHP is növelt. Az árazási verseny után a kockázati verseny indul be a magyar bankrendszerben, eközben egyes bankoknak komoly önmérsékletet érdemes gyakorolni – mondta Tóth Viktor. A kockázati étvággyal nagyon csínján kell bánni.

Még alig van elbírált pályázat

Utalt arra, hogy el kéne kerülni a lufifújást a hitelpiacon, és úgy véli, hogy az NHP-t egy idő után ki kéne vezetni a piacról.

A Budapest Bank felméréseket végez arról is, hogy milyen az ügyfelek beruházásigénye, és szintén úgy látják, hogy ez erősen megnövekedett. A források 8-9 százalékát írták eddig ki, de még csak 1 százalékát bírálták el, bőven van még tehát potenciál – hangzott el.

Az új hiteligények bővülésének üteme egyelőre nem olyan nagy, mint ahogy akár a Magyar Nemzeti Bank, akár a Budapest Bank szeretné – mondta.

Nem kell fehér köpeny az innovációhoz

Magyarországon nagyon sok likviditási problémával küzdő vállalkozás van, az innovációval ezeket versenyképessé lehet tenni – mondta Glósz Andrea, a Glósz és Társa Pénzügyi Tanácsadó Iroda ügyvezetője. Nagyon sok pályázat nyílik meg kutatás-fejlesztésre (K+F), de aki nem jogosult pályázati pénzekre, az is sok előnyt élvez adóoldalról, ami a forrásainak allokálásában segít.

Az innovációhoz nem kell feltétlenül találmány, kísérleti központ, fehér köpenyes tudós és kísérleti egér – hangzott el. Elég, ha megnézzük, hogy a saját cégünknél mit tehetünk. Az innováció egy szemléletmód, a fejlesztések és változások kezeléséhez, amellyel előnyöket tudunk elérni.

Négymillió cég jövője a tét

Négymillió kis- és középvállalkozó jövője lehet a tét, a munkahelyek számát 4,2-ről ötmillióra szeretnék növelni, a vidékről való elvándorlást csökkentenék - mondta korábban Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár a Privátbankár Pályázat – Start 2015 konferenciáján. Részletek >>

 

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés