Hirdetés
Hirdetés

Bombázzák az agyunk: sehogy sem menekülünk a reklámok elől?

2017. szeptember 24., 13:03

A hirdetések és a reklámok gyakorlatilag megkerülhetetlenek manapság: ordítanak ránk rádióból, tévéből, felugranak az interneten, és az arcunkba villannak hatalmas óriásplakátokon. Ebben az információs forgatagban gyakorlatilag lehetetlen elbújni a reklámok elől, a piac pedig folyamatosan bővül. A Médiatanács összeállításából kiderül, naponta hány reklámot kell megnéznie egy átlagos magyarnak.

Gyakorlatilag egy lépést sem tudunk menni mi, magyarok, anélkül, hogy ne kelljen valamilyen hirdetést néznünk: vagy óriásplakáton jön szembe, vagy szórólapon, otthon pedig szinte már csak ez dől a tévéből, rádióból, de egyre több felugró hirdetéssel operálnak a web- és a közösségi oldalak is. A végtelen reklámáradatnak egy szeletét, a televíziós hirdetéseket vizsgálta a Médiatanács – az eredmény pedig finoman szólva is rémisztő.

Napi 200 reklámszpot, minimum

Az NMHH felmérése szerint naponta ennyi reklámbejátszást kell megnéznie egy átlagos, tévénéző magyarnak. Az év első felében a legtöbb cég – összesen 83 – a TV2 Mokka című reggeli magazinjában jelent meg támogatóként, a legtöbb szponzorüzenet – összesen 12 822 – pedig a csatorna időjárás-jelentéséhez kapcsolódott az NMHH vizsgálata alapján, tudta meg a Privátbankár.hu.

Hirdetés

A vizsgált időszakban több mint ezer cég összesen 1534-féle támogatói üzenete 67 049 alkalommal jelent meg. A legtöbb támogatói hirdetés Andy Vajna csatornáján jelent meg, a 30 198 megjelenés azonban negyedével elmarad a tavalyi év azonos időszakában mért 39 961 hirdetéshez képest. Magasat ugrott a szponzorhirdetések száma ugyanakkor az RTL Klubnál, a tavalyi 13 982-ről 19 911-re. A Duna TV esetében nem volt számottevő változás, az idei első félévben 4285, tavaly 4277 hirdetés jelent meg a képernyőn.

Lakásokban van a nagy biznisz?

A leggyakrabban szereplő támogató cég az Új Ház Centrum Zrt. volt 2229 hirdetéssel, őt követi a Fundamenta Lakáskassza Zrt. (1795) és a Leier Hungária Kft. (1676). A reklámokban díj- és nyereménytárgyról összesen 55 műsorban volt látható szpot, és ez az összes támogatói hirdetés 11 százalékát fedte le. Az ilyen jellegű támogatások itt is elsősorban a Mokkához (920) kapcsolódtak, és a nyeremények zömét a szabadidő szektor képviselői ajánlották fel – összesen 1722 darabot.

Gyerekbarát hirdetések

Az év első felében az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) gyermekeknek szóló élelmiszerreklámokra irányuló vizsgálata is lezajlott, amely kiterjesztette azt a gyártókon kívül az élelmiszerláncok reklámjaira is. A vizsgált időszakban az összes témába vágó tévé- és újsághirdetést megnézték, ez 37 tévécsatorna 126 tévéreklámját és 64 nyomtatott sajtótermékben megjelent 267 hirdetést jelentett. A vizsgálat ugyanakkor pozitív eredménnyel zárult: az ÖRT Magatartási Kódexének minden reklám megfelelt, tehát száz százalékos a megfelelési arány, hiszen a vizsgált hirdetések közül egyik sem volt károsnak nevezhető, és mindössze kettőt tartott aggályosnak – ez az egésznek csupán fél százaléka.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyenge a forint, szakad a Mol, tépik a Nordtelekomot

Gyenge a forint, szakad a Mol, tépik a Nordtelekomot

A részvénypiacok nem túl vidámak, ami érthető is, miután Amerika minden nap lenn zár a napközbeni felpattanás után. Európa kicsit esik, a BUX nagyot, élen a Mollal, de limittel ugrik a Nordtelekom, miután magas áron emel tőkét a cég. Nem tudja összeszedni magát a forint.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?