Hirdetés
Hirdetés

Nyári nagybevásárlás: még drágábban lehet telerakni a bevásárlókocsit

Gáspár András, Valkai Nikoletta, 2018. augusztus 07., 14:01

Áremeléssel folytatták a nyarat a hazai hipermarketek – derült ki augusztusi Árkosár-felmérésünkből. Egy üzlet kivételével előző hónaphoz és tavaly augusztushoz képest is nőttek az árak. Ezúttal megnéztük, hogy hova érdemes futni a nagy melegben vízért, és hogy mennyiből lehet kihozni a nyár egyik kedvenc fogását.

Ahogy minden hónap elején, így augusztusban (ezúttal augusztus 2-án) is ellátogattunk három hipermarketbe, hogy megnézzük, hogyan alakultak az árak. Ehhez most is ugyanazt a 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarat használtuk fel.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Többet fizettünk

Sajnos most nem csak előző hónaphoz, de tavaly augusztushoz viszonyítva is magasabb lett a számla végösszege. Előző felmérésünkkor valamivel olcsóbban vásároltunk, mint most: ezúttal 1,2 százalékkal, 234 forinttal fizettünk többet, mint júliusban. Éves távlatban még többet hagytunk a kasszáknál: tavaly augusztushoz képest 5,3 százalékkal nőttek az árak.

Hirdetés
Az árváltozás százalékos mértéke az előző év azonos időszakához képest - azaz a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésének éves árindexe
Az árváltozás százalékos mértéke az előző év azonos időszakához
képest - azaz a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésének éves árindexe

A vizsgált három hipermarket közül kettőben mértünk drágulást, egyben lejjebb mentek az árak az előző hónaphoz viszonyítva. Nem is kevéssel, 3,6 százalékkal fizettünk kevesebbet most a Tescóban, mint júliusban. Komolyabb drágulás volt az Intersparnál, szerényebb az Auchannál. Előbbinél 5,6 százalékkal, utóbbinál 1,9 százalékkal nőttek az árak egy hónap alatt.

Ha éves távlatban vizsgáljuk az árak alakulását, akkor már mindhárom láncnál drágulást mértünk. Az Auchanban 7, az Intersparban 5,3, a Tescóban pedig 3,6 százalékkal volt magasabb számla vége, mint tavaly ilyenkor. Így jött ki élelmiszerkosarunk átlagára ismét majdnem 20 ezer forintra, egészen pontosan 19 877 forintra.

Az Interspar elveszítette júliusi első helyét, ezúttal a Tescóban fizettük a legkevesebbet, csak itt sikerült 20 ezer forint alatt, 19 173 forintra kihozni a nagybevásárlást.

Minden Árkosár-cikkünkbe beleírjuk, így most is megtesszük: akkor járnánk a legjobban, ha mindent ott szereznénk be, ahol a legolcsóbb. Ez lényegében kivitelezhetetlen mutatvány lenne, de ha nem sajnálnánk rá az időt és az energiát a mostani kánikulában, akkor 17 823 forintba kerülne a nagybevásárlás és 2054 forintot spórolhatnánk az átlagárhoz képest.

Mi drágult, mi lett olcsóbb?

Júliusban a legnagyobb havi áremelkedést (közel 20 százalékot) a chipseknél mértük. (Ennek okairól részletesen is írtunk). Ezúttal a legdurvább áremelést az UHT-tejnél mértük: egy hónap alatt 33 százalékot drágult a tej. De 10 százalék felett drágult a rizs (+12 százalék), a cukor (+17 százalék) és a sajt (+18 százalék) is. Olcsóbb lett viszont a kenyér (-17 százalék), a burgonya (-15 százalék), a banán (-16 százalék) és a liszt (-11 százalék).

Éves távlatban jóval több termék ára nőtt – nem is kevéssel. Az almáért 37 százalékkal kell többet adnunk, 24 százalékkal drágult a banán, de kenyérért, a chipsért, a tésztáért, a csirkemellért, a joghurtért és a narancsléért is jóval többet fizethetünk.

Havi legolcsóbbak

Most is kiválasztottunk három (+1) terméket, amelyeknek külön megnéztük az árát. Ezúttal választásunk négy termékre esett, hiszen a szénsavas ásványvíz mellett a lecsóhoz való alapanyagok árait is megnéztük.

Az ásványvíz apropóját ezúttal az adta, hogy július elején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elrendelte a San Benedetto Oligominerale Naturale víz forgalomból történő kivonását. A víznek kénhidrogénre emlékeztető mellékszaga volt, lényegében büdös és ihatatlan.

Mostani felmérésünk során mindenképp kiemelnénk a Tesco olcsó versenyzőjét: a saját márkás Aquarius nem csak alacsony ára miatt érdekes (a 2,5 literes kiszerelés 69 forintért került a polcokra), hanem a címkéje miatt is. Ez ugyanis hivatalosan is "Fröccshöz való ásványvíz" - még a különböző fröccstípusok receptúráját is rászerkesztette az ügyes marketinges. (Bár a fröccshöz hagyományosan inkább szóda illik.) Az üveg tartalma teljesen átlagos, szénsavas ásványvíz - egy ügyes reklámfogásról van tehát szó, ami minket is vásárlásra késztetett.

Tesco Aquarius
Tesco Aquarius (Fotó: Privátbankár.hu)

Az Intersparban a legolcsóbb ásványvizet 69 forintért találtuk. Két fajta is volt: az Interspar saját márkás, S-Buget vizét és a Balfi ásványvizet is ennyiért kínálták. Az Auchanban a Tuti-Tipp Zoe fantázianévre hallgató 2 literes kiszerelésű vize bizonyult a legolcsóbbnak, 64 forintba került.

A nyár kihagyhatatlan kedvence a lecsó. Ehhez a 3 legfontosabb alapanyag árát néztük meg. (Persze egy igazán jó lecsóhoz több minden kell még, ezúttal mi csak a 3 zöldséget vettünk figyelembe a felmérés készítésekor.)

A KSH szerdán közli az infláció júliusi alakulásáról szóló adatait.

Indítsunk a vöröshagymával! A három áruházlánc közül a Tescóban találtuk a legolcsóbbat: 179 forint volt egy kiló hagyma,  20 forinttal többért, 199 forintért kínálta az Auchan, míg az Intersparban 219 forintos kilónkénti áron jutottunk hagymához.

Paradicsomot 300 forint alatt sehol nem találtunk. 329 forintért adta az Interspar a bugaci paradicsom kilóját. Az Auchanban 396 forint, a Tescóban pedig 399 forint volt egy kiló paradicsom ottjártunkkor.

Paprikát a legolcsóbban a Tesco kínálta. Míg itt csak 319 forintot kellett adni egy kilóért, addig az Auchanban és az Intersparban 399 forintért adták.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

 

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne 16 823 forint a havi törlesztőrészlettel vehető fel, a THM 13,69 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék, míg a Raiffeisen Banknál 18 064 forint a törlesztőrészlet, a THM pedig 20,85 százalék. Tov

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma, és bár a román állampolgárok száma jobban bővült, ők még jóval kevesebben vannak. A lengyelek, a németek és a volt Jugoszlávia polgárai is jöttek rendesen, a menekültek közül is sokan kaptak állást, de az egész munkaerő-piac is bővülni tudott.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?