5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Áremeléssel folytatták a nyarat a hazai hipermarketek – derült ki augusztusi Árkosár-felmérésünkből. Egy üzlet kivételével előző hónaphoz és tavaly augusztushoz képest is nőttek az árak. Ezúttal megnéztük, hogy hova érdemes futni a nagy melegben vízért, és hogy mennyiből lehet kihozni a nyár egyik kedvenc fogását.

Ahogy minden hónap elején, így augusztusban (ezúttal augusztus 2-án) is ellátogattunk három hipermarketbe, hogy megnézzük, hogyan alakultak az árak. Ehhez most is ugyanazt a 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarat használtuk fel.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Többet fizettünk

Sajnos most nem csak előző hónaphoz, de tavaly augusztushoz viszonyítva is magasabb lett a számla végösszege. Előző felmérésünkkor valamivel olcsóbban vásároltunk, mint most: ezúttal 1,2 százalékkal, 234 forinttal fizettünk többet, mint júliusban. Éves távlatban még többet hagytunk a kasszáknál: tavaly augusztushoz képest 5,3 százalékkal nőttek az árak.

Az árváltozás százalékos mértéke az előző év azonos időszakához
képest - azaz a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésének éves árindexe

A vizsgált három hipermarket közül kettőben mértünk drágulást, egyben lejjebb mentek az árak az előző hónaphoz viszonyítva. Nem is kevéssel, 3,6 százalékkal fizettünk kevesebbet most a Tescóban, mint júliusban. Komolyabb drágulás volt az Intersparnál, szerényebb az Auchannál. Előbbinél 5,6 százalékkal, utóbbinál 1,9 százalékkal nőttek az árak egy hónap alatt.

Ha éves távlatban vizsgáljuk az árak alakulását, akkor már mindhárom láncnál drágulást mértünk. Az Auchanban 7, az Intersparban 5,3, a Tescóban pedig 3,6 százalékkal volt magasabb számla vége, mint tavaly ilyenkor. Így jött ki élelmiszerkosarunk átlagára ismét majdnem 20 ezer forintra, egészen pontosan 19 877 forintra.

Az Interspar elveszítette júliusi első helyét, ezúttal a Tescóban fizettük a legkevesebbet, csak itt sikerült 20 ezer forint alatt, 19 173 forintra kihozni a nagybevásárlást.

Minden Árkosár-cikkünkbe beleírjuk, így most is megtesszük: akkor járnánk a legjobban, ha mindent ott szereznénk be, ahol a legolcsóbb. Ez lényegében kivitelezhetetlen mutatvány lenne, de ha nem sajnálnánk rá az időt és az energiát a mostani kánikulában, akkor 17 823 forintba kerülne a nagybevásárlás és 2054 forintot spórolhatnánk az átlagárhoz képest.

Mi drágult, mi lett olcsóbb?

Júliusban a legnagyobb havi áremelkedést (közel 20 százalékot) a chipseknél mértük. (Ennek okairól részletesen is írtunk). Ezúttal a legdurvább áremelést az UHT-tejnél mértük: egy hónap alatt 33 százalékot drágult a tej. De 10 százalék felett drágult a rizs (+12 százalék), a cukor (+17 százalék) és a sajt (+18 százalék) is. Olcsóbb lett viszont a kenyér (-17 százalék), a burgonya (-15 százalék), a banán (-16 százalék) és a liszt (-11 százalék).

Éves távlatban jóval több termék ára nőtt – nem is kevéssel. Az almáért 37 százalékkal kell többet adnunk, 24 százalékkal drágult a banán, de kenyérért, a chipsért, a tésztáért, a csirkemellért, a joghurtért és a narancsléért is jóval többet fizethetünk.

Havi legolcsóbbak

Most is kiválasztottunk három (+1) terméket, amelyeknek külön megnéztük az árát. Ezúttal választásunk négy termékre esett, hiszen a szénsavas ásványvíz mellett a lecsóhoz való alapanyagok árait is megnéztük.

Az ásványvíz apropóját ezúttal az adta, hogy július elején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elrendelte a San Benedetto Oligominerale Naturale víz forgalomból történő kivonását. A víznek kénhidrogénre emlékeztető mellékszaga volt, lényegében büdös és ihatatlan.

Mostani felmérésünk során mindenképp kiemelnénk a Tesco olcsó versenyzőjét: a saját márkás Aquarius nem csak alacsony ára miatt érdekes (a 2,5 literes kiszerelés 69 forintért került a polcokra), hanem a címkéje miatt is. Ez ugyanis hivatalosan is "Fröccshöz való ásványvíz" - még a különböző fröccstípusok receptúráját is rászerkesztette az ügyes marketinges. (Bár a fröccshöz hagyományosan inkább szóda illik.) Az üveg tartalma teljesen átlagos, szénsavas ásványvíz - egy ügyes reklámfogásról van tehát szó, ami minket is vásárlásra késztetett.

Tesco Aquarius (Fotó: Privátbankár.hu)

Az Intersparban a legolcsóbb ásványvizet 69 forintért találtuk. Két fajta is volt: az Interspar saját márkás, S-Buget vizét és a Balfi ásványvizet is ennyiért kínálták. Az Auchanban a Tuti-Tipp Zoe fantázianévre hallgató 2 literes kiszerelésű vize bizonyult a legolcsóbbnak, 64 forintba került.

A nyár kihagyhatatlan kedvence a lecsó. Ehhez a 3 legfontosabb alapanyag árát néztük meg. (Persze egy igazán jó lecsóhoz több minden kell még, ezúttal mi csak a 3 zöldséget vettünk figyelembe a felmérés készítésekor.)

A KSH szerdán közli az infláció júliusi alakulásáról szóló adatait.

Indítsunk a vöröshagymával! A három áruházlánc közül a Tescóban találtuk a legolcsóbbat: 179 forint volt egy kiló hagyma,  20 forinttal többért, 199 forintért kínálta az Auchan, míg az Intersparban 219 forintos kilónkénti áron jutottunk hagymához.

Paradicsomot 300 forint alatt sehol nem találtunk. 329 forintért adta az Interspar a bugaci paradicsom kilóját. Az Auchanban 396 forint, a Tescóban pedig 399 forint volt egy kiló paradicsom ottjártunkkor.

Paprikát a legolcsóbban a Tesco kínálta. Míg itt csak 319 forintot kellett adni egy kilóért, addig az Auchanban és az Intersparban 399 forintért adták.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG