Hirdetés

Számoljunk együtt!

2019. október 06., 10:56

Nem egy iskolai matematika példa lesz, amin most végigmegyünk, hanem egy kis utánajárás, pontosabban számolás, hogy miként járunk jobban, ha autópálya matrica vásárlás előtt állunk.

Végignézünk néhány lehetőséget és reméljük, hogy valami hasznos sül ki belőle.

Milyen matricák érhetőek el jelenleg Magyarországon?

Hirdetés

A 2019-es évben kapható matricák nagy valószínűséggel 2020-ban is megmaradnak, sajnálatosan nincs hír arról, hogy további lehetőségekkel - pl. 1 napos matricával - bővülne a kínálat. Az autópálya matrica árak változásáról nincs információ. Ha ebben nem bízunk, éljünk az elővásárlás lehetőségével és december 1. és 31. között vegyük meg a következő szezonra a használati jogosultságot a fizetős utakra!

A heti, havi, féléves és éves matricák mellett a megyei matricák továbbra is a palettán lesznek. Sokan kényelemből megveszik az éves matricát járművükre akkor is, ha nem szelik át havonta többször az országot. De ha a család nem egy, hanem két autóval is közlekedik, már feltétlenül ajánlott megnézni, mennyi is az annyi.

Lássunk egy egyszerűbb példát!

A családi autót év közben munkába járásra használják Győr-Moson-Sopron megyében. Eseti jelleggel Vas megyében is akad rokonlátogatás vagy egyéb elintéznivaló, valamint évi 2 alkalommal Budapest az úticél.

●     Gondolhatnánk, hogy egy éves matrica megoldja a “vignetta-kérdést”, ennek ára esetünkben 42 980 Ft. Ezt nevezzük “A” esetnek.

●     “B” esetben minden megyére, melyet tervek szerint érinteni fogunk, megvásároljuk a megyei matricát, és nincs többé gond. Ennek ára az érintett négy megye (GY-M-S, Vas, Komárom-Esztergom és Pest megye) tekintetében 20 000 Ft. Ez ugye kevesebb, mint a fele az éves úthasználati díj összegének, ami azért jelentősnek mondható.

●     “C” esetben a mindennapos használat miatt a Győr-Moson-Sopron megyei matricát vesszük meg, és számolunk évi 4 alkalommal 10 napos (vagy heti) matricával. Ekkor a végösszeg 5000 Ft + (4 x 3500 Ft) = 19 000 Ft. A különbség az előzőhöz képest anyagilag nem sok, azt kell mérlegelni, hogy több eseti jellegű utunk lesz-e vagy kevesebb, és mennyit ér meg a kényelem.

Fontos információk a matrica vásárlás előtt

●     Mindig ellenőrizzük a rendszámot! Ha mégis sikerült rosszul megadni - maximum 3 karakter esetén - van lehetőség az átírásra, darabját 1470 Ft-ért javítják.

●     Bárkivel előfordulhat, hogy felhajt jogosultság nélkül egy fizetős útra, főleg, ha először jár egy adott útszakaszon, mely lakóhelyétől távol esik. Létezik egy bizonyos türelmi idő - 1 óra -, amelyen belül pótdíj fizetés nélkül megúszható a malőr, ha megvásároljuk közben a vignettát.

●     Fokozottan figyelni kell a jármű kategóriát. A költözéskor a szomszédtól kölcsönkért kis “dobozos” autó - hiába 5 üléses -, ha a forgalmiban tehergépkocsi szerepel, D2-es matricát kell venni rá!

A fenti példa kizárólag azért íródott, hogy bemutassa, érdemes lehet utánaszámolni és tervezni. Nem általános és nem is teljeskörű, de talán segít a döntésben. Ha pedig szem előtt tartjuk a tanácsokat, megspórolhatunk magunknak egy kis zsebpénzt, és gondtalanul róhatjuk köreinket az ország útjain.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 16 595 forint a törlesztőrészlete, a THM 13,41 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A CIB Bank személyi kölcsönének 18 392 Ft a törlesztőrészlete, a THM 21,05 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Olasz választások: félsiker Salvininek, kiütötték az Öt Csillagot

Olasz választások: félsiker Salvininek, kiütötték az Öt Csillagot

A jelek szerint visszatért a kétpólusú politikai rendszerhez Olaszország: a hétvégi tartományi választásokon Emilia Romagnában a baloldal, Calabriában a jobboldal nyert, az Öt Csillag Mozgalom viszont gyakorlatilag megsemmisült. Az establishment-ellenesnek indult mozgalom múlt héten vezetőjét is elvesztette, így a Demokrata Párttal alkotott koalíciója egyre törékenyebbnek tűnik.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?