3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Élesedik a verseny, csökkennek az árak. Augusztus végéig kell lecserélni 250 ezer kasszát.

Hogyan lesz 170 ezerből 110 ezer

Lehet, hogy elsiették a vásárlást azok, akik az elsők között vettek újfajta, online kapcsolatra alkalmas pénztárgépet, mert egyre olcsóbb gépek jelennek meg a piacon, köszönhetően annak, hogy egyre több típust engedélyez a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) júliusi becslése szerint az új pénztárgép akár 170 ezer forintba is kerülhet, ami sok kereskedelmi kisvállalkozás számára elérhetetlen költséget jelent. Az elmúlt napokban azonban alaposan megváltozott a helyzet: ezeknek a pénztárgépeknek az ára lement 140 ezer forint körüli szintre. Az árcsökkenést az elegendő számú megrendelés tette lehetővé, a lengyel Novitus gyártó ennyit engedett az átadási árból.

Időközben engedélyeztek egy újabb típust is, ennek ára eleve hasonló, 140 ezer forint alatti.

Várható további típusok engedélyezése is, az eljárás időtartama jelenleg azonban bizonytalan. Ennek ellenére számolni lehet azzal, hogy 110-120 ezer forint körüli áron is megjelenhetnek majd pénztárgépek a piacon.

Nincs sok idő

A határidő továbbra is szorít, hiszen augusztus végéig kellene a hagyományos pénztárgépeket lecserélni online kapcsolatra alkalmas kasszára. A gyártás felfutása a következő hetekben indulhat meg, de folyamatos ellenőrzésre van szükség a forgalmazók részéről, hiszen véletlen gyártási hiba esetén a már üzembe helyezett pénztárgépeket ki kell javítani.

A hagyományos pénztárgépek száma 250 ezer körül van: a pénztárgép-használatra kötelezett értékesítőhelyek száma a KSH adatai alapján eleve több mint 200 ezer. Számos értékesítőhelyen több pénztárgépet használnak, minél nagyobb a szolgáltató hely, annál többet.

Mennyi is lesz az annyi?

A legfrissebb felmérések szerint a hagyományos pénztárgépek ára 120-140 ezer forint körül fog mozogni. Ez azt jelenti, hogy a 250 ezer hagyományos pénztárgép beszerzéséből kiindulva több mint 30-35 milliárd forint beszerzési költséggel lehet számolni, kevesebbel, mint korábban. Ehhez persze továbbra is hozzá kell számítani még a beüzemelés költségét, ami gépenként 10 ezer forint körül lehet. Az üzemeltetés további kiadásokat jelent (online kapcsolat költsége, kötelező szerviz).

Az 500 millió forint éves árbevételnél kisebb vállalkozások legfeljebb 5 pénztárgép cseréje után 50 ezer forint támogatásban részesülhetnek (gépenként), ez majd csökkentheti a szolgáltatók  30-35 milliárd forint gépbeszerzési kiadásait. A támogatást a jogosultak számára a pénztárgép forgalmazó köteles levonni az értékesítési árból, később majd visszakapja a költségvetésből. A támogatás együttes végső összege azonban majd csak később derül ki, hiszen a jogosultak számáról és pénztárgép igényéről nincs nyilvános adat (korábban 10 milliárd forintról esett szó).

Így néz ki az új pénztárgép


Várjak vagy ne várjak?

Korábban az OKSZ azt javasolta, várjanak a szolgáltatók néhány hetet a megrendeléssel, főleg, ha nincs is pénzük pénztárgép-vásárlásra. A legkisebb vállalkozásoknak még így is nagy teher a pénztárgép cseréje. A következő időszakban engedélyt kapó forgalmazók piaci érdeke továbbra is az, hogy árverseny révén mérsékeljék a későbbi engedélyezés hátrányait, ezzel számoljanak a cserére kötelezettek.

Rendeléskor az ár mellett meg kell vizsgálni a pénztárgép teljesítményét is: egy élelmiszerüzletben sokkal több nyugtát kell adni, mint egy cipőboltban. Az engedélyezett gépek szűk választéka nem a cserére kötelezett kereskedők hibája - figyelmeztet a Szövetség.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG