4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Európai Uniónak erős jelzést kell küldenie a kétállami megoldás érdekében az izraeli-palesztin konfliktusban, jelentette ki Jean Asselborn Brüsszelben. A luxemburgi külügyminiszter szerint a palesztinoknak is joguk van saját államra, ezt azonban fizikailag is ellehetetleníti az izraeli telepes-politika. Brüsszel és a Trump-kormány ebben a kérdésben (is) eltérő állásponton van.
Jean Asselborn ma Brüsszelben. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Mainstream európai politikusoktól szokatlan határozottsággal állt ki az önálló palesztin állam létrehozása mellett Jean Asselborn az uniós tagországok külügyminisztereinek mai találkozója előtt Brüsszelben.

Joguk van egy államra...

Luxemburg külügyminisztere, aki a legrégebb óta hivatalban lévő uniós külügyminiszter, újságíróknak azt mondta: az Európai Uniónak erős jelzést kell küldenie annak érdekében, hogy megvalósuljon a kétállami megoldás az izraeli-palesztin konfliktusban, azaz létrejöjjön az önálló palesztin állam.

Minden népnek joga van egy államra, a palesztinoknak is

– fogalmazott Jean Asselborn. Szerinte ez a lépés nem Izrael ellen irányul, célja a nemzetközi jog érvényre juttatása.

... de egyre kisebb rá az esélyük

A luxemburgi külügyminiszter ugyanakkor utalt arra, hogy ha a jelenlegi izraeli telepes-politika folytatódik Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben – tehát az izraeli kormány a nemzetközi figyelmeztetések ellenére is tovább bővíti a telepeket a megszállt területeken – , az a gyakorlatban ellehetetleníti az önálló palesztin állam létrejöttét.

Ebben az esetben fizikailag már nincs kétállami megoldás.

Asselborn hozzáttette: a kétállami megoldásra nem ismer alternatívát, ezért az EU-nak ennek elérése érdekében kell dolgoznia. A  kérdés a külügyminiszterek mai találkozójának napirendjén is szerepel.

Ne csak Amerika diktáljon

A szociáldemokrata politikus végül utalt arra is: nem szabad, hogy ebben a kérdésben csak az Egyesült Államok (Izrael legfőbb szövetségese – a szerk.) akarata érvényesüljön.

Nem tehetjük csak az amerikaiak kezébe az izraeliek és a palesztinok sorsát. Nekünk, európaiaknak is kell hogy legyen véleményünk.

Mint ismert, az izraeli-palesztin konfliktusban a Trump-kormány és Brüsszel meglehetősen eltérő álláspontot képvisel.

Trump Izrael pártján...

Donald Trump már 2017 decemberében bejelentette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, valamint Jeruzsálembe költözteti az amerikai követséget Tel-Avivból. A követség 2018 májusában, Izrael állam megalakulásának 70. évfordulóján meg is nyitotta kapuit.

Trump emellett – szintén nemzetközi tiltakozást kiváltva – elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pedig tavaly novemberben azt is bejelentette, hogy az amerikai kormány többé nem tekinti illegálisnak a megszállt területeken létrehozott zsidó telepeket. Pompeo ezzel szakított azzal a több mint negyvenéves amerikai politikával, amely a nemzetközi jog értelmében illegálisnak tartotta ezeket a telepeket.

... az EU kritizálja Izraelt

Az EU a korábbi amerikai állásponthoz hasonló véleményen van.

Az Európai Unió álláspontja a megszállt palesztin területeket érintő izraeli telepes-politikával kapcsolatban világos és változatlan: minden telepes-aktivitás illegális a nemzetközi jog értelmében, és aláássa a kétállami megoldás életképességét, valamint a tartós béke lehetőségét

jelentette ki tavaly novemberben Federica Mogherini egy korábbi ENSZ-határozatra hivatkozva. Egyúttal a telepépítések leállítására szólította fel a zsidó államot.

Az EU akkori külügyi főképviselője megszálló hatalomnak nevezte Izraelt, hozzátéve, hogy az EU a tárgyalások útján elérendő kétállami megoldást támogatja.

Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem a nemzetközi jog értelmében megszállt területnek, Izrael pedig megszálló hatalomnak számít. (Ezeket a területeket, valamint a Golán-fennsíkot és Gázát az 1967-es háborúban foglalta el a zsidó állam; Gázából azóta kivonult, de biztonsági okokra hivatkozva blokád alatt tartja a területet – a szerk.)

Izrael vitatja a nemzetközi határozatokat, és az uniós tiltakozás ellenére is folytatja a telepek bővítését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG