Hirdetés
Hirdetés

Utolsó esély: ha ez sem sikerül, tényleg jöhet az atomháború

Gáspár András, 2017. október 21., 13:11

A Kínai Kommunista Párt egyhetes kongresszusának végére Hszi Csin-ping várhatóan még nagyobb hatalomra tesz szert - Donald Trump arra akarja rávenni az elnököt, hogy ezt a hatalmat használja Észak-Korea megfékezésére. Trump állítólag keményen tárgyal majd első kínai látogatásán - azt azért most sem felejtette el megjegyezni, hogy mindenre fel vannak készülve.

Trump és Hszi Csin-Ping feleségeikkel az Egyesült Államokban, 2017 áprilisában.
Trump és Hszi Csin-Ping feleségeikkel az Egyesült Államokban, 2017 áprilisában. Ezúttal Ázsiában futhatnak neki Kim Dzsongun megfékezésének.

Donald Trump november elején Pekingbe utazik, a hírek szerint nyomást próbál majd gyakorolni Hszi Csin-ping kínai elnökre, hogy fékezze meg Észak-Koreát. A november 3-án kezdődő ázsia körút során az amerikai elnök érinti Japánt, Dél-Koreát, Kínát, Vietnámot és a Fülöp-Szegeteket, és fő célja az lesz, hogy megelőzze az észak-koreai konfliktus további eszkalálódását.

Kínában jelenleg is tart a Kommunista Párt XIX., egyhetes kongresszusa -  ez a várakozások szerint tovább erősíti Hszi Csin-Ping elnök abszolút uralmát, sőt egyesek már szinte koronázási ünnepségről beszélnek. (A háttérről itt írtunk >>) Trump úgy számol, hogy Hszi hatalmának további erősödése lehetőséget ad arra, hogy komolyabban is foglalkozzon az Észak-Korea jelentete problémával.

Hirdetés

Ez lesz az utolsó esély a diplomáciai rendezésre?

A háborús retorikától sem ódzkodó Trump most ad még egy esélyt a diplomáciának: a Reuters értesülései szerint kemény álláspontot képvisel majd Kínában, az eddigieknél sokkal többet vár az ázsiai szuperhatalomtól Phenjan ellenében. Kína az USA szerint meggyőzhetné Kim Dzsongunt arról, hogy hagyjon fel a nukleáris fenyegetéssel, de akár nyomást gyakorolhatna a nyersanyag-szállítások visszafogásával is az országra.

A Fox Business tévécsatorna vasárnap sugároz majd egy korábban felvett interjút az amerikai elnökkel, de már most lehet tudni, hogy ebben arról beszél: úgy hiszi, Hszi Csin-pingnek megvan a hatalma ahhoz, hogy érdemi eredményeket érjen el Észak-Koreával szemben. "Meglátjuk, mi történik. Mindenre fel vagyunk készülve - annyira, hogy el sem hinné" - fogalmazott Trump a felvételen.

Hamarosan tényleg képes lesz atomháborút kirobbantani Phenjan

A CIA igazgatója a napokban úgy nyilatkozott Észak-Koreáról: Phenjan pár hónapon belül képes lesz arra, hogy tökéletesítse atomfegyverzetét. "Ma közelebb állnak hozzá, mint öt évvel ezelőtt és arra számítok, hogy ha a nemzetközi közösség nem szorítja vissza őket, akkor öt hónapon belül sikerül tökéletesíteniük a arzenáljukat" - mondta Mike Pompeo.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

A lakással még nem rendelkező fiatalok többsége arra számít, hogy 30 éves kora előtt nem juthat saját ingatlanhoz. A többiek arra számítanak, hogy legalább az ár felét hitelből fizetnék, erre minden második fiatal hajlandó. Családi támogatásra nem mindenki számít, ugyanakkor a szülők készek akár éveken keresztül támogatni a gyerekek kirepülését, elsősorban megtakarítással. De mennyivel, és mire elég ez?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?