1p
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból. Cikkünk folyamatosan frissül.

17:15

Nagyon bizonytalan időszak következik az euróövezetben, ugyanis Görögország megmutatta, hogy az euróövezet alapjában véve továbbra is szuverén államokból áll és ezek a szuverén államok egyszerűen kijelenthetik: nem akarjuk visszafizetni az adósságainkat - mondta Daniel Gros közgazdász, az Európai Politikai Tanulmányok Központja (CEPS) neves brüsszeli kutatóintézet vezetője. "A pénpiacokat most elsősorban az érdekli, hogy Olaszország vagy Portugália lehet-e a következő jelölt" - mondta.

Az EU keveset tud tenni a bizonytalanság csökkentése érdekében. Sokkal inkább az EU "perifériájának" egyes országaié a felelősség, leginkább Olaszországé - mondta. "Az euró jövője Olaszországon áll vagy bukik. Ha Olaszország elfogad és végrehajt egy reformprogramot, ha saját maga megerősíti gazdaságát és költségvetési helyzetét, akkor az euró is túlélhet, sőt, erősebb lehet, mint előtte" - fogalmazott Gros.

Gros lehetségesnek tartja az euróövezetből való kilépést. A görög bankrendszer csak az Európai Központi Bankon keresztül kapcsolódik az euróhoz, és az EKB "egy gombnyomással" kizárhatja Görögországot - mondta. "Ez a legnagyobb döntés, amit talán Mario Draghinak, az EKB új elnökének meg kell hoznia" - tette hozzá.

Gros szerint Görögország kiválása esetén, ha a görög számlatulajdonosok megpróbálják kivenni a bankból a pénzüket, de nem áll rendelkezésre elég pénz és az EKB-től nem érkezik utánpótlás, akkor "valuta-káosz" törhet ki az országban. Ebben az esetben minden bizonnyal elkerülhetetlen lesz, hogy új pénznemet vezessen be a kormány.

15:59

Az európai piaczárás közeledtével megnyugodtak a tőzsdék. Az európai részvénypiacok 1 százalék körüli pluszban vannak, az amerikai indexek 0,5-1 százalék közötti emelkedésben vannak. Az EUR/USD jegyzés rendkívül volatilisen mozog, nagyon ideges az euró piaca. A befektetőket a délután folyamán hatalmas hírözön borította el. A késő délutáni amerikai makroadatok vegyesek lettek. Míg az ipari megrendelések mutatója emelkedett, addig a szolgáltató-szektor beszerzési menedzser-indexe tovább esett alulmúlva ezzel a várakozásokat. A szolgáltató szektor különösen fontos az amerikai gazdaság szempontjából, ezért ez érzékenyen érintette a hangulatot.

15:29 - Nem mond le Papandreu, de válságban görög kormány

Véget vetve a találgatásoknak cáfolta a lemondásáról szóló híreket a görög miniszterelnök. A hírek nem voltak alaptalanok, holnap ugyanis bizalmi szavazást tart az athéni parlament Papandreu kormányáról, ennek kimenetele pedig nem olyan egyértelmű, mint a múlt héten volt. A belpolitikai állóvizet egyértelműen a kormányfő azon ötlete kavarta fel, hogy az október 27-én nagy nehezen elfogadott EU-s mentőcsomag feltételeiről - tehát a Brüsszelnek és az IMF-nek beígért megszorításokról - népszavazást írna ki. A görög kormány egyértelműen válságban van, a referendum ma már a kabinet tagjait is megosztja, politikai túlélése érdekében Papandreu koalíciós kormányt alakíthat. Brüsszel mindenképpen nyomást gyakorol Athénra, hogy lehetőleg népszavazás nélkül fogadja el trojka és az európai hitelezők feltételeit és mielőbb használja fel a mentőcsomag következő részletét. A reggeli elképzelések szerint december elején (4-én vagy 5-én) lehet referendum a megszorításokról, addig viszont komoly komoly problémái lehetnek Görögországnak a folyó kiadásaival.

14:58

Korábban a leköszönő Jean-Claude Trichet kommunikációjából nem lehetett a mai EKB kamatdöntésre következtetni.

Mario Draghi a döntést követő sajtótájékoztatón elsősorban a súlyosbodó európai problémákkal indokolta a kamatvágást, amit egyébként a bőven az EKB célszintje fölött tartózkodó infláció egyáltalán nem indokolt. Részletek >>>

Görögország helye az euróövezeten belül van és ennek garantálására meg is vannak az eszközök - közölte csütörtökön az EU-Bizottság szóvivője. "Görögországot csak az euróövezeten belül tudjuk elképzelni, a szükséges eszközök ennek biztosítására rendelkezésre állnak és meg is született a megállapodás használatukról" - közölte Karolina Kottova az EU-Bizottság szóvivője. "Amennyire rajtunk múlik a dolog, ez az egyetlen lehetőség."

Ha Görögország elköszön az eurótól, búcsúzhat az EU-tól is

A szóvivő elzárkózott a görög euróövezeti tagság megszüntetésére vonatkozó minden kérdés megválaszolásától. Arra a kérdésre azonban, hogy lehetséges-e elhagyni a "egységes piacot" a 27 tagú Unió elhagyása nélkül, azt válaszolta: "Az (uniós) szerződés nem rendelkezik külön az euróövezet elhagyásáról az EU elhagyása nélkül."

A 2009 decemberében életbe lépett Lisszaboni Szerződésbe foglalták bele első alkalommal az unióból való kilépést szabályozó záradékot, amely azonban külön nem rendelkezik az euróövezet elhagyásáról. Az EU-Bizottság értelmezése szerint tehát a szerződés "nem feltételezi az euróövezet elhagyását az unió elhagyása nélkül" - fogalmazott az EU-Bizottság szóvivője.

14:30

A görög kormányfő esetleges lemondásáról szóló hír csaknem egyidőben érkezett az EKB kamatvágásával, a piaci reakció azonnali, és határozottan pozitív volt mind a két hírre. Míg a kamatdöntés gyengítette, a görög hír erősítette az eurót, így az most határozatlan irányba mozog, a forint azonnal erősödésnek indult. A tőzsdéken folyamatos az emelkedés.

14:00

Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piaci szereplők túlnyomó többsége nem számított változásra. A részletek Mario Draghi új EKB elnök sajtótájékoztatóján válnak ismertté. A hírre esni kezdett az euró, az amerikai határidős indexek pedig szárnyalni kezdtek, és tovább nőtt a nyereség az európai részvénypiacokon is.

13:50

Tovább javult a hangulat az amerikai makroadatok közzététele után. Az elmúlt héten a vártnál nagyobb mértékben csökkent az először munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a lélektani 400 ezer fő alá. Egy másik beszámoló szerint tovább emelkedett az amerikai üzleti aktivitás, bár nem akkora mértékben, mint várták, 3,1 százalékkal. A kibocsájtás 2010 második negyedéve óta nem látott mértékben 3,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, az órabér alig változott 0,6 százalékkal nőtt, viszont a munkabér-költségek 6 negyedéve nem látott alacsony szintre estek. A jelentés megjegyzi ugyanakkor, hogy az emelkedő inflációval korrigált átlagos reálbérek 2,4 százalékkal csökkentek az elmúlt 12 hónapban. A befektetők főleg a foglalkoztatási adatoknak örülnek, a részvénypiacok tovább erősödtek, csökkentek az amerikai állampapírhozamok, és tovább gyengült a dollár.

13:00

Eséssel nyitottak az európai tőzsdék reggel követve az ázsiai zakót, és átmenetileg nagyot gyengült az euró is a dollárral szemben. Az EUR/USD kora reggel az 1,3660-as szintig hátrált. A dollár erősödése, és a romló piaci hangulat megbillentette az olaj árát is, az amerikai jegyzések rövid időre 92 dollár alá estek.

RENDKÍVÜLI: PAPANDREU TÁVOZHAT

14:51 - Továbbra sem egyértelmű a görög miniszterelnök sorsa. A Reuters úgy értesült a kormányfő környezetéből, hogy nem szándékozik ma benyújtani lemondását, könnyen elképzelhető viszont, hogy koalíciós kormányt alakítana. A másik lehetséges forgatókönyv, hogy Papandreu megvárja a holnapi bizalmatlansági szavazást, ebbe a jelenlegi helyzet szerint könnyen belebukhat, hiszen egyre inkább fogy a levegő körülötte. Ha a Papandreu-kormány bukik, akár úgy is, hogy a jelenlegi miniszterelnök megtartja székét és tárgyalásokat kezdeményez az ellenzékkel, az egyben azt is jelentheti, hogy nem lesz népszavazás a megszorító intézkedésekről, melyeket a hitelezők várnak el Athéntől a mentőcsomagért cserébe. Az igen változékony helyzetben jelenleg úgy tűnik, már csak az a kérdés, mikor távozik Papandreu.

14:40 - Az MTI azt írja, a görög miniszterelnöki hivataltól egy magát megnevezni nem kívánó forrás azt nyilatkozta, Papandreu egyelőre nem távozik. A görög miniszterelnök kormányáról pénteken tart bizalmi szavazást a görög parlament.

14:28 - Papandreu lemondását a görög közszolgálati televízió is megerősítette. Görög források szerint nemzeti egységkormány alakulhat.

14:05 - Sajtóértesülés szerint perceken belül lemondhat a görög kormányfő. A BCC görög kormányforrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy Jeorjiosz Papandreu ma felajánlja lemondását az athéni elnöknek rögtön a rendkívüli kormányülés után. A várakozások szerint koalíciós kormány alakulhat Görögországban a korábbi jegybankelnök Lucas Papademos vezetésével. Korábban az ellenzéki Új Demokrácia Párt vezetője már beszélt a koalíciós kormányzás lehetőségéről. Antonis Samaras hangsúlyozta, hogy a cél Görögország euróövezetben tartása, és az uniós mentőcsomaghoz való hozzájutás.

 

 Az európai piacnyitás után röviddel viszont már javult a hangulat. Konkrét bejelentés ugyan nem történt, de a befektetők a ma kezdődő cannes-i G20 találkozó előtt bíznak abban, hogy az EU vezetői kikényszerítik a görögöktől az uniós mentőcsomag elfogadását akár referendum nélkül is. A hangulatot valamelyest javította a FED tegnapi bejelentésre a javuló gazdasági teljesítményről, és a FED-elnökének bejelentése a lehetséges későbbi lazító intézkedésekről.

A hangulat mindenhol javul, a tőzsdék emelkednek, az EUR/USD visszakapaszkodott bőven az 1,37-es szint fölé. A WTI kőolaj ára 93 dolláron, az arany unciánkénti jegyzése 1743 dollár körül áll kora délután.

Rossz hír volt ugyanakkor, hogy tovább emelkedtek az olasz állampapír-hozamok, és 6,33 százalékkal új euróövezeti csúcsot döntöttek. Az olasz eszközöket részben a görög hírek, részben az olasz államadóssággal, és a kormány egyelőre nem átlátható terveivel kapcsolatos félelmek terhelik.

 A forint az átmeneti reggeli megingás után erősödött délre, az eurót 306 forint alatt, a svájci frankot 251,50 forint alatt jegyzik. A budapesti tőzsdén ugyanakkor erős nyomás alatt maradt az OTP, a vesztesége több mint 4 százalék, viszont a többi blue chip piacán már látszik a vételi kedv.

 

A piacok az EKB új elnökének Mario Draghinak az első sajtótájékoztatóját várják az euróövezeti jegybank kamatdöntése után, ugyanakkor a többség nem számít számottevő változásra az új vezetés alatt. A héten a következő fontos esemény a pénteki amerikai részletes munkaerő-piaci beszámoló lesz.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
Cikkek Megabírság öt kereskedelmi láncnak: a legkisebb is számít
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:00
Öt kereskedelmi láncot összesen 345 millió forintra büntetett meg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal - a beszállítókkal voltak tisztességtelenek
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG