1p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Az utóbbi évek magas volatilitású, hektikusan mozgó tőkepiacai mellett a szokásosnál is nehezebbé vált a befektetési szakma. Ugyanakkor a szociális biztonság csökkenése, az inflációs veszélyek növekedése, a leendő nyugdíjellátással kapcsolatos kérdések miatt ma még fontosabb megtakarítani, mint korábban. De hogyan? Vagy legalább hogyan ne?

Ha a strukturális hibáktól hemzsegő, hiányosan szabályozott, érdekkonfliktusokkal terhelt pénzügyi szektor miatt még nem veszítenél elég pénzt, adunk tíz jó tanácsot, hogyan pusztíthatod el befektetésre szánt vagyonodat – írja a Sidoxia Capital Management blogja.

1. Kattanj rá minden szenzációhajhász új sztorira

A különböző stratégák és tudósok, valamint úgynevezett médiaszakértők a hét hét napján, 24 órában képesek szajkózni a piaci helyzetről és történésekről szóló híreket, az aktuális trendeket. Ám ez általában nem bizonyul hatékonyabbnak, mint egy három héttel későbbi napra vonatkozó időjárás-előrejelzés. A befektetők jobban járnak, ha olyan veterán befektetőkre, gurukra hallgatnak, akik sikeresek, akik már bizonyítottak.

2. Fektess be rövid távon, és próbáld eltalálni a piac alját

A szerző szerint a befektetés egy maratoni futás, nem pedig sprint. Rengeteg az elbizakodott befektető, aki azt hiszi, hogy képes jól időzíteni befektetését. Néhánynak szerencséje van, és eltalálja a jó belépési pontot, de gyakran rosszul időzíti a kilépést. Aki folyton váltogatja a pozícióit, az nagyon rosszul járhat.

3. Ugorj bele vakon mindenbe anélkül, hogy ismernéd a díjakat

Mint egy csöpögő csap, a különböző díjak, jutalékok, költségek, adók nem feltétlenül láthatók vagy tűnnek jelentősnek rövid távon, de ha összeadódnak, hosszú távon megsemmisítő erejük lehet. Ezért ha észreveszed, hogy brókered, portfólió-menedzsered, tanácsadód akarva vagy akaratlanul feleslegesen kavargatja, túráztatja a pénzedet, sürgősen állítsd le. Ebből a nézőpontból az úgynevezett passzív befektetési termékek, mint indexalapok, ETF-ek, vagy hosszú távú adókedvezményt élvező befektetések nagyon praktikusak tudnak lenni.

4. Használd a technikai elemzést elsődleges stratégiaként

Warren Buffett, a Föld egyik leggazdagabb embere azt mondta egyszer, hogy attól fogva nem hisz a technikai elemzésben, amióta feje tetejére állított egy grafikont, és ez megváltoztatta a végkövetkeztetéseket. Peter Lynch, egy legendás befektetésialap-kezelő szerint pedig a chartok rendkívül hasznosak, ha a múltat kell előre jeleznünk. (Erről a témáról azért erősen megoszlik a szakemberek véleménye.)

5. Pánikszerűen adj el pánik esetén, pánikszerűen vásárolj a lufiban

Az érzelmek, a csorda követése minden körülmények között könnyen megsemmisíthetik a portfóliónkat, egy régi mondás szerint „a csordát a vágóhídra vezetik”. Egy másik idézet szerint pedig, ha van egy zseniális ötleted, és leírod, tíz óra múlva általában hülyeségnek fog hangzani. A legjobb befektetési hozamokat úgy lehet elérni, ha letérünk a járt útról. Érdemes az ötletek széles tárházából meríteni, és folyamatosan felülvizsgálni befektetési ötleteinket. Nyomás alatt nem szabad kulcsfontosságú befektetési döntéseket hozni.

6. Fütyülj az értékelésre és a hozamra

Az értékelés nagyon fontos, a sikeres befektetők úgy mérlegelik az értéket, mint más a sportban a csapatok nyerési esélyeit.”Nincs jó ló és rossz ló, csak helyesen értékelt és
rosszul értékelt” – idéz a cikk egy idevágó mondást.

7. Vedd meg, és felejtsd el

A híres „vedd meg és tartsd” stratégia nagyon jól működik olyan részvényeknél, amelyek árfolyama emelkedik, de nagyon rossz azoknál, amelyek esnek vagy stagnálnak. Mindig akadhatnak olyan szituációk, amelyek miatt nem szabad valamibe hosszú távon befektetni, és inkább fel kell számolni pozíciónkat. Például új konkurens lép színre, megemelkednek a cég költségei, lelassul a növekedés, változik a menedzsment, irreális lesz a befektetés árazása, változik az egész iparág szabályozása, lassul a gazdaság, a cég piaci részesedést veszít, termékei elavulnak.

8. Koncentráld agyon a portfóliódat

Ha portfóliódban csak néhány papír van, a kockázat túl magas lesz és a nyugodt alvás kihívássá válik, a stressz pedig rossz befektetési döntéseket eredményezhet (például drágán vásárolni és olcsón eladni). De a túlzott diverzifikáció, azaz a vagyon túlzott megosztása is felélheti a vagyont, százféle nyílt végű alapot tartani igen költséges és nem hatékony.

9. Tedd a pénzed a matracod alá

Jelenleg a fejlett nyugati országokban fél évszázada nem látott alacsony szinten vannak a kamatok, így ha valaki készpénzt tart, folyószámlán, betétekben, pénzpiaci termékekben, alacsony hozamú kincstárjegyekben, az az inflációval sem fog lépést tartani. (Nemrég Németországban még negatív hozamra is volt példa.) Az infláció vagyonunk csendes gyilkosa, a nem jól befektetett pénz értékét folyamatosan csökkenti.

10. Felejtsd el a tévedéseidet.

A befektetés egy nagy kihívásokkal járó játék, amely idővel cseppet sem lesz könnyebb. Mindig fogunk hibákat elkövetni, de ezeket érdemes dokumentálni és tanulni belőlük. Ha a szőnyeg alá söpörjük a problémákat, az rövid távon érzelmi megkönnyebbülést okoz ugyan, de semmivel sem könnyíti meg az előrehaladást.

Év elején, év végén érdemes időnként megállni, és végiggondolni, nem követjük-e el ezen hibák valamelyikét. Amúgy is nehéz mesterség a befektetés, még akkor is, ha nem vagyunk saját vagyonunk gyilkosai – fejezi be a cikk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG