4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Bár az adatok szerint komoly az áttörés, a növekvő lakáshitel-kihelyezésekben nagyot torzít az átlagos hitelösszeg bővülés. Az MNB által piacra hozni tervezett hitelezési szabályoknak a bankok ügyletei már jelenleg is döntően megfelelnek.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a háztartásoknak nyújtott lakáscélú forinthitelek szerződéses összege az év első nyolc hónapjában 168,3 milliárd forintot tett ki, ami 57 százalékkal múlta felül a 2013-es év hasonló időszakának kihelyezéseit.

Az adatokat a lapunknak nyilatkozó hitelintézetek is visszaigazolták: az Erste a bázisév adataihoz képest augusztusig háromszorosára növelte újonnan kihelyezett jelzáloghiteleinek volumenét, s hasonló mértékű bővülésről számoltak be a K&H-nál is – igaz, ott a féléves adatok alapján: 4,2 milliárd forintról 12,7 milliárdra nőtt a lakáshitel-kihelyezés. Az UniCredit Bankál 2014 első kilenc hónapjában a lakáshitel folyósítások volumene mintegy 60 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A CIB Banknál 2014 második negyedévében az első negyedévhez viszonyítva több mint 60 százalékkal nőtt az újonnan folyósított lakáshitel állomány, s mint a banknál elmondták, a harmadik negyedévben a növekedés mértéke ezt is meghaladta. Azt, hogy a nyári három hónap a legerősebb volt, az OTP adatai is alátámasztják: az első két negyedév 25-25 százalékkal bővülő kihelyezési volumen a legnagyobb banknál is jobban gyorsult. A jegybank adatai szerint május óta rendre 20 milliárd forint felett van a havi folyósítás.

Merészebb hitelfelvétel

Ugyanakkor a kihelyezések összegének növekménye jórészt a magasabb folyósítási összegnek tudhatóak be. Az UniCreditnél például a szerződések darabszámának bővülése „csak” 30 százalékos volt, fele a hitelvolumen bővülés mértékének.

A banknál ezzel kapcsolatban úgy nyilatkoztak, hogy a lakáscélú átlagos hitelösszeg valamivel több mint 20 százalékkal, körülbelül 7,4 millió forintra nőtt. Ugyancsak 20 százalékos hitelösszeg-bővülése a CIB-nél, míg az OTP-nél a 2014-es adatok szerint az átlagos hitelösszeg nagyjából 10 százalékos bővüléséről adtak számot a Privátbankár.hu kérdésére. A korábbival közel azonos átlagos hitelösszegekről csak Ersténél számoltak be.

Nem lesz gond a jegybanki korlátozás

A magasabb hitelösszegek kapcsán felvetődő komoly kérdés, hogy növekszik-e, növekedhet-e vajon a hitelfelvételi kedv annak kapcsán, hogy a Magyar Nemzeti Bank tervei szerint januártól korlátok közé szorítanák a hitelfelvételt. A fentiek nyomán arra is kíváncsiak voltunk, hogy a megszellőztetett korlátoknak, az 50-60 százalékon meghúzott jövedelemarányos törlesztőrészlet-plafonnak (PTI), valamint a hitelfedezeti érték (LTV) 80 százalékban maximált arányának a felfutó kihelyezések mekkora része nem tudna megfelelni.

Mint arra az UniCreditnél emlékeztetettek, a hitelfedezeti értékre vonatkozó szabályozás ma is hatályos, ezen mérték alatt ma sem adható ki hitel. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mértékét eddig a bankok saját hatáskörben alakíthatták ki, ám a banki válaszokból elmondható, hogy összességében igen konzervatívan hiteleztek, így az új szabályok – ha ezen paraméterek maradnak életben – a CIB szavait kölcsönvéve: „nem gyakorolnak majd jelentős hatást a megvalósítható lakáshitel igénylésekre”.

A bankok közül egyedül az OTP-nél merészkedtek odáig, hogy megbecsüljék, hogy az újonnan folyósított hiteleik nagyjából 10 százaléka lenne olyan, amelyet az új szabályok életbelépése esetén a bank nem tudott volna hitelezni, az UniCredit szerint az idei folyósítások esetében sem számottevő azoknak a hiteleknek az aránya, amelyek „nem férnének be” az új szabályozás szabta keretek közé, s az Ersténél is csak kisebb korrekcióra szorul a jelenlegi hitelezési politika – egyedül a K&H-nál mondták azt, hogy minden új hitelük „beleférne” a jegynaki szabályozásba. (Ez ugyanakkor alátámasztja azt a jegybanki véleményt, hogy a rendszer indulásakor nem akarnak komolyabb akadályt gördíteni a végre felfutó hitelezés elé, s így a piaci szinteket lőtték be a hitelezési korlátok megalkotásakor.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG