2p

Jókora botrányba keveredett a Shell, amely sok éven át úgy adott el szén-dioxid-kibocsátási kvótákat más olajipari vállalatoknak, hogy a gáz jelentős részét nem vonta ki a levegőből.

A Shell több millió szén-dioxid-kibocsátási kvótát értékesített Kanadában úgy, hogy nem tüntette el a légkörből azt a gázmennyiséget, amit megígért. A vásárlók az észak-amerikai ország legnagyobb olajhomok-kitermelő vállalatai voltak, amelyek azért fizettek a Shellnek, hogy megakadályozza a bányászkodásuk közben keletkező szén-dioxid levegőbe kerülését - írja a Financial Times. 

Átverésben vett részt az olajmulti
Átverésben vett részt az olajmulti
Fotó: shell.com

Kanada Alberta államának kormánya társult az olajmultival a kvóták elszámolására és értékesítésére, ám a cég kétszer annyit értékesített ezekből, mint amennyi mögött tényleges légkörmegóvás szerepelt. Összesen 5,7 millió "cinkelt" kvótát hoztak forgalomba. A vásárlók a Chevron, a Canadian Natural Resources, a ConocoPhillips, az Imperial Oil és a Suncor Energy voltak. A csalás 2015 és 2021 között történt.

A Shell lényegében mellébeszéléssel igyekszik elfedni a vétkét. A cég kommunikációja szerint fontos szerepüknek tartják, hogy részt vállalnak az olajipar dekarbonizációjában. Ennek részei a piaci megoldások alkalmazása, amilyen a kvótarendszer. Alberta állam környezeti minisztériuma ködösít. Közölték, az ügy miatt nem keletkezett többlet a szén-dioxid-kibocsátás terén. A vásárló vállalatok nem kommentálták a hírt.

A Shell Quest (kutatás) névre kereszt üzemében valóban nem történt olyan szén-dioxid-kibocsátás, amellyel szemben ne állt volna kvóta. Csak azok egy része fantom volt – ahogy a Greenpeace szakértői megállapították.  A technológia egy többlépcsős folyamat. Az első szakaszban hidrogént használnak ahhoz, hogy a kitermelt bitumenből nyersolajat nyerjenek. Ennek egyik mellékterméke a szén-dioxid, amit a Quest üzemben előbb elválasztottak a hidrogéntől, majd nagy nyomással folyékonnyá passzírozták és csővezetéken elvezetnek egy távoli tárolóba, ahol két kilométerrel a felszín alá pumpáltak.

A gond az, hogy egy tonna ilyen gáz kezelése 2022 végén majdnem 168 dollárba került, miközben Alberta állam ebben az évben tonnánként 50 dolláros tarifát szabott meg a potenciális szén-dioxid-kibocsátóknak. Nyilván nem akarták versenyképtelenné tenni az olajhomok kitermelésével keletkező fekete aranyat. 

 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Váratlanul csődöt jelentett egy amerikai elektromosautó-gyártó
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:24
A Fisker alig egy évvel ezelőtt dobta piacra első modelljét.
Vállalat Jól ment az INA-nak, lett is nagy osztalék
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:10
Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint).
Vállalat Újabb jó hírt kapott Mészáros Lőrinc
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:02
Az OPUS Global Nyrt. jelentős hatékonyságjavulásának eredményeként rekord profitot ért el 2024 első három hónapjában. A nehéz külső körülmények mellett így ismét megmutatkozott a szinergiák kihasználásának a fontossága.
Vállalat Amíg Ön aludt, Elon Musk keresett 16 ezer milliárd forintot
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 06:41
Megszavazták a részvényesek Musk kompenzációs csomagját.
Vállalat A Liberty csehországi kohója csődöt jelentett, nem csak Dunaújvárosban vannak gondok
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:14
Az indiai tulajdonú acélvállalat súlyosan eladósodott Liberty Ostrava kohója csődeljárásba menekült -  jelentette a cseh média csütörtökön. Az acélipar árrései meredeken estek. A céget eladják.
Vállalat Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből
Kormos Olga | 2024. június 12. 10:03
Ismét ránéztünk a borászatok tavalyi évére. Mivel oly sok figyelemreméltó borászat van Magyarországon, a szegmens csak egy szeletét tudjuk felvillantani, de így is érdekes képet kapunk a 2023-as évükről. Például a két leggazdagabb magyarnak nem a borászat a legerősebb oldala. 
Vállalat A norvégok sokallják Elon Musk juttatását, és szakszervezetet is szeretnének a Teslánál
Privátbankár.hu | 2024. június 8. 11:48
Norvégia vagyonalapja szombaton bejelentette, hogy a jövő héten esedékes részvényesi szavazáson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának 56 milliárd dolláros fizetési csomagja ellen fog szavazni.
Vállalat Jó hírt közölt a magyar állammal egy hitelminősítő
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 18:04
Az állami tulajdonú nagyvállalat MVM Zrt. osztályzatát megerősítették.
Vállalat Már nem csak a benzinkutakon vehetünk hot dogokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 18:28
Aki evett már a Mol-kutakon hot dogot, az minden bizonnyal díjazni fogja, hogy mostantól már az egyik üzletlánc polcain is megvásárolhatjuk a grillkolbászokat.  
Vállalat Zsíros biznisz Pintér Sándor bizalmasának lenni
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 10:56
A Civil Biztonsági Zrt. 2023-as eredménye alapján 9 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött az őrző-védő cég. A siker titka nem is ennek a vállalkozásnak a gazdálkodása, hanem a leányvállalatok által ide utalt osztalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG