7p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Mindenki úgy gondolja Magyarországon, hogy nagyon fontos dolog megtanítani a mindennapi pénzügyi ismereteket a gyerekeknek, azonban a pedagógusok nem érzik magukat kellően felkészültnek az oktatáshoz és hiányoznak a megfelelő eszközök, tananyagok is. A Pénziránytű Alapítvány több sikeres program mellett egy új hiánypótló tankönyvvel is segíti az iskolákat; a háttérről Szuromi-Kovács Ágnest, az alapítvány ügyvezető igazgatóját kérdeztük.
Szuromi-Kovács Ágnes

Abban mindenki egyetért Magyarországon, hogy a pénzügyeket tanítani kell az embereknek, és ezt a lehető leghamarabb el kell kezdeni. Hogyan tudják bevinni az iskolák falai közé a mindennapi pénzügyi ismereteket?

Amikor megkérdeztük a tanárokat, hogy miért nem oktatják a pénzügyeket, kétféle választ kaptunk. Egyrészt nem érzik megfelelően felkészültnek magukat, másrészt nincsen megfelelő tananyag, amit használhatnának. A Pénziránytű Alapítvány mindkét területen segíti a tanárokat: továbbképzéseket tartunk, amelyek között akkreditált középiskolai tanárképzés is található – a palettát pedig hamarosan kiegészítjük egy általános iskolai tanároknak szóló akkreditált továbbképzéssel is. Emellett több olyan programunk van, amelyekhez az iskolák csatlakozhatnak és segítséget szerezhetnek tanáraiknak; a Pénz7-hez kapcsolódóan tananyagot, tanári útmutatót és óravázlatot is adunk a pedagógusoknak. Az akkreditált Iránytű a pénzügyekhez című tankönyvünk is nagy segítséget jelent a tanároknak;  a kötet mellett ráadásul tanári kézikönyvet, iskolai órákon használható prezentációkat és feladatgyűjteményt is biztosítunk számukra.

Hogyan lehet a gyakorlatban is bemutatni az iskolásoknak a pénzügyeket?

Két iskolai hálózatunk van. Az általános iskolásoknak a BankVelem általános iskolai programot indítottuk el, amelyben a csatlakozó iskolák diákjai egyénileg, a tanárok segítsége mellett vesznek részt. A cél az, hogy a gyerekek megtanuljanak hatékonyan bánni a pénzükkel – a kapcsolódó PontVelem programban megszerzett pontjaikkal tudnak gazdálkodni, kipróbálhatják például az átutalást, az online vásárlást, de akár jótékony célokra is felhasználhatják pontjaikat. A BankVelem programhoz kapcsolódik az Utazó Iskola program is: ennek keretében meglátogatjuk az iskolákat, és saját környezetükben mutatunk be konkrét pénzügyi témákat. Ebben a tanévben a családi költségvetéssel foglalkoztunk, a következő tanév témája a pénzügyi célok kitűzése és a megtakarítás lesz.

A középiskolák a Pénziránytű Iskolahálózat programhoz csatlakozhatnak – ez is rendkívül sikeres, már több mint 110 iskola vesz benne részt, és folyamatosan lehet jelentkezni. Ezekkel az iskolákkal a legszorosabb a kapcsolatunk: ők voltak azok, akik a nemrég bemutatott Iránytű a pénzügyekhez című tankönyvünk oktatási anyagait tesztelhették, rendszeres workshopokat tartunk számukra. Az első 100 iskolának a tananyag mellé projektort és tabletet is tudtunk adni – ezzel egészítve ki a szakmai támogatást.

A 110 iskola az ország teljes területét lefedi – ez azt jelenti, hogy nagyon eltérő helyzetű települések és persze eltérő anyagi helyzetű diákok kerülnek kapcsolatba a programmal. Lehet ugyanazt tanítani a pénzügyekről egy nyírségi kistelepülésen és mondjuk Sopronban?

Ez a kérdés gyakran felmerül... Valóban az egész országot képviselik ezek az iskolák, bár jellemzően inkább vidéki városok intézményei csatlakoztak a programhoz. A tanári útmutató elkészítésekor fontos szempont volt, hogy figyelembe vegyük az ilyen különbségeket. A tankönyv egy teljesen átlagos magyar családra fókuszál, az útmutatóban igyekeztünk támpontokat adni ahhoz, hogy a tanárok hogyan tudják kezelni a valóban meglévő eltéréseket. Függetlenül attól, hogy mekkora pénzből gazdálkodunk, azt ugyanúgy be kell osztani.

Honnan tudják, hogy jól működik-e a program?

Kiemelten fontosak számunkra az iskolák visszajelzései – rendszeresen kérünk is ilyeneket. Ezeket mindig figyelembe is vesszük a program továbbfejlesztésénél. Folyamatosan kapcsolatot tartunk az ügyfélszolgálatunkon keresztül valamennyi iskolával, azonnal válaszolunk a beérkező kérdésekre, kérésekre, de gyűjtjük és keressük is az észrevételeket. Az élő, oda-vissza működő kapcsolat nagyon fontos ahhoz, hogy minél jobban ki tudjuk szolgálni az iskolákat.

A továbbképzésekre rendszeres a túljelentkezés, ebből is látszik, hogy a tanárok körében népszerű a program – de mit szólnak hozzá a diákok? Eljutnak önökhöz az ő visszajelzéseik is?

Mi elsősorban a tanárokkal állunk közvetlen kapcsolatban, amit azonban ők elmesélnek nekünk, az rendkívül pozitív. A tankönyvünk kerettörténete például egy családtörténet, a diákok erre abszolút vevők voltak – nagyon várták, mi fog történni a folytatásban, izgultak azon, mi lesz a következő sztoriban. Az Utazó Iskola programunk kiértékelésekor is nagyon pozitív jelzéseket kaptunk, a gyerekek rengeteg érdekes ismeretet kaptak, élvezték és izgalmasnak találták a csoportmunkát és szívesen vettek részt benne, érdekelte őket a téma. Kreatívak voltak a feladatok, ami nagyon tetszett a gyerekeknek. Ugyanígy a Pénz7 programban részt vevő diákoktól is csupa pozitív visszajelzés érkezett.

A diákok körében egyébként rendkívül népszerű az a társasjáték is, amit a forint 70. születésnapja alkalmából, a tankönyvvel egyidőben mutattunk be, s elsősorban iskolai keretek között történő játékos tanításra szánunk, főleg a 6-8. osztályos diákoknak. A gyerekek interaktív módon ismerkedhetnek meg a történelmi bankjegyekkel és érmékkel, másrészt játékos formában egyfajta kalandozásra hívjuk őket – a különböző korok jellemző életmódjával kapcsolatos kérdéseken és válaszokon keresztül ismerkedhetnek meg a magyar történelem különböző korszakaival is.

Szuromi-Kovács Ágnes

A Pénziránytű Iskolahálózattal milyen célokat tűztek ki, mikor mondhatjuk, hogy eredményes?

Az alapvető cél az, hogy meglegyen az aktív kapcsolat azokkal az iskolákkal, amelyeket érdekel a pénzügyi tudatosság, és minél hatékonyabban tudjuk őket abban segíteni, hogy mind tudással mind pedig oktatási anyaggal megfelelően el legyenek látva.

Mostanra létrejött egy olyan kör, amelynek tagjaival élő kommunikáció alakult ki, így folyamatosan tudjuk alakítani, fejleszteni a programot. A tavalyi év legfontosabb feladata az volt, hogy felhívjuk a figyelmet arra: a pénzügyi tudatosság témáját fontosnak tartjuk és támogatjuk őket abban, hogy ezt tanítsák. Ehhez elsősorban tananyag és tanárképzés formájában adtunk segítséget– ezek voltak a legsürgetőbb hiányosságok, amelyeket kezelnünk kellett. Megszületett az iskolák aktív közreműködésével az Iránytű a pénzügyekhez című középiskolai tankönyv, és folyamatosan dolgozunk azon, hogy milyen új elemeket vehetünk be a programba.

Az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv, a hozzá tartozó feladatbankkal, kiegészítő feladatokkal, tanári kézikönyvvel és prezentációval együtt ezen az oldalon – letölthető formában – minden érdeklődő számára ingyenesen elérhető. A tankönyv kemény fedeles, nyomtatott változatából a Pénziránytű Iskolahálózat tagintézményei ide kattintva – a bevezető szakasz korlátozott példányszámú készletének erejéig – ingyenesen, elsőként rendelhetnek. Az Iskolahálózathoz való csatlakozás díjtalan: mindössze az iskolavezető, majd a kapcsolattartó tanár regisztrációjára van szükség, mely ezen az aloldalon pár kattintással elvégezhető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG