Hirdetés
Hirdetés

Telekom-adó: kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

2012. október 19., 10:48

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bíróságon a telekom-adó miatt - derült ki az Európai Bíróság sajtóközleményéből. A bolti kiskereskedelmi tevékenységre kivetett különadó után ez a második válságadó, amelynek az uniós joggal való összhangját az Európai Bíróság vizsgálni fogja.

Az uniós  irányelv szerint a távközlési szektorban működő vállalkozások számára igazgatási díj fizetése írható elő, vagy valamennyi gazdasági ágazatot sújtó adó vethető ki. Az igazgatási díjat csak a szabályozási és engedélyezési rendszer fenntartásával és a távközlési tevékenység költségeinek finanszírozására használható fel.

Magyarországon 2010-ben a költségvetés egyensúlyának javítása érdekében különadót vetettek ki többek között a távközlési tevékenységet folytató vállalkozásokra. Az adó alapja a vállalkozások éves nettó árbevétele, mértéke pedig 500 millió forintot meg nem haladó árbevétel után 0%, az árbevétel 500 millió forintot meghaladó, de 5 milliárd forintot meg nem haladó része után 4,5%, az árbevétel 5 milliárd forintot meghaladó része után pedig 6,5%.

A Bizottság azért indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, mert álláspontja szerint a távközlési vállalkozásokra kivetett különadó valójában olyan igazgatási díjnak minősül, amely – az irányelv előírásaival ellentétben – nem a szabályozási és engedélyezési rendszerhez kapcsolódó költségek fedezésére, hanem a központi költségvetés bevételeinek növelésére szolgál. Ezzel összefüggésben a Bizottság úgy véli, hogy a távközlési szektorra csak a valamennyi gazdasági ágazatot egységesen érintő adók (pl. társasági adó) és az igazgatási díjak vethetőek ki, kizárólag ezen ágazatot sújtó különadó azonban nem.

Hirdetés

Korábban megírtuk, hogy a kormány szerint az ágazati különadó összhangban van az uniós joggal. Oszkó Péter azonban azt mondta a Haza és Haladás Alapítvány költségvetési tanulmányát ismertetve, hogy akár már az idén elmarasztalhatják Magyarországot a még 2010-ben bevezetett ágazati különadó miatt. Ezzel 150-200 milliárd forintos lyuk keletkezne az éves büdzsén, merthogy a jogtalanul beszedett adót vissza kell fizetni. A kormány úgy reagált, hogy a negatív kockázatok teljesülése esetén is tartható a 2,7 százalékos GDP-arányos hiány.

A hírközlési hálózatot érinteni fogja a szerdán bejelentett közműadó is, mely hatálya alá többek között a víz- és csatornavezetékek, a gázvezetékek, a telefonos, kábeltelevíziós vezetékek tartozhatnak. A cégek közül a Főtáv, a Fővárosi Vízművek, a Fővárosi Csatornázási Művek, a Fővárosi Gázművek, a Budapesti Elektromos Művek, a Mol, a Magyar Telekom és a UPC neve röppent fel lehetséges érintettként.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Ajánlatunk

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX41845.95+1.48%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?