<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Mintegy 50-80 ezer idénymunkás hiányzik a hazai zöldség-gyümölcs ágazatból.

A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Ledó Ferenc szerint ennyi embert május elejétől legalább október közepéig tudna foglalkoztatni az ágazat. A vg.hu cikke szerint a nagyobb, géppel végezhető betakarításoknál, például a kukoricánál nincs akkora gond, bizonyos zöldségeket és gyümölcsöket azonban – a frissesség megőrzése miatt – nagyon rövid idő, néhány nap vagy hét alatt kell betakarítani, ami élő munkaerőt igényel. Embereket toborozni azonban korántsem egyszerű, mivel (a közhiedelemmel ellentétben) nem igaz az, hogy a mezőgazdasági munkára bárki alkalmas lenne.

Mivel van a gond?

A nem megfelelő fizikai állapot mellett a dolgozó hozzáállása is sokszor problémás, ami komoly kiesést jelent a gazdáknak: a hanyagul leszedett, megnyomódott gyümölcs, például az alma csak léalmának adható el, ami 15 forintot ér kilónként, a precízen szedett almát viszont 100 forintos kilós áron lehet tovább értékesíteni. A diákok felvétele sem tűnik végleges megoldásnak, mivel a munkaerőhiány a fiatalokra is kiterjed. A Meló-Diák iskolaszövetkezet a lapnak úgy nyilatkozott: idén ugyan 20 százalékkal több diák dolgozott, mint tavaly, a valós növekedés azonban 50 százalék körül lenne ideális. Ráadásul a sok betöltetlen állás miatt a fiatalok válogatni is tudnak, ahol – értelemszerűen – ritkán részesítik előnyben a melegben, szabadban végzett fizikai munkát.

Mi lehet a megoldás?

A szakma szerint a gépesítés és a béremelés jelenthet megoldást az ágazatot érintő munkaerőhiányra. Előbbire jó példákat találunk tőlünk nyugatabbra, Hollandiában például robotok szedik az uborkát. Hátrányuk azonban, hogy egy-egy ilyen rendszer kiépítése sokkal drágább, mint embert felvenni, ezt pedig bizonyos szereplők még annyira sem tudják kigazdálkodni, mint az idénymunkások béreit. Egy másik lehetőség a bevándorlók befogása lehet, ahogy a spanyolok is csinálják: bár itt is magas a munkanélküliség, az ország zöldség-gyümölcs ágazata 2-300 ezer afrikainak ad munkát a betakarítás ideje alatt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Az ársapka hatása: jövő év végéig többezer kisbolt húzhatja le a rolót – véli Raskó György
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 19:14
Immár 21. alkalommal került sor lapcsoportunk Klasszis Klub-rendezvényére, amelyen 2021 februárjától havonta rendszeresen beszélgetünk a hazai közélet egy-egy neves személyiségével, egy órán keresztül. Ezúttal Raskó György agrárközgazdász, gazdálkodó, az Antall-kormány idején, 1991-94 között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára volt a vendégünk, akinek nemcsak mi, hanem a szép számú nézőközönség is feltehette és fel is tette a kérdéseit.
Agrár Ön is kérdezhet Raskó Györgytől a Klasszis Klub csütörtöki rendezvényén!
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:46
Októberben immár 40 százalék volt az élelmiszerek éves inflációja. Alapvetően ez járult hozzá ahhoz, hogy az általános árszínvonal huszonhat éve nem látott szintre ment fel. Vajon ez már a csúcs, vagy látunk még nagyobb mértékű drágulást? Egyebek mellett erről is kifejti a véleményét Raskó György agrárközgazdász,  gazdálkodó, egykori államtitkár Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában, amelyen ön is felteheti a kérdéseit.
Agrár Még feljebb is mehetnek az élelmiszerárak? Raskó György lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 17:21
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár ENSZ: meghosszabbítják a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 10:14
Megállapodás született az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodás meghosszabbításáról - jelentette be csütörtökön kiadott közleményében António Guterres ENSZ-főtitkár.
Agrár A nap képe: ásót ragadott az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. november 15. 14:52
Vidéki romantika Lázár János módra.
Agrár Van értelmük az élelmiszerár-sapkáknak? Következő Klasszis Klubunkban Raskó Györggyel beszélgetünk
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 10:37
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár Az ukránok verhetetlenek a tojásinflációban
Mester Nándor | 2022. november 13. 17:28
Más alapvető élelmiszerek is folyamatosan drágulnak.
Agrár Nem kell félni, lesz elég tojás és krumpli!
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 14:54
Ezt állítja Nagy István agrárminiszter.
Agrár Csoda, ha az ársapka miatt hiány lesz a krumpliból?
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 12:24
Az alapján, hogy a hatósági árkorlátozás alá eső termékekből hiányok alakultak ki, ez vár a héten ársapkát kapott krumplira. Ezt még valószínűbbé teszi, hogy annak termelése 10 év alatt a harmadára csökkent.
Agrár Az Auchan üzletet nyitott a hírhedt ukrajnai Bucsában
Mester Nándor | 2022. november 10. 10:20
A szintén elhíresült Irpinyben is van már egy kisebb egysége.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG