<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Raskó György agárközgazdász szerint élelmiszerhiány nem várható, drágulás azonban igen.

Május elején bizonyos élelmiszerek ára 20-25 százalékkal emelkedhet – mondta Raskó György agrárközgazdász az ATV Start műsorában hétfő reggel.

„Néhány észak-afrikai és arab országban már most komoly ellátási hiányokkal szembesülnek az orosz-ukrán háború miatt” – mondta Raskó György.

Az agrárközgazdász hozzátette, ezek az országok elképesztő mértékben függenek az Ukrajnából és Oroszországból importált gabonáktól. Akad olyan ország, amely a búzaimportjának 80 százalékát ebből a két országból szerzi be, ami a szállítások leállása miatt már most komoly ellátási gondokat okoz és az sem kizárt, hogy néhány ország éhínség elé néz.

Európában azonban ettől nem kell tartani, hiszen hazánk nem szorul gabonaimportra.

Raskó György: az élelmiszerárak emelkedése érzékenyen érintheti a háztartásokat. Fotó: Izsó MártonRaskó György: az élelmiszerárak emelkedése érzékenyen érintheti a háztartásokat. Fotó: Izsó Márton

Arra azonban fel kell készülni, hogy májusban több élelmiszer ára hirtelen emelkedni fog – emelte ki Raskó György.

„Ez egyértelműen a kormány jelenlegi árstopja miatt következik majd be. Jelenleg a tavaly októberi árakon lehet néhány élelmiszert eladni, miközben az infláció miatt Európában és a világban emelkedtek az élelmiszerárak. Ezért ha az akkori kormány májustól nem hosszabbítja meg az árstopot, akkor a liszt, a cukor, a csirkemell, a sertéshús ára legalább 20-25 százalékkal emelkedni fog” – mondta Raskó György.

Az agrárközgazdász hozzátette, a vetőmagok árai az utóbbi időben nagy mértékben megemelkedtek és bár a háború miatti pánik elmúltával a tőzsdéken a jegyzési árak 10-15 százalékkal csökkentek, ezek az értékek még mindig magasabbak az egy évvel ezelőttinél. Emiatt és a termelési költségek növekedése miatt ezért további áremelkedésekre lehet majd számítani Magyarországon is. Ez pedig érzékenyen érintheti a magyar családokat, amelyek a jövedelmük 18-19 százalékát költik élelmiszerekre, hacsak a kormány nem talál ki addig valamilyen támogatási formát a rászorulók részére.

Nem csupán a jelenlegi árstop alatt lévő élelmiszerek árai emelkedhetnek meg idén, a zöldségek és gyümölcsök is többe fognak kerülni. Az RTL Klub híradója az Agrárközgazdasági Intézet adataira hivatkozva arról számolt be, a paradicsom ára kétharmadával ugrott meg, az uborka és a körte pedig negyedével drágult az előző évhez képest az emelkedő energiaárak, a megnövekedett fuvarköltségek, az infláció, az országos aszály és a hektikus euróárfolyam miatt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A héten sem várható eső, egyre tragikusabb aszály sújtja Magyarországot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:11
A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban.
Agrár Nincs megállás, megint nőttek a termelői árak a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:55
Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
Agrár Csak döcögött az iparunk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:18
Júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 4,8 százalékkal nőtt. Az előző havinál 0,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Agrár Bekeményít az MNB az agrárbiztosítókkal szemben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:52
A növénytermesztőknek egyre súlyosabb károkat okozó csapadékhiány és hőhullámok nyomán az MNB kiemelten tekinti át a továbbiakban, hogy a mezőgazdasági biztosítók eleget tesznek-e az aszálykárok gyorsított felmérésére és kárkifizetésére vonatkozó kormányzati elvárásnak.
Agrár A bankok is segíteni akarnak a bajba került agrárcégeknek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:36
Közleményt adott ki a Magyar Bankszövetség.
Agrár Kiakadtak a gazdák: nem igaz a mezőgazdasági gépek hatósági ársapkája
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 11:26
Amikor Gulyás Gergely miniszter július végén bejelentette az üzemanyagok ma is érvényes árszabályozását, azt mondta, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra tartják fenn. Csakhogy kiderült: ez mégsem érvényes a mezőgazdasági gépekre. 
Agrár Több mentőövet is dobtak az agrárgazdáknak - mutatjuk a részleteket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:28
Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.
Agrár Újabb gabonaszállítmányok indultak el Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 16:39
Ezúttal három, kukoricát szállító hajó.
Agrár Megint egy orosz érdekeket szolgáló álhír ömlik ránk a kormánysajtó segítségével
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 12:53
Nem, nem árusítja ki az ukrán termőföldet Zelenszkij, hiába írta meg ezt a Magyar Nemzet vagy a hirado.hu egy két hónappal ezelőtti cikkre hivatkozva.
Agrár Az aszály miatt az apróbb vetőmagokat is kénytelen volt engedélyezni a minisztérium
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 09:55
A katasztrofális időjárási körülmények a vetőmag-előállításban is nagy károkat okoztak - túl sok mag hullott át a rostán, ezért változtatni kell a követelményeken.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG