3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Raskó György agárközgazdász szerint élelmiszerhiány nem várható, drágulás azonban igen.

Május elején bizonyos élelmiszerek ára 20-25 százalékkal emelkedhet – mondta Raskó György agrárközgazdász az ATV Start műsorában hétfő reggel.

„Néhány észak-afrikai és arab országban már most komoly ellátási hiányokkal szembesülnek az orosz-ukrán háború miatt” – mondta Raskó György.

Az agrárközgazdász hozzátette, ezek az országok elképesztő mértékben függenek az Ukrajnából és Oroszországból importált gabonáktól. Akad olyan ország, amely a búzaimportjának 80 százalékát ebből a két országból szerzi be, ami a szállítások leállása miatt már most komoly ellátási gondokat okoz és az sem kizárt, hogy néhány ország éhínség elé néz.

Európában azonban ettől nem kell tartani, hiszen hazánk nem szorul gabonaimportra.

Raskó György: az élelmiszerárak emelkedése érzékenyen érintheti a háztartásokat. Fotó: Izsó Márton
Raskó György: az élelmiszerárak emelkedése érzékenyen érintheti a háztartásokat. Fotó: Izsó Márton

Arra azonban fel kell készülni, hogy májusban több élelmiszer ára hirtelen emelkedni fog – emelte ki Raskó György.

„Ez egyértelműen a kormány jelenlegi árstopja miatt következik majd be. Jelenleg a tavaly októberi árakon lehet néhány élelmiszert eladni, miközben az infláció miatt Európában és a világban emelkedtek az élelmiszerárak. Ezért ha az akkori kormány májustól nem hosszabbítja meg az árstopot, akkor a liszt, a cukor, a csirkemell, a sertéshús ára legalább 20-25 százalékkal emelkedni fog” – mondta Raskó György.

Az agrárközgazdász hozzátette, a vetőmagok árai az utóbbi időben nagy mértékben megemelkedtek és bár a háború miatti pánik elmúltával a tőzsdéken a jegyzési árak 10-15 százalékkal csökkentek, ezek az értékek még mindig magasabbak az egy évvel ezelőttinél. Emiatt és a termelési költségek növekedése miatt ezért további áremelkedésekre lehet majd számítani Magyarországon is. Ez pedig érzékenyen érintheti a magyar családokat, amelyek a jövedelmük 18-19 százalékát költik élelmiszerekre, hacsak a kormány nem talál ki addig valamilyen támogatási formát a rászorulók részére.

Nem csupán a jelenlegi árstop alatt lévő élelmiszerek árai emelkedhetnek meg idén, a zöldségek és gyümölcsök is többe fognak kerülni. Az RTL Klub híradója az Agrárközgazdasági Intézet adataira hivatkozva arról számolt be, a paradicsom ára kétharmadával ugrott meg, az uborka és a körte pedig negyedével drágult az előző évhez képest az emelkedő energiaárak, a megnövekedett fuvarköltségek, az infláció, az országos aszály és a hektikus euróárfolyam miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Kijev tárgyalni akar Varsóval a gabonaügyben
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 16:16
Ukrajna konstruktív kapcsolatokra törekszik Lengyelországgal, különösen az országba irányuló gabonaexport kérdésének megoldásában - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy kedden sugárzott ukrán tévéműsorban.
Agrár Oroszország lesöpörte az asztalról az új javaslatokat
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 12:17
Irreálisnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban szombaton az Ukrajna javasolta béketervet és a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításával kapcsolatos ENSZ-javaslatokat.
Agrár Még 10 évig lehetne használni a rákkeltő növényvédő szert az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 16:51
Az Európai Bizottság a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyének tízéves meghosszabbítását javasolja.
Agrár Végveszélyben a magyarok kedvenc gyümölcse
Szirmai S. Péter | 2023. szeptember 20. 05:43
Miközben Lengyelországban virágzik, itthon nagy bajban van az almatermesztés. Évi ezer hektárral fogy a terület, elöregedtek az ültetvények és a termelők. A klímaváltozás, a versenyképtelen termesztés miatt félő, pár éven belül nettó almaimportőrré válik az ország, miközben rohamosan nő a mindent kibíró bodzaültetvények területe. Bogyót együnk alma helyett?
Agrár A szlovákok is beintenek Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 16:59
Jozef Bíreš szlovák agrárminiszter szerint nyilvánvalóan nem lehet érv az ellenőrizetlen élelmiszer-behozatalra egy tagországba. A tárcavezető arra reagált, hogy Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezethez fordult, miután Magyaroroszág, Lengyelország, Románia és Bulgária mellett Szlovákia is nemzeti hatáskörben hosszabbította meg az ukrán gabona importtilalmát.
Agrár Gabonatrükköt lepleztek le a romániai gazdák
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 14:13
Moldovai áruként érkezett ukrán eredetű búza és repce Romániába – hívták fel a figyelmet az ország gazdái a kormányhoz eljuttatott levelükben. Az importtilalom ellenére behozott, az uniós előírásoknak meg nem felelő árut hazaival keverve adták tovább román áruként, ezzel pedig a bizalmat kockáztatták.
Agrár Tüntetnek a bolgár gazdák az ukrán gabona ellen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 14:45
A román kormány az importtilalmat védi, de segít a tranzit szállításokban.
Agrár Horvátországban nemcsak nyaralt Orbán Viktor, hanem tippeket is adott?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 12:57
Horvátországban életbe lépett egyes alapvető élelmiszerek árának korlátozása.
Agrár Ukrajna ezen a horvát kikötőn keresztül exportál gabonát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 15:46
Ukrajna több mint egy éve exportál gabonát egy észak-horvátországi kikötőn keresztül - mondta egy tisztviselő szerdán az AFP-nek.
Agrár Sok pénzből küldené el messzire az ukrán gabonát az Unió
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 06:37
Magyarország is már kapott 16 millió eurót, a gabona pedig oda menjen, ahol szívesen látják.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG