<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Még nem végeztek a kárfelméréssel, de van, ahol teljesen megsemmisült a termés.

Jelentős kárt okozott az április végi szokatlan időjárás a gyümölcsösökben, területenként eltérő a fagykár - mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. Van ahol tényleges fagykár érte az ültetvényeket, de akadnak olyan gyümölcsösök, ahol terméscsökkenéssel számolhatnak a gazdák. A kárfelméréssel még nem végeztek, várhatóan 1-2 hét múlva lehet megbecsülni a kiesést, amikor megtörténik a gyümölcshullás.

A szokatlanul hideg időjárás először a nyírségi területeket érintette április elején, ott több helyen 100 százalékos a fagykár, főként az alma- és a meggyültetvényeken. A múlt heti hideg pedig Fejér, Somogy, Veszprém és Zala megye gyümölcsöseinek egy részét érintette, de a Balaton környékén nem okozott komolyabb problémát. Ezen a területen a legnagyobb gond a szamócaültetvényekkel van, mert azokat teljes virágzásban érte a fagy, ezért a szamócásokban 60-80 százalékos kár is előfordul. Sopron környékén a szőlőkben, az alma- és meggyültetvényekben van a legnagyobb probléma.

Nem biztos, hogy mindenki kap kártérítést

A FruitVeB elnöke utalt arra, hogy azokon a területeken, ahol a gyümölcsök "csak" megfáztak, és a gyümölcshullásra várnak a szakemberek, ott előnyként kezelhető, hogy a fagykár a gazdag virágzást követően következett be. Így ugyanis nem lesznek túlterhelve a fák, és kedvezőbb lehet a terméshozam és a minőség is. Ezért nem biztos, hogy a fagy mindenhol olyan kárt okozott, ami majd meghaladja végül a kárenyhítésre jogosító 30 százalékos veszteséget.

Az agrárszektor.hu információi szerint május 23-ig meghosszabbítja a kárbejelentésre rendelkezésre álló 15 napos határidőt az agrártárca az április 20-a utáni fagykároknál. A gazdák a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján elérhető elektronikus kárbejelentő felületet használhatják, de a falugazdászok segítségét is igénybe vehetik. A minisztérium az ehhez szükséges jogszabály-módosítást már kezdeményezte.

Mintegy 300 termelő fordult fagykár miatt a nagy biztosítókhoz - mondta Füzesi Dániel a Magyar Biztosítók Szövetsége mezőgazdasági bizottságának elnöke az M1-en. Az első becslések szerint a kifizetések összege meghaladhatja a félmilliárd forintot. Általában a nagyobb termelők kötnek biztosítást, a kisebb gazdálkodóknál, finanszírozott termelés esetén előírják a biztosítási védelmet, valamint a kárenyhítési rendszer is díjtámogatást ad az ültetvénytulajdonos mezőgazdasági termelőknek.

A zöldségeknél nincs nagy gond

A szántóföldi zöldségek esetében a fagy kártétele lényegesen kisebb volt, mint a gyümölcsösökben. A kedvezőtlen időjárás a már kiültetett dinnyében, a kikelő borsóban és a csemegekukoricában tett kárt. A borsó újra fog hajtani, csak a termés mennyisége lesz lényegesen kevesebb. A dinnyetermelőknek pedig szerencséjük volt, mert a Békés megyei területeket, ahol a kiültetett növények 80 százaléka van, nem érintette a fagy.

A kukoricát sem kímélte a fagy

Azokon a területeken lehet nagyobb gond, ahol rossz minőségű vetőmag került a földbe, vagy technológiai hibák fordultak elő vetésnél. Az viszont bizonyos, hogy nehéz szezon elé néznek az érintett gazdálkodók. Részletek >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Nem jön tulipán Amszterdamból? Gázválság sújtja a holland üvegházakat, helyzetbe kerülhet a magyar zöldségtermesztés
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 11. 05:49
Közel egynegyedével csökkentették gázfelhasználásukat a holland üvegházak, miközben az ágazat 40 százaléka, különösen a virágtermesztők bajban vannak. Egyes üvegházi növények termesztése Spanyolországba, Marokkóba, Kenyába vagy akár hazánkba is költözhet. A magyar zöldségtermesztés a geotermikus energia üvegházakban történő nagyarányú felhasználása miatt most relatíve jó helyzetbe kerülhet.
Agrár Búcsút inthetünk október 1. után az árstopoknak?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 27. 12:56
Ha két szakmai érdekképviseleten múlna, akkor mindenképpen.
Agrár Horrorárakon lehet majd tojást venni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 27. 07:22
Karácsonyig is eltarthat a tojás drágulása, így az év végére elérheti a 100 forintot a darabár.
Agrár Putyin letarolja az ukrán földeket, de így is lesz elég krumpli és gabona Ukrajnában
Mester Nándor | 2022. augusztus 24. 19:38
Az agrár cégeknél viszont nincs elég férfi, elvitték őket katonának.
Agrár Az aszály a szüretet is előbbre hozta
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 22. 12:26
Az időjárási körülmények a szőlőnek sem kedveztek, ezért korábban kezdődik a szüret és áremelkedés is indokolt lenne.
Agrár Egy szomorú nyár mérlege: kegyetlen erdőtüzek tomboltak Európában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:03
Idén jegyezték fel a legsúlyosabb erdőtüzeket azóta, hogy 2006-ban megkezdték a természeti tűzkárok közös regisztrálását. 
Agrár A héten sem várható eső, egyre tragikusabb aszály sújtja Magyarországot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:11
A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban.
Agrár Nincs megállás, megint nőttek a termelői árak a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:55
Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
Agrár Csak döcögött az iparunk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:18
Júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 4,8 százalékkal nőtt. Az előző havinál 0,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Agrár Bekeményít az MNB az agrárbiztosítókkal szemben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:52
A növénytermesztőknek egyre súlyosabb károkat okozó csapadékhiány és hőhullámok nyomán az MNB kiemelten tekinti át a továbbiakban, hogy a mezőgazdasági biztosítók eleget tesznek-e az aszálykárok gyorsított felmérésére és kárkifizetésére vonatkozó kormányzati elvárásnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG