<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Még nem végeztek a kárfelméréssel, de van, ahol teljesen megsemmisült a termés.

Jelentős kárt okozott az április végi szokatlan időjárás a gyümölcsösökben, területenként eltérő a fagykár - mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. Van ahol tényleges fagykár érte az ültetvényeket, de akadnak olyan gyümölcsösök, ahol terméscsökkenéssel számolhatnak a gazdák. A kárfelméréssel még nem végeztek, várhatóan 1-2 hét múlva lehet megbecsülni a kiesést, amikor megtörténik a gyümölcshullás.

A szokatlanul hideg időjárás először a nyírségi területeket érintette április elején, ott több helyen 100 százalékos a fagykár, főként az alma- és a meggyültetvényeken. A múlt heti hideg pedig Fejér, Somogy, Veszprém és Zala megye gyümölcsöseinek egy részét érintette, de a Balaton környékén nem okozott komolyabb problémát. Ezen a területen a legnagyobb gond a szamócaültetvényekkel van, mert azokat teljes virágzásban érte a fagy, ezért a szamócásokban 60-80 százalékos kár is előfordul. Sopron környékén a szőlőkben, az alma- és meggyültetvényekben van a legnagyobb probléma.

Nem biztos, hogy mindenki kap kártérítést

A FruitVeB elnöke utalt arra, hogy azokon a területeken, ahol a gyümölcsök "csak" megfáztak, és a gyümölcshullásra várnak a szakemberek, ott előnyként kezelhető, hogy a fagykár a gazdag virágzást követően következett be. Így ugyanis nem lesznek túlterhelve a fák, és kedvezőbb lehet a terméshozam és a minőség is. Ezért nem biztos, hogy a fagy mindenhol olyan kárt okozott, ami majd meghaladja végül a kárenyhítésre jogosító 30 százalékos veszteséget.

Az agrárszektor.hu információi szerint május 23-ig meghosszabbítja a kárbejelentésre rendelkezésre álló 15 napos határidőt az agrártárca az április 20-a utáni fagykároknál. A gazdák a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján elérhető elektronikus kárbejelentő felületet használhatják, de a falugazdászok segítségét is igénybe vehetik. A minisztérium az ehhez szükséges jogszabály-módosítást már kezdeményezte.

Mintegy 300 termelő fordult fagykár miatt a nagy biztosítókhoz - mondta Füzesi Dániel a Magyar Biztosítók Szövetsége mezőgazdasági bizottságának elnöke az M1-en. Az első becslések szerint a kifizetések összege meghaladhatja a félmilliárd forintot. Általában a nagyobb termelők kötnek biztosítást, a kisebb gazdálkodóknál, finanszírozott termelés esetén előírják a biztosítási védelmet, valamint a kárenyhítési rendszer is díjtámogatást ad az ültetvénytulajdonos mezőgazdasági termelőknek.

A zöldségeknél nincs nagy gond

A szántóföldi zöldségek esetében a fagy kártétele lényegesen kisebb volt, mint a gyümölcsösökben. A kedvezőtlen időjárás a már kiültetett dinnyében, a kikelő borsóban és a csemegekukoricában tett kárt. A borsó újra fog hajtani, csak a termés mennyisége lesz lényegesen kevesebb. A dinnyetermelőknek pedig szerencséjük volt, mert a Békés megyei területeket, ahol a kiültetett növények 80 százaléka van, nem érintette a fagy.

A kukoricát sem kímélte a fagy

Azokon a területeken lehet nagyobb gond, ahol rossz minőségű vetőmag került a földbe, vagy technológiai hibák fordultak elő vetésnél. Az viszont bizonyos, hogy nehéz szezon elé néznek az érintett gazdálkodók. Részletek >>>

Agrár Lassan egy éve lefele tartanak a globális élelmiszerárak
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:19
Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest.
Agrár Csökönyesen ragaszkodnak a földbirtokhoz a kormánypárti képviselők
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 11:18
Még mindig a szántót és az erdőt szeretik legjobban, de lakásokat is vettek szép számmal.
Agrár Átalakulások előtt áll a takarmányipar
Márkázott tartalom | 2023. január 27. 11:23
Ideális étrend az állatok számára?
Agrár A beszállítókra panaszkodott a Tesco elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 18:00
De nem a magyarokra.
Agrár Sokakat érintő bejelentést tett a gyorsétteremlánc
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 12:27
2023-ban elkezdi partner franchise hálózatának kiépítését a Pizza Hut Magyarországon: az alkalmi gyorsétteremlánc több új éttermet nyitna országszerte, amihez már keresik a partnereket. Ez egy igazán különleges lehetőség, hiszen ritkaságnak számít, amikor egy globálisan ismert márka új kapukat nyit számára új piacokon. A hálózat fejlesztését első körben 50 ezer lakos feletti városokban tervezik, minden helyszínt egyenként mérlegelnek és felmérik a benne rejlő lehetőségeket.
Agrár A kormány megmondóembere már most lefújná az élelmiszerárstopot
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 11:29
Parragh László nem tartja kizártnak, hogy már most kivezetik az árstopot, még ha csak fokozatosan is.
Agrár A logika azt diktálná, hogy az élelmiszerárstopot is el kellene törölni
Privátbankár.hu | 2023. január 9. 17:49
Ahogy tette azt az üzemanyagárstoppal, amelyet alapvetően az egyre terebélyesedő hiány láttán a korábban berögzített december 31. helyett már Mikulás napján eltörölt. Hogy ez milyen hatással járt az inflációra, azt pénteken tudhatjuk meg. Mindenesetre az élelmiszerárstop kivezetése mellett is nemcsak az e körben is megmutatkozó hiányjelenségek szólnak, hanem az is, hogy egyáltalán nem biztos, annak inflációnövelő hatása lenne, sőt. Ezt a témát is körüljárta főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli adásában.
Agrár Eljött az idő: érkezhetnek Ukrajnába a német Marder harckocsik
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 20:11
A tűzszünetet egyik fél sem vette komolyan – továbbra is folyamatosan lövik egymást. Esti háborús összefoglaló.
Agrár Jövőre átalakul a lakossági állampapírok köre - több pénzt vonnának be
Privátbankár.hu | 2022. december 30. 08:27
Jövőre újra nőni fog a teljes forint lakossági állampapír-állomány az idei visszaesés után, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 960 milliárd forintos emelkedéssel számol - derül ki a 2023-as évi finanszírozási tervből, amely az ÁKK honlapján érhető el.
Agrár Itt a legolcsóbb a magyar termőföld
Privátbankár.hu | 2022. december 20. 17:11
A termőföldek ára 8,5 százalékkal, négy éve nem látott mértékben emelkedett 2021-ben az előző évi 6,6 százalék után - közölte a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG