5p

Kíváncsi rá, hogyan befolyásolják a világpolitikai viharok az Ön pénztárcáját?
Csatlakozzon azokhoz, akik nemcsak figyelik,
hanem értik is, mi történik a világban - és a tőkepiacokon!

Klasszis Befektetői Klub

2025. május 27. 17:00, Budapest

Részletek és jelentkezés

A klímaváltozás egyre inkább arra kényszerítheti Európa bortermelőit, hogy már csak az elemi túlélés érdekében is alapjaiban gondolják újra eddigi telepítési és gazdálkodási gyakorlatukat. A szélsőséges időjárást jobban tűrő fajták telepítése már elkezdődött a mediterrán régióban, ám az áttörés még várat magára.

Egyre elterjedtebb a bakos művelés

A spanyolországi Ribera del Duero borrégió Viña Mayor névre hallgató gazdaságában már a szőlősorok telepítésén is látszik, hogy a klímaváltozás alapvetően fogja megváltoztatni a szőlőtermesztés és a bortermelés ma ismert gyakorlatát – írja összeállításában a Financial Times.

A gazdaság, amely eddig elsősorban a Tempranillo szőlőfajtáról volt híres, ma már inkább a Garnacha szőlővel kísérletezik, ezt pedig a moseli borvidék borászataiban alkalmazott úgynevezett bakos művelési módhoz illeszkedő módon telepítik. Az átlaghőmérséklet folyamatos emelkedése miatt kellett váltani, és az eddigiektől eltérő telepítési és művelési technológiára áttérni. A Garnacha érési időszaka jelentősen hosszabb, mint a Tempranilóé, ezért a szőlőt – a forróbb éghajlat ellenére is – hosszabb ideig lehet a tőkén hagyni, anélkül, hogy megbomlana a cukor, a savak és az aromaanyagok egyensúlya. Így a későbbi szüret sem okoz majd gondot.

Az egyre inkább terjedő úgynevezett bakos művelés a vízhiány ellen is hathatós védelmet nyújt a szőlőknek a hagyományosan száraz vidéknek számító mediterrán térségben.

Ma még a kőolaj, de a jövőben már a víz lesz az első számú stratégiai nyersanyag – mondja Almudena Alberca, a Viña Mayor borgazdaság műszaki igazgatója, hozzátéve a vízhiány számos ültetvényt fog kipusztítani, ahogy az Ausztrália melegebb vidékein már meg is történt. Az idei extrém nyári meleg már most is sok gondot okozott a francia a borvidékeken. Így például a bordeaux-i régióban idei mért legmagasabb 41,2 Celsius fok alaposan meg is viselte az ültetvényeket.

Ha ma hibát vétesz, az ötven év múlva is megbosszulja magát

A klímaváltozás mostantól arra kényszerítheti a bortermelőket, hogy már csak az elemi túlélés érdekében is alapvetően gondolják újra eddigi telepítési és gazdálkodási gyakorlatukat.

Ha ma hibát vétesz, az minimum ötven évre fogja alapvetően meghatározni a szőlőbirtok sorsát – mondja Pascal Chatonnet, aki egy családi borgazdaságot vezet Bordeauxban, és egyben egy nemzetközi borminősítő intézet tulajdonosa is. A huszadik század eleje óta átlagosan 1,4 Celsius fokkal emelkedett a hőmérséklet a világ bor-régióiban – állapítja meg egy a szőlészettel és borászattal foglalkozó amerikai tanintézet (Evenstad Center for Wine Education) tanulmánya, és az előrejelzések szerint az elkövetkező ötven évben ez az érték további két fokkal emelkedhet meg.

A növekedés főleg Dél-Európában lesz figyelemre méltó, a spanyol Rioja bor-régióban mintegy két fokkal emelkedhet az átlag középhőmérséklet, míg Bordeauxban, a portugál Douro-ban és az olaszországi Piemontban 1,8 fokos emelkedést jeleznek előre. Galícia egyik jelentős szőlőtermesztő vidékén, a Ribera del Duero régióban például csak az elmúlt öt évben mintegy fél fokkal emelkedett meg a hőmérséklet.

A tanninra vigyázni kell

A szőlősgazdák a szüret idejét általában a termés minőségét alapvetően befolyásoló tényezők mérlegelése után határozzák meg. Ezt gyakran nagyon gondos számítások előzik meg. Ahogy a szőlő érik, a fenolok – melyek meghatározzák a vörösbor színét, ízét, és aromáját – egyre komplexebbekké, összetettebbekké válnak, míg az alkoholszintet befolyásoló cukortartalom is folyamatosan nő. Ezzel egy időben csökkennek a savak, melyek a bor frissességét határozzák meg. Jó években ezek az értékek szinkronban vannak. ilyenkor lehet jó termésre számítani; komplex fenolok, telt savak és bőséges cukortartalom – valahogy így lehet leírni a siker receptjét.

A klímaváltozással együtt járó állandó hőmérséklet emelkedés miatt a szőlő cukortartalma hamarabb éri el a kívánt szintet, megelőzve a többi komponensét, így a szüretet érdemes lenne kettő, vagy akár négy héttel is előrébb hozni a megszokott időhöz képest. A korai szedés miatt azonban elveszhetnek a komplex aromák, ízek, míg a késői szüret a sav és alkoholtartalom alacsony szintjét eredményezheti.

Rövid távon arra még van lehetőség, hogy a szüretet előrébb hozzuk Rioja-ban és a Ribera del Duero régióban, azért hogy teltebb savakat érjünk el – mondja Agustín Santolaya, a spanyolországi Bodegas Roda borgazdaság ügyvezető igazgatója, ilyenkor azonban vigyázni kell, mert ettől viszont a tannin károsodhat.

Hosszabb távon azonban gondolkodni kell azon, hogy az ültetvényeket már a hidegebb, északi fekvésű, magasabban lévő lejtőkre telepítsék, valamint azon is, hogy maga a szőlőtermesztés határát is kitoljuk északabbra.

Merlot-ról Cabernet Francra váltanak

Pascal Chatonnet Bordeauxban a maga Merlot szőlőit hamarosan lecseréli a meleget jobban tűrő Cabernet Francra, és azt tervezi, hogy az elkövetkező húsz évben az ültetvények 80 százaléka meg is újul. A változás már intézményes szinten is érezteti hatását, így például idén júliusban Bordeaux regionális boros szervezete, a helyi hegyközség már hét új, a hőséget jobban tűrő szőlőfajta telepítését hagyta jóvá.

A spanyolországi Viña Mayor borgazdaságban ugyanakkor már nem csak az egyre melegebb nyarak, de az összességében is teljesen kiszámíthatatlan időjárás ellenszerét is próbálják megtalálni. A régióra lesújtó hirtelen fagyok miatt két éve a szőlőtermelés mintegy hatvan százalékkal esett vissza, ráadásul az elmúlt öt évből három kifejezettem aszályosnak számított.

Mindez persze a felvásárlási árakban is éreztette hatását, a 2013/14-es szezon 0,73 euróról 2017/18-ban 1,63 euróra emelkedett kilónként az ár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Horvátország döntő lépésre szánta el magát a száj- és körömfájás betegség miatt
Privátbankár.hu | 2025. május 8. 13:59
Horvátország feloldja a ragadós száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét, de további rendelkezéseket vezet be a kockázatok megelőzése érdekében – közölte a horvát mezőgazdasági, erdészeti és halászati minisztérium csütörtökön.
Agrár Kilátástalan helyzetbe kerültek az állattartók – itt a figyelmeztetés
Szirmai S. Péter | 2025. április 25. 15:01
A ragadós száj- és körömfájás vírus hazai megjelenése súlyos következményekkel jár az állattartók számára. A járvány miatt bevezetett korlátozások, valamint a kormányzat termelőellenes politikája komoly veszteségeket okoz, miközben a külpiacok bizalma is megrendült – figyelmeztet a MOSZ.
Agrár Kiakadtak a magyar behozatal miatt Ausztriában – akcióban a húsipar?
Privátbankár.hu | 2025. április 24. 13:52
Áll a bál Ausztriában.
Agrár Porkávét iszik? Van egy rossz hírünk
Privátbankár.hu | 2025. április 22. 09:04
A vietnámi termesztők ünnepelhetnek, de a robusta kávé fogyasztói foghatják a fejüket.
Agrár Továbbterjedt korunk járványa
Privátbankár.hu | 2025. április 18. 08:14
Most egy rábapordányi szarvasmarha-telepet kellett a ragadós száj- és körömfájás vírus miatt zár alá venni és megkezdeni a felszámolását.
Agrár Ez a profiknak ma is aranybánya
Szirmai S. Péter | 2025. április 14. 19:06
Csúcson a burgonya ára, mégis évről évre csökken a hazai termelés és nő az import. Pedig a profiknak ma is aranybánya a krumpli, igaz, hatalmas befektetés árán.
Agrár Románia behozatali stopot rendelt el Magyarország irányából
Privátbankár.hu | 2025. április 12. 11:12
Állatállománya védelmében Románia aktiválta az uniós vészhelyzeti mechanizmusokat a ragadós száj- és körömfájás vírusának aggasztó európai terjedése miatt – jelentette be pénteken az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA). 
Agrár Osztrák katonákat rendeltek a határhoz
Privátbankár.hu | 2025. április 12. 10:48
A Szlovákiában és Magyarországon kitört száj- és körömfájás miatt hétfőtől az osztrák fegyveres erők 28 katonája is részt vesz a határellenőrzési feladatokban – írja a védelmi minisztérium közleménye.
Agrár Kártalanítást ígér a kormány az állattenyésztés újraindításához a járvány elmúltával
Privátbankár.hu | 2025. április 11. 06:50
A kormány támogatja az állatállományok újratelepítését.
Agrár Globális gombafertőzés fenyeget
Szirmai S. Péter | 2025. április 10. 15:01
Hamarosan luxuscikk lehet a banán! Erre készíti fel a fogyasztót Novák Zsombor humánökológus, a Kék Bolygó alapítvány greendex.hu-portálján, mert egy gomba pusztítja az ültetvényeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG