<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nem, nem árusítja ki az ukrán termőföldet Zelenszkij, hiába írta meg ezt a Magyar Nemzet vagy a hirado.hu egy két hónappal ezelőtti cikkre hivatkozva.

"Amerikai óriáscégek vásárolják fel az ukrajnai termőterületeket" - szólt a Magyar Nemzet július 30-án megjelent cikkének címe. A hír különböző változataival azóta valószínűleg minden közélet iránt érdeklődő olvasó találkozhatott, hiszen a Lakmusz gyűjtése szerint az Agrotrend, a Mandiner, a hirado.hu, a Blikk és a Vadhajtások is lehozta a V4NA alapján ugyanazokat a számokat, a cikkeket pedig rengetegen osztották meg a közösségi médiában is.

A tényellenőrzésre szakosodott Lakmusz utána járt, hogy mi is igaz a hírből. A cikkek fő állításai így foglalhatók össze:

  • a múlt év júliusában életbe lépett földtörvény feloldotta a földvásárlásra vonatkozó adásvételi moratóriumot Ukrajnában,
  • a privatizáció következtében lehetővé vált a termőföldek külföldi gazdasági szereplők felé való értékesítése,
  • a tavaly óta a művelhető területek egyharmadát, vagyis 17 millió hektárnyi földet 3 amerikai mezőgazdasági cég, a Cargill, a DuPont és a Monsanto vásárolta fel.

Az arányokat a cikk úgy szemlélteti, hogy a multik által megszerzett földterület Ukrajnában Olaszország teljes termőterületének nagyságával ér fel.

Mint azt különböző tényellenőrző oldalak visszakövették, a cikkek eredeti alapja egy Australian National Review-ban még május végén megjelent, semmilyen forrással nem alátámasztott írás volt, amelyet aztán két hónappal később kapott fel az orosz média, majd innen terjedt tovább a nemzetközi sajtóba, köztük a hazai kormánypárti lapokba.

Csakhogy a hír megjelenése óta a Lakmusz szerint "több, független tényellenőrző oldal is cáfolta az amerikai multicégek földvásárlását Ukrajnában, így a StopFake.org és a DPA is. Az elemzésekből kiderül, hogy azért sem vásárolhattak termőföldeket amerikai cégek, mert a tavaly júliusi törvénymódosítás továbbra is tiltja, hogy azokat külföldi állampolgároknak vagy olyan jogi személyeknek értékesítsék, amelyeknek külföldiek a kedvezményezettjei."

Persze, ahogy egy jó álhírnek, ennek is van valamennyi valós alapja. A tavaly júliusi törvénymódosítás valóban feloldott egy 20 éve életben lévő földeladási tilalmat Ukrajnában, csakhogy külföldi magánszemélyek és cégek egészen addig továbbra sem vehetnek ukrán földet addig, amíg erről egy népszavazás máshogy nem rendelkezik.

"Az ukrán Állami Geodéziai, Térképészeti és Telekkönyvi Szolgálat hivatalos adatai szerint 0,26 millió hektárnyi termőterületet adtak el tavaly július óta, amikor a földforgalom újra beindult az országban"

- cáfol tovább a Lakmusz, de ez nem zavarta meg például a Fidesz nagymarosi szervezetének Facebook-oldalának kezelőjét, aki az egész ügyet már személyesen Zelenszkij ukrán elnök nyakába varró mémet is megosztott az oldalon.

Egyébként Ukrajna kiváló minőségű termőföldjére természetesen valóban van, és lenne is külföldi kereslet, egy összesítés szerint azonban egyelőre Ukrajna 32,6 millió hektárnyi művelhető területéből a Manifesto becslése szerint összesen 3,4 millió hektárnyi, azaz 10,4 százaléka van külföldi cégek és érdekeltségek kezén. Ezzel szemben Oroszország fegyverrel foglalta el Ukrajna területének egy jelentős részét, miközben az ukrán termőföldeket célzottan pusztítja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A héten sem várható eső, egyre tragikusabb aszály sújtja Magyarországot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:11
A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban.
Agrár Nincs megállás, megint nőttek a termelői árak a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:55
Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
Agrár Csak döcögött az iparunk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:18
Júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 4,8 százalékkal nőtt. Az előző havinál 0,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Agrár Bekeményít az MNB az agrárbiztosítókkal szemben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:52
A növénytermesztőknek egyre súlyosabb károkat okozó csapadékhiány és hőhullámok nyomán az MNB kiemelten tekinti át a továbbiakban, hogy a mezőgazdasági biztosítók eleget tesznek-e az aszálykárok gyorsított felmérésére és kárkifizetésére vonatkozó kormányzati elvárásnak.
Agrár A bankok is segíteni akarnak a bajba került agrárcégeknek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:36
Közleményt adott ki a Magyar Bankszövetség.
Agrár Kiakadtak a gazdák: nem igaz a mezőgazdasági gépek hatósági ársapkája
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 11:26
Amikor Gulyás Gergely miniszter július végén bejelentette az üzemanyagok ma is érvényes árszabályozását, azt mondta, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra tartják fenn. Csakhogy kiderült: ez mégsem érvényes a mezőgazdasági gépekre. 
Agrár Több mentőövet is dobtak az agrárgazdáknak - mutatjuk a részleteket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:28
Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.
Agrár Újabb gabonaszállítmányok indultak el Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 16:39
Ezúttal három, kukoricát szállító hajó.
Agrár Az aszály miatt az apróbb vetőmagokat is kénytelen volt engedélyezni a minisztérium
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 09:55
A katasztrofális időjárási körülmények a vetőmag-előállításban is nagy károkat okoztak - túl sok mag hullott át a rostán, ezért változtatni kell a követelményeken.
Agrár Újabb csapás a gabonafronton
Privátbankár.hu | 2022. július 31. 17:21
Összedőlt a bejrúti kikötő a 2020 nyarán történt robbanásban megsérült gabonatározóinak egy része vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG