<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Valószínű, hogy tartósan kell viszonylag alacsony kötvényhozamokra berendezkednünk, és erre az évre nem vár jó kötvénypiaci teljesítményt itthon az Erste Alapkezelő. A kisbefektetők egy része kötvényalap helyett ingatlanalapot választ. A világgazdaságban még évekig tarthat a fellendülés, a részvénypiacokon ezért jöhet még egy felívelő szakasz, ebből nem érdemes kimaradni, vagyis nem kellene minden kockázatot leépíteni. Interjú Varga Zalán értékesítési és termékfejlesztési igazgatóval.
Varga Zalán

Privátbankár (P.): Az Erste Alapkezelő négy kötvényjellegű alapja is nyert díjat a Privátbankár.hu Klasszis díjkiosztóján, ezek szerint a kötvénybefektetés az erőssége?

Varga Zalán (V. Z.): Sokféle kötvényalapunk van, rövid és hosszú futamidejű, vagy abszolút hozamú, amely rugalmasan definiálja a futamidőt. Ez utóbbi arra szolgál, hogy minden körülmények között tudjunk jó hozamot elérni.

A kötvényalapok menedzselésenálunk tradicionálisan az egyik legfontosabb kompetencia, ezzel foglalkozó alapkezelőink tíz-húsz éves piaci tapasztalattal rendelkeznek. Másrészt egy nemzetközi cégcsoport része vagyunk, a bécsi Erste Asset Managementhez tartozunk, ahol szintén erős a kötvénypiaci orientáltság. Évek óta az élbolyban végeznek a kötvényalapjaink.

A kisbefektetők Magyarországon jellemzően az alacsony kockázatot keresik. Évekkel ezelőtt például a minimális rizikójú pénzpiaci alapok voltak a legnépszerűbbek, mivel rugalmasak voltak, ám többnyire a bankbetétek felett egy kicsivel volt a hozamuk. Ha pedig kicsit nagyobb kockázatot akartak vállalni az ügyfelek, a kötvényalapok jegyeit vették.

P.: Miért vagyunk ennyire kockázatkerülőek?

V. Z.: Az egyik oka az lehet, hogy Nyugat-Európában vagy Amerikában sokkal több a megtakarítás. Ha valaki kevés pénzből vésztartalékot gyűjtöget, akkor az a praktikus, ha nem vállal kockázatot. Az egy főre jutó megtakarítás Magyarországon eddig soha nem volt túl magas.

Az Erste Alapkezelő díjai

Privátbankár.hu Klasszis - Legjobb Hazai Rövid Kötvény Alap 2018

2.      Erste Rövid Kötvény Alap

3.      Erste Kamatoptimum Alap

Privátbankár.hu Klasszis - Legjobb Hazai Hosszú Kötvény Alap 2018

2.      Erste XL Kötvény Alap

Privátbankár.hu Klasszis - Legjobb Szabad Kötvény Alap 2018

1.      Erste Abszolút Hozamú Kötvény Alap

Privátbankár.hu Klasszis - Legjobb Vegyes Kötvénytúlsúlyos Alap 2018

1.      Erste Megtakarítási Alapok Alapja

Privátbankár.hu Klasszis - Legjobb Globális Részvény Alap 2018

3.      Erste Stock Global HUF Alapok Alapja

Az országban a tőkepiaci kultúrának sincsenek több évtizedes hagyományai, ezért a megtakarítók nagy része a bankbetéttel kezdett. Aztán jöttek a kicsit magasabb hozamú, de még mindig biztonságos pénzpiaci alapok. Ám miután a magyar kötvényekkel minimálisan magasabb kockázat mellett nagyobb hozamot lehetett elérni, mint egy pénzpiaci alappal, sokan érdeklődtek ezek iránt. Emiatt mi erre a szektorra nagyon erősen koncentráltunk.

P.: Nulla százalék közelében van a magyar alapkamat, sőt mínuszos az Eurózónás, ilyen környezetben hogy lehet még kötvényhozamot elérni? – vetheti fel egy tájékozottabb befektető.

V. Z.: Sokat változott a világ, pár éve még volt olyan kötvényalapunk is, amely egy év alatt húsz százalékot hozott. Tavaly már mérsékeltebbek voltak a kötvényhozamok, de még voltak. Egy-két éve már sokan azt hitték, hogy vége a kötvénypiaci fellendülésnek, és kiszálltak a hosszú kötvényekből.

Nagyon nehéz megítélni, mikor van vége ennek a sok éves trendnek.  Most már mi is úgy érezzük, hogy az idén a hazai kötvénypiacon a hozamtermelésben nincs nagy potenciál. Az abszolút hozamú alapunk emiatt már az egész régióban vásárol kötvényeket, tavaly, tavalyelőtt például horvát, román és lengyel papírokkal emeltük a hozamot.

Cégcsoport-szinten még Amerikában is több potenciált látunk, ahol magasabbak a kötvényhozamok. De akadnak még jó európai vállalati kötvények, feltörekvő piaci papírok. Egyre kevesebb, persze, így a kötvényalapok helyett már a vegyes portfóliókat helyezzük előtérbe.

P.: A külföldi kötvényeknek van devizakockázatuk is. Másrészt külföldön kamatemelés, hozamemelkedés várható a legtöbb országban, ami nem jó a kötvénytulajdonosoknak.

V. Z.: A dollár vagy más deviza kockázatát le lehet fedezni, igaz, ennek költségei vannak, de így is maradhat a többlethozamból a befektetőknek. Ami a kamatemelési ciklust illeti: azt gondoljuk, nagyon nehéz kiszámítani milyen sebességű lesz és meddig tart. Az Eurózónában szerintünk nem jön el olyan gyorsan a mennyiségi könnyítés (QE) kivezetése, a laza monetáris politika vége, mint sokan várják. Európában sok erősen eladósodott ország, mint Olaszország nagy gondban lenne, ha nem lenne ilyen alacsony a kamatszint. Az EKB kötvényvásárlási programjával egyben is tartja, erősíti is az Eurózónát.

P.: De az USA-ban már emelik a kamatokat egy ideje, és még folytatják is.

V. Z.: Amerikában az új Fed-elnöknek inkább galamb-hangvételű nyilatkozatai vannak, mint amire számítottunk, vagyis nem lesz túl meredek a kamatemelés. Míg korábban az amerikai kamatemelési ciklusok 6-7 százalékig is felvitték az alapkamatot, lehet, hogy most három százalékig fognak emelni.

Ha abból indulunk ki, hogy az alapkamat csak három, maximum négy százalékig fog eljutni, akkor az USA tíz éves államkötvényeinek hozama, mostanában évi 3 százalék, már nem is tűnik annyira alacsonynak. Valószínű, hogy tartósan viszonylag alacsony kötvényhozamokra kell berendezkednünk.

A kötvénypiac most lehet, hogy nem olyan attraktív, mi is igyekszünk más eszközökre is figyelni, de nem is annyira tragikusak a kilátások, mint sokan gondolják.

P.: Akkor azok, akik biztonságra törekszenek, most milyen alapok jegyeit vásárolják?

V. Z.: A biztonságra koncentráló befektető, ha kötvényalapot választ, mindenképpen rövid átlagos futamidejű terméket vásároljon. A hosszú futamidőkkel ugyanis futja azt a kockázatot, ha a kamatok megemelkednek, és sokat veszíthet. Rövid távra persze az a baj, hogy alig van hozam, ezért az Erste Asset Management például most rövid futamidejű vállalatikötvény-alapot bocsátott ki. Kompromisszumos megoldás, rövid futamidejű, de kissé magasabb kockázatú.

Egyébként a biztonságot kedvelő befektetőink jól láthatóan a kötvényalapoktól inkább az ingatlanalapjaink felé fordultak. Ezek sokfélék lehetnek, magasabb és alacsonyabb kockázatúak, nálunk az Erste Ingatlap Alap a mérsékelt kockázatot kedvelőknek is alkalmas. Bő 14 éves fennállása alatt minden évben legalább az infláció felett pár százalékot hozott. Rendkívül konzervatív, még a válságban is egész stabilan alakult az árfolyama.

P.: Az infláció várhatóan nemsokára évi három százalékra emelkedik nálunk, a kamatok pedig még sokáig alacsonyak maradhatnak. Ki lehet termelni valamivel pozitív reálkamatot?

V. Z.: Nem biztos, hogy minden évben sikerül az inflációt meghaladni, de most úgy néz ki, hogy ingatlanalapunk rövid távú teljesítményével legalább sikerül utolérni. Aki a jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben meg akarja haladni az inflációt, annak egy kicsivel több kockázatot kell vállalnia. Például vegyes, vagy abszolút hozamú alap jegyeit kell vennie.

P.: Például melyeket?

V. Z.: Mi a nagyon aktívan kezelt vegyes alapok mellett tettük le a voksunkat. Több ilyen alapunk is van, az Abszolút Hozamú Eszközallokációs Alap, amely nemsokára nevet fog váltani, Multi Asset-nek fogják hívni, és alapcsaládot alakítunk ki belőle. Egy másik hasonló, nagyon aktívan kezelt, valamivel kisebb kockázatú alapcsaládunk a You Invest, a legkonzervatívabb pedig a Megtakarítási termékcsalád, amelynek egyik tagja szintén nyert díjat a kötvénytúlsúlyos vegyes alapok között.

P.: Melyik alapcsalád kiknek szól?

V. Z.: A lakossági ügyfelek leginkább a legalacsonyabb kockázatú Megtakarítási családot érik el a bankhálózatban. A You Invest elsősorban a Prémium ügyfelek terepe, a leendő Multi Asset család pedig főleg a Erste World szolgáltatáscsomagban részt vevő ügyfeleiknek szól majd. A privátbanki ügyfeleknek pedig diszkrecionális portfóliókezelést kínálunk. (Egyéni vagyonkezelési szolgáltatást – a szerk.)

P.: Azért részvényalapjaik is vannak, a globális alapjuk díjat is nyert, kinek valók ezek?

V. Z.: Azoknak, akiknek már van egy kis tőkepiaci ismeretük, tisztában vannak vele, mi az a kockázat, tudják, hogy az árfolyam itt mennyire ingadozik. De a legfontosabb kritérium talán az, hogy hosszú távú befektetőknek, akik 5-10 éves időszakra gondolkodnak. Aki például nyugdíj-portfóliót épít, annál szinte kötelező elem, mert a statisztikák azt mutatják, hogy hosszú távon a részvények hozama lényegesen meghaladja a kötvényekét.

Az ingadozás hosszabb távon szinte eltűnik, öt év alatt már 90 százalék az esély arra, hogy pozitív lesz a hozam. Az USA-ból vannak száz éves statisztikák, míg a rövid távú amerikai kincstárjegyek hozama három százalék körül van, addig a részvényeké tíz százalék közelében. Ez kamatos kamattal sok év alatt már nagyon jelentős különbséget ad.

Az említett Stock Global alapunk különböző országokból, szektorokból vásárol részvényeket, ez a hosszú távú befektetőknek megfelelő. A kisbefektetőnek nem kell magának eldöntenie, melyik régiót, szektort vásárolja.

P.: Indexkövető, vagy aktívan kezelt?

V. Z.: Van benchmarkja (irányadó indexe – a szerk.), de igyekszünk kiválasztani a nagy növekedési potenciállal bíró részvényeket, tehát aktívan kezeljük.

P.: Mikor jön a következő válság? Örökké tart ez a növekedés?

V. Z.: Tény, hogy régóta tart már ez a növekedési ciklus, és több mint kilenc éve, 2009-ben kezdtek el növekedni a részvényárfolyamok. Időről időre pedig a recessziós ciklusok bizony vissza-vissza szoktak térni.

Mi azt látjuk, hogy ebben az évben még eléggé jó lehet a növekedés, a bizalmi indexek is nagyon magasan állnak, a vállalati profitelőrejelzések is kétszámjegyű növekedést mutatnak még a következő évre is. Nem látszik annak a jele, hogy ebben gyors törés következhet következne be. A részvénypiacokon pedig még jöhet egy utolsó komoly fellendülési szakasz. Ezt pedig nem érdemes kihagyni, nem tudjuk, meddig tart, lehet, hogy 1-2, lehet, hogy 3-4 évig.

A hosszú távon gondolkodó befektetők hozama azonban a múltban akkor is meghaladta a kockázatkerülő befektetők hozamát, ha nem a legszerencsésebb időszakban léptek a tőzsdére. Akik most akarnak belépni, azoknak azt javasoljuk, hogy tegyék, de tartsanak egy nagyobb biztonságos tőkeállományt, hogy tőzsdei visszaesés esetén legyen befektethető tőkéjük. Vagy alkalmazzanak átlagoló technikát, például negyedévről negyedévre vásároljanak kisebb mennyiségű részvényt. De ne maradjanak ki a piacról.

Vagy válasszanak olyan vegyes jellegű alapokat, mint a YouInvest alapcsaládunk, ahol az eszközök között mi súlyozunk, és a részvénybefektetések aránya akár nulla százalékra is csökkenhet. Sokan azért választanak ilyen aktív eszközallokációs megoldást, hogy ne kelljen nekik maguknak dönteni.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17690 17630 18055 -1,61% 0 0 8 614 773 165 Ft 2022-01-20 17:11:36
MOL 2652 2622 2678 -0,30% 0 0 1 557 439 066 Ft 2022-01-20 17:05:29
MTELEKOM 424 420 427 -0,35% 0 0 97 658 899 Ft 2022-01-20 17:06:18
RICHTER 8345 8310 8640 -2,97% 0 0 4 000 277 205 Ft 2022-01-20 17:08:01
OPUS 222 219 223 +0,91% 0 0 12 558 790 Ft 2022-01-20 17:05:17
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló